Pääkirjoitus: Suomen Pi­sa-tu­lok­set ovat las­ke­neet jo lähes koko 2000-lu­vun ajan – häm­mäs­tyt­tä­vin­tä il­miös­sä on se, ettei kor­jaus­lii­ket­tä ole on­nis­tut­tu te­ke­mään

Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Hy­vin­voin­ti­lo­mien ja Lo­ma­ko­ti Lepolan tuet­tu­jen lomien ha­ku­ai­ka kestää maa­lis­kuun loppuun saakka

Lomakoti Lepola sijaitsee Kaakamossa luonnonkauniilla paikalla Perämeren rannalla.
Lomakoti Lepola sijaitsee Kaakamossa luonnonkauniilla paikalla Perämeren rannalla.
Kuva: Tiina Laukkanen

Kun ulkona sataa lunta vaakasuorassa ja pakkasta on kymmenen astetta, niin ei ehkä kannattaisi katsella kovin pitkään Kaakamossa sijaitsevan Lomakeskus Lepolan kuvagallerian antia. Kaipuu kesälomalle kasvaa. Lepola on yksi lomakohteista, missä ihmiset voivat viettää Hyvinvointilomien tukemana ansaitsemaansa kesälomaa.

– Yksi sanonnoistamme on, että loma kuuluu kaikille. Näin korona-aikaan seinät alkavat kaatua monen päälle ja virkistäytyminen olisi toivottua. Hyvinvointilomat järjestää tuettuja lomia pienituloisille lapsiperheille, työikäisille, työttömille ja ikäihmisille. Lomat myönnetään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein. Perämeren rannalla Kaakamossa sijaitseva Lomakoti Lepola on yksi HVL:n valitsema lomakohde, Lomakoti Lepola ry:n johtokunnan jäsen ja markkinointivastaava Oili Suomalainen kertoo.

HVL saa rahoituksen veikkausvoittorahoista ja sen jakaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Koronavaraus

Kukaan ei osaa tässä vaiheessa sanoa, miten koronarajoitukset vaikuttavat ensi kesän lomanviettoon. Lepolassa voi viiden päivän loman viettää täysihoidolla pienin erityisjärjestelyin.

– Meillä on käytössä neljä mökkiä, joissa on kaksi kahden hengen makuuhuonetta ja päärakennuksessa yksi kahden hengen makuuhuone. Yksi perhe voi esimerkiksi majoittua yhdessä mökissä. Päärakennuksessa on tilaa noin 50 henkilölle. Vaikka mökit olisivat täynnä, niin ruokailijoita olisi yhteensä kahdeksantoista. Saunaa voisi lämmittää koronarajoitusten mukaan, sekä lomalaisena että  lomaohjaajana liikuntapainotteisissa lomavuoroissa vapaaehtoisena toiminut Oili Suomalainen sanoo.

Lepolaan valitut tuetut lomalaiset maksavat loman omavastuuta viiden päivän ajalta  50 euroa. Alle16-vuotiaat lomailevat vanhempiensa seurassa maksutta.

– Toimintamme on pitkälti vapaaehtoistyötä. Olemme palkanneet lomaviikolle emännän, keittiöapulaisen ja siivoojan. Ruokaan pitää panostaa, sillä loma ei tunnu kunnon lomalta, jos ruoka ei ole hyvää.

Lomalaisille on viiden päivän aikana tarjolla ohjattua toimintaa.

– Se voi olla vaikka mölkyn peluuta tai tietokilpailuja. Käytössä on uimaranta, vene ja onkia. Lepolassa voi tehdä sitä samaa, mitä mökillä yleensä tehdään paitsi ei ruokaa, sillä se tulee lomalaisille valmiiksi tehtynä. Jotkut lomalaiset voivat olla siviilielämässä yksinäisiä ja lomalta he löytävät seuraa

Lepolaa vuokrataan sulan maan aikana myös yksityisille, yhteisöille ja yrityksille. Tilat riittävät noin 50 hengen ruokailuun ja noin 20 hengen majoittumiseen.

– Täällä on vietetty esimerkiksi  muistotilaisuuksia, häitä ja synttäreitä, Oili Suomalainen kertoo.

Loma

Lomakoti Lepola

Tuetut lomat:

28.6.-3.7. Länsi-Pohjan omaishoitajat.

5.7.–10.7. aikuisvuoro.

12.7.–17.7. lapsiperhevuoro.

19.7.–24.7. lapsiperhevuoro.

26.7.–31.7. aikuisvuoro.

2.8.–7.8. Äiti-lapsi -lomavuoro.

Omavastuu viiden päivän lomissa on aikuisilla 50 euroa.

Lomakoti Lepola r.y. on voittoa tavoittelematon järjestö, joka toimii pääosin vapaaehtoisvoimin.

Yhdistyksen kotipaikka on Kemi, vaikka itse lomakoti sijaitsee Tornion Kaakamossa.

Lomapaikka voi hakea nettiosoitteella https://hyvinvointilomat.fi/hae-lomalle/

Tuettu loma on mahdollista saada korkeintaan joka toinen vuosi.

Lomakotien Liitto, Kotien Puolesta Keskusliitto, Perhelomat ja Maaseutuväen Kunto- ja Virkistyslomasäätiö

perustivat Hyvinvointilomat ry:n vuonna 2011.