Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

mainos : Syys­mark­ki­na­tar­jous, Lapin Kansa Digi 2,99 €/viik­ko. Tilaa tästä.

Iloa ja hyötyä puu­tar­hu­reil­le – Kemin seu­ra­kun­ta jakoi il­mai­sia ruu­sun­juu­ra­koi­ta niitä ha­lua­vil­le

Kemin seurakunnan hautaustoimen työnjohtajalla Sanna Määtällä oli jaettavanaan satoja ruusunjuurakoita, jotka oli kaivettu ylös eteläisen hautausmaan hoitohaudoilta.
Kemin seurakunnan hautaustoimen työnjohtajalla Sanna Määtällä oli jaettavanaan satoja ruusunjuurakoita, jotka oli kaivettu ylös eteläisen hautausmaan hoitohaudoilta.
Kuva: Jouni Valikainen

Aija Vornanen vieraili Kemin Peurasaaren hautausmaalla viime torstaina kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla hän lastasi autoonsa parikymmentä ruusunjuurakkoja, jotka hän sai ilmaiseksi Kemin seurakunnalta. Toisella kerralla hän toi pullat seurakunnan työntekijöille.

– Olen hakenut täältä jo useana syksynä aiemmin ruusunjuurakoita. Täällä on aina ollut niin palvelualtis henkilökunta, joten he ovat pullansa ansainneet.

Aija Vornanen vie ruusunjuurakot Överkalixissa sijaitsevalle mökilleen. Ruusut tulevat hänen omaksi ilokseen ja hyödyksi.

– Sain hyvät hoito-ohjeet, missä kerrotaan, mitä minun pitää ruusuille tehdä. Vein ne kellariin odottamaan ensi kevättä. Hoito-ohjeet on laatinut entinen seurakunnan työntekijä, Aija Vornanen kertoi.

Ruusut oli nostettu jätesäkkeihin seurakunnan hoitamilta haudoilta. Osa niistä oli niistä vielä komeasti kukassa ja olisivat tuoneet silmän iloa

hautumaan vierailijoille.

– Meillä on vielä vähän aikaa kesätyöntekijöitä, jotka ovat olleet mukana nostamassa ruusuja ylös. Niitä on yhteensä Paattiolehdon hautausmaalla ja täällä eteläisellä hautausmaalla 1 700 kappaletta, Kemin seurakunnan hautausmaiden työnjohtaja Sanna Määttä kertoo.

Ruusuja ei voi jättää talvehtimaan haudoille. Tai voi ne jättää, mutta seuraavana vuonna ne eivät välttämättä kuki.

– Etenkin Paattiossa muodostuu haudoille paksu jääkerros. Se on ongelma ruusuille ja se voi jopa kuolla. Meidän pitää varmistaa, että kukat kukkivat joka kesä hoitohaudoilla, Määttä sanoo.

Kemin seurakunnan hoitohaudoille kukat tulevat Sotisaaren puutarhalta. Haudoilla on käytetty Herz Ass ja Lübecker -ruusuja

– Näillä lajikkeilla kukka kestää pitkään. Meillä oli käytössä myös Heidi Klum -ruusu, mutta se ei ollut yhtä pitkäikäinen. Testaamme haudoilla joka vuosi uusia lajikkeita, Sanna Määttä kertoo.

Myös monet muut alueen seurakunnat jakavat syksyisin hoitohaudoilta ylös nostettuja ruusunjuurakoita.