Hyvän farssin löy­tä­mi­nen työn takana – Kemin teat­te­rin syksyn aloit­taa klas­si­nen farssi

Hyvän ja sopivan farssin löytäminen on työn takana, kertoo Kemin teatterinjohtaja Sarianne Paasonen. Yhtä hyvää tekstiä kohden, pitää kahlata kolmisenkymmentä ei niin sopivaa tekstiä läpi.

Tänä syksynä Kemin teatterin ohjelmistoon kuitenkin löydettiin sopiva näytelmä: Marc Camolettin romanttinen Älä pukeudu päivälliselle. Sen ohjaa Kemiin paluumuuttanut Petri Jäärni. Hän ohjasi viime kaudella Kemissä Velka-näytelmän.

–Farssi on genrenä kuningaslaji. Tätä farssia oli hauska tehdä, ja näytelmässä mennään kovalla vauhdilla eteenpäin. Farssi sopii tähän paikkaan ja miljööseen, Kemin Pirtille, Jäärni sanoo.

Näytelmän asetelmat ovat herkulliset: Bernard on suunnitellut viettävänsä viikonlopun salarakkaansa Brigitten kanssa. Tilanne mutkistuu, kun hänen vaimonsa päättää jäädä myös viikonlopuksi kotiin. Onneksi paikalle on tulossa Bernardin hyvä ystävä Robert, joka päätyy auttamaan ystäväänsä hädässä.

Robertilla on itselläänkin lusikka pahasti sopassa, sillä hän pelkää suhteensa Bernardin vaimoon paljastuvan. Entisestään hän sotkee asiat, kun erehtyy luulemaan tilaisuuteen kutsuttua kokkia Bernardin salarakkaaksi, jonka puolisoa on pakotettuna luvannut esittää.

– Tämä on oikein klassinen farssi, jossa väärinkäsityksiä ja kommelluksia riittää. Huumori on rehellistä, reipasta ja rohkeaa, mutta ei alatyylistä. Aion itse tuoda oman 9-vuotiaani ensi-iltaan, Jäärni kertoo.

Olli Halttu ja Tatja Hirvenmäki.
Olli Halttu ja Tatja Hirvenmäki.
Kuva: Nina Susi

Älä pukeudu päivällistä on esitetty pienelle koeyleisölle pari kertaa. Jäärni toteaa, että koeyleisön reaktiot terävöittävät farssin komiikkaa. Tekstin yleisöä naurattavat "punch linet" ovat tekijöiden tiedossa, ja koeyleisö antaa osviittaa, millaiset asiat naurattavat muitakin kuin ohjaajaa itseään.

– Etenkin tässä tyylilajissa koeyleisö on tärkeä, pohtii näytelmässä esiintyvä Tatja Hirvenmäki.

Teatterin näytökset esitetään nyt toista kautta väistötiloissa. Viime vuonna väistötiloihin muutto tuli yllätyksenä. Tänä vuonna ohjelmistoa on mietitty siten, että kattaus olisi olisi mahdollisimman hyvä olemassa olevissa tiloissa.

Fakta

Työryhmä

Käsikirjoitus: Marc Camoletti.

Sovitus: Robin Hawdon.

Suomennos: Pentti Kotkaniemi.

Ohjaus: Petri Jäärni.

Lavastus: Kaisa Niva.

Puvustus: Sirpa Santonen.

Rooleissa: Johanna Ahonen, Olli Halttu, Kimmo Hirvenmäki, Tatja Hirvenmäki, Samu Stenberg ja Johanna Virsunen.

Ensi-ilta: 14.9. Kemin Pirtillä.