Mainos

Il­me­ni­kö rahan tarve? Tar­kis­ta lai­nan­ot­ta­jan muis­ti­lis­ta

Elämme aikaa, jolloin rahaa voi saada koska vain, missä vain. Kyseessä on historian skaalassa tarkasteltuna varsin uusi ilmiö, emmekä ehkä vielä ole ihmiskuntana täysin sisäistäneet, miten tällaista mahdollisuutta tulisi hyödyntää.

-

Vaikka lainanotolla onkin huono maine, on kyseessä hyödyllinen sopimus kaikille osapuolille silloin, kun sen kummatkin osapuolet toimivat vastuullisesti ja lupauksiaan noudattaen. Tällöin positiiviset vaikutukset leviävät mahdollisesti myös rahallista helpotusta saaneen perheeseen sekä ympäröivään yhteiskuntaan.

Mikä kaikki lainanottoa harkitsevan tulisi sitten huomioida? Länsimaisille yhteiskunnille varsin yleinen luottotoiminta ei ole lainkaan niin monimutkaista, kuin ehkä ensi olettamalla luulisi.

Vastuullisten toimijoiden löytäminen

Kun kyse on omasta taloudellisesta tulevaisuudesta, ei sopimusta kannata solmia heti ensimmäisen mahdollisuutta tarjoavan toimijan kanssa. Esimerkiksi mainoksista bongattujen rahalaitosten sivuihin ja ehtoihin voi tutustua ajan sen salliessa myös itse, eikä tutkimusvaiheessa etenkään sopimusehtojen vilkuilusta ole haittaa.

Koska luoton otto on yleistynyt viime vuosikymmeninä hurjaa tahtia, on alalle muodostunut lähes uskomaton määrä erilaisia yrityksiä. Näistä jokaisen läpi seulonta on mahdotonta, ja jo vain muutaman sopimuksen lukeminen vaatii tiukkaa keskittymiskykyä sekä määrätietoisuutta.

Nykykuluttajan onneksi markkinoille on ilmestynyt omat lainavertailusivustonsa, joilta tämä voi saada valmiin listan omiin tarpeisiin sopivista rahalaitoksista – vieläpä täysin maksutta. Suomessa varsin luotettavan maineen omaava Lainat.fi vertailee pankkien tarjonnan rahaa kaipaavan puolesta ilman turhia sitoumuksia.

Jos palvelun teettämästä listasta löytää itselleen sopivan vaihtoehdon, voi seuraavaksi siirtyä lainan hakuun sekä sopimuksen solmintaan, muttei tämä kuitenkaan ole pakollista.

Kyseisenlaisten sivustojen etuna on, että ne ovat seuloneet markkinoilla luotettavat ja lailliset palveluntarjoajat jo lainanottajan puolesta, tehden tämän ehkä todenmukaisemmin, kuin vaikkapa yksittäiset asiakkaat. Tämä johtuu siitä, että palveluiden käyttäjien negatiivisissa kokemuksissa usein korostuu ärtymys omasta huolimattomuudesta seuranneista virheistä, mikä puolestaan vaikuttaa negatiivisesti myös vastuullisesti toimivan rahoituslaitoksen keskimäärin saamaan tähtiarvioon.

Sopimuksen läpikäynti

Löydettyään itselleen sopivan lainantarjoajan vuorossa on sopimusehtojen läpikäynti. Lainamarkkinoita sääntelevä laki usein olettaa tietyissä määrin, että lainaa ottava on lukenut nämä tarkoin ennen allekirjoittamista. Siksi vastuu liiketapahtuman reiluudesta jää lopulta maksavan osapuolen itsensä kontolle.

Sopimus kannattaakin käydä läpi huolellisesti termistön tarkkaa tulkintaa unohtamatta. Monella menevät sekaisin esimerkiksi nimelliskorot ja todellinen vuosikorko, ja näiden kahden ero on lainan tapauksessa huomattava.

Takaisinmaksun suunnittelu

Kun sopimus on luettu läpi ja kuukausittaiset erät sekä korot ovat tiedossa, on seuraavana vuorossa oman talouden suunnittelu. Yhden erän jäädessä maksamatta myös seuraavan maksun ohittaminen käy lähes huomaamattomasti, eikä kierteen pysäyttäminen enää onnistu viivästyskorkojen myötä kovinkaan helposti.

Kannattaa siis arvioida jo etukäteen, mistä ja miten maksut pystyy tekemään. Omaa taloutta kannattaa tarkastella tällöin kriittisesti, ottaen huomioon itselle tyypillisen tulo- ja kulutustason sekä tottumukset. Lainan saannista ei ole huomattavaa apua, jos koko rahamäärä uppoaa erikoiskahveihin ja shoppailuun jo heti ensimmäisessä kuussa.

Etenkin jatkuvat luottosopimukset edellyttävät hyvää oman rahatilanteen ymmärrystä. Kun rahaa alkaa saada joka kuukausi niin halutessaan useita satoja lisää, karkaa myös kulutus käsistä aivan liian herkästi.

Vaikkei lainaa ottaneen elämän tulekaan pyöriä luoton ympärillä, olisi silti hyvä pitää päivittäisessä elämässä mielessä se, milloin takaisinmaksun päivä on ja miten hyvin tähän on näillä näkymin varautunut. Näin välttyy turhalta hermoilulta ja yöunien menetykseltä sitten, kun ensimmäinen eräpäivä lähestyy tai onkin jo vahingossa ohitettu.

Lainan tarkoitus on toimia elämää helpottavana tekijänä, ja juuri tällaisilla vastuullisilla toimilla se myös säilyy hyödyllisenä apuvälineenä eikä muutu uudeksi henkiseksi rasitteeksi.