Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen ja pal­kan­saa­ja­jär­jes­tö­jen yh­teen­ot­to näyttää väis­tä­mät­tö­mäl­tä, mutta on yhä väl­tet­tä­vis­sä – sel­kä­voi­tos­ta on turha kum­man­kaan haa­veil­la

Kolumni: Hyvä elämä ei ole paikka vaan suunta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Innon nyrk­kei­lys­sä iskut uusiksi – Seuran yk­kös­täh­dis­tä Mira Ki­vi­har­ju edustaa ny­kyi­sin Lapin Lukkoa ja Lasse Kourula Oulun Tarmoa

Lasse Kourula, Outun Tarmo.
Lasse Kourula, Outun Tarmo.
Kuva: Anssi Jokiranta

Moni nyrkkeilyä seuraava  penkkiurheilija oli ihmeissään sunnuntaina, kun Lapin Kansan jutusta kävi ilmi, että Kemin Innon kaksi kirkkainta tähteä on vaihtanut seuraa. Suomen mestari Lasse Kourula  edustaa nykyisin Oulun Tarmoa  ja Mira Kiviharju  Lapin Lukkoa. Kiviharju otti 57-kiloisten ottelussa voiton Raahen Nyrkkeilijöiden Saara Lukkarilasta hajaäänillä 2–1, mutta Lasse Kourulalle ei löytynyt vastustajaa. Molempien nyrkkeilijöiden valmennuksesta vastaa Kari Mäkinen.

Seuravaihtojen taustalta löytyy Kari Mäkisen lisäksi Innon nyrkkeilyjaoston uuden puheenjohtajan Markku Raution nimi. Lievästi sanottuna Mäkisen ja Raution välit eivät ole parhaat mahdolliset.

– Mäkisen Kari ei hyväksynyt minua persoonana ja hän alkoi vetämään valmennettavilleen omia treenejä. Hänen valmennettavansa eivät ole osallistuneet tämän vuoden aikana Innon treeneihin, Rautio kertoo.

Raution mukaan Kiviharju ja Kourula eivät ole maksaneet Innon salimaksuja, eivät ole osallistuneet talkoisiin eivätkä ole muutenkaan olleet mukana seuran toiminnassa.

– Jaostomme päätti, että emme kustanna  enää nyrkkeilijöiden kilpailumatkoja. He päättivät sen jälkeen  lähteä seurasta. Suomi on vapaa maa ja täällä saa itse valita seuran, Markku Rautio muistuttaa.

Suomen Nyrkkeilyliiton sääntömääräinen syysliittokokous pidetään lauantaina 20.11. Helsingissä. Markku Rautio on ehdolla liiton varapuheenjohtajaksi.

Valmentaja Kari Mäkisen mukaan nyrkkeilijät tavallaan pakotettiin vaihtamaan seuraa ja syynä oli Markku Raution toiminta.

– Reissujen maksamatta jättämisen lisäksi Lasselle ei löytynyt omaa treenivuoroa. Lasse sairasti astman eikä hän oikein uskaltanut käydä yhteistreeneissä. Lasse ja Mira ovat onneksi päässeet harjoittelemaan Kemi Gymin tiloissa.

Kemin Innon nyrkkeilyyn liittyvistä ongelmista Mäkinen puhui jo vuoden alussa seuran puheenjohtaja Kimmo Arstiolle. 

– Otin asian puheeksi, koska minua on haukuttu sähköposteissa pelleksi ja jopa mielenvikaiseksi ihmiseksi. Niistä on dokumentteja. Meinasin jo syksyllä jättää valmentajahommat pois, mutta en voinut jättää nyrkkeilijöitä tyhjän päälle, sillä he eivät halunneet mennä Raution treeneihin, Mäkinen sanoo.

Mira Kiviharju (oik.), Lapin Lukko.
Mira Kiviharju (oik.), Lapin Lukko.
Kuva: Jussi Leinonen

Lasse Kourula sanoo suoraan, että Innossa hänen osaltaan hommat eivät enää toimineet.

– Itseäni eniten ihmetytti se, että Markku Rautio oli yhteydessä nyrkkeilyni osalta esimerkiksi mummuuni eikä soittanut suoraan minulle, kalatalousalaa Lappiassa opiskeleva Lasse Kourula sanoo.

Kourula on hallitseva Suomen mestari 91-kiloisten sarjassa. Joulukuussa hän ottelee sarjauudistuksen myötä 86-kiloisissa.

– Nyt asiat ovat kohdaltani hyvin. Kemi Gymissä olen päässyt sparraamaan Jussi Pirttikankaan kanssa. Viikonloppuisin käyn Oulussa Oulun Tarmon treeneissä. Sieltä löytyy mukavasti harjoitusvastustajia, Lasse Kourula kertoo.

40 vuotta täyttänyt Mira Kiviharju lopettaa nyrkkeilyn tämän vuoden lopussa. Hän on erityisen huolestunut Lasse Kourulan tulevaisuudesta.

– Markku Rautio on antanut henkilökohtaisten asioiden vaikuttaa Innon nyrkkeilytoimintaan ja hän on ottanut Lasselta tuen pois. Omalla päätökselläni haluan tukea Lassen päätöstä seuravaihdosta. Lapin Lukko oli minulle luonnollinen seuravalinta, sillä seuran valmentaja Mika Sillanmäki on aiemminkin ollut mukana nyrkkeilyurallani, Mira Kiviharju kertoo.

Kourulan ja Kiviharjun seuravaihtojen myötä perinteikkäällä nyrkkeilyseuralla Kemin Innolla ei ole yhtään edustajaa joulukuun SM-kisoissa.