kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

In­tiaa­ni­hah­mo suu­tut­ti saa­me­lai­sia, somessa syntyi meteli –Yle veti suo­si­tun las­ten­oh­jel­man pois Pikku Kak­ko­ses­ta

"Ennen suomalaiset nauroivat Pekalle ja Pätkälle neekereinä tai viihde-ohjelman nunnukahahmoille. Ei enää."

Ylen päätös poistaa suosittu lastenohjelma Pikku Kakkosesta ja Lasten Areenasta on herättänyt kiivasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Yle perustelee päätöstään sillä, että osa katsojista koki perinteiseen alkuperäiskansan asuun puetun intiaanihahmon loukkaavaksi.

Intiaanihahmo esiintyy Herra Heinämäen Lato-orkesteri -ohjelmassa, joka siirrettiin Ylen Elävän arkiston puolelle.

–  Keskustelu Herra Heinämäestä lähti siitä, että Suomen omaan alkuperäiskansaan saamelaisiin kuuluvat katsojat antoivat asiasta palautetta. Kuuntelimme heitä, arvioimme tilanteen huolellisesti ja päädyimme tähän ratkaisuun, sanoo Ylen luovista sisällöistä vastaava johtaja Ville Vilén.

Hän perustelee päätöstä Ilta-Sanomille ja Iltalehdelle lähettämässään vastauksessa.

–  Ennen suomalaiset nauroivat Pekalle ja Pätkälle neekereinä tai viihde-ohjelman nunnukahahmoille. Ei enää, tänä päivänä ymmärrämme, että tämä on rasistista ja loukkaavaa. Tässä on kyse samantyyppisestä asiasta, Vilén sanoo.

Vilénin mukaan valtaväestö ei voi sanella sitä, mikä on sopiva tapa esittää vähemmistöjä koskettavaa kuvastoa mediassa. Hänen mukaansa asiassa on oltava koko ajan "entistä tarkempia ja herkempiä".

–  Palautteet ja keskustelu kertovat ajan ja ajattelun muutoksesta – ohjelman tekijöillä ei tietenkään ole ollut pienintäkään tarkoitusta loukata ketään.

Viestipalvelu Twitterissä päätös kirvoitti keskustelua siitä, onko mielensäpahoittaminen sosiaalisessa mediassa mennyt liian pitkälle.

Päivitetty otsikkoa 28.4. kello 14.47. Korjattu "saamelaiset" -> "saamelaisia"