Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Koronaseuranta: Maa­nan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Suo­mes­sa 345 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa: sai­raa­la­hoi­don tarve kas­va­nut, Län­si-Poh­jas­sa neljä uutta tar­tun­taa, Ivalon ter­veys­kes­kus ruuh­kau­tu­nut

Mainos

Hyvä Tuomas joulun tuopi

Tuomaksen nimipäivä sattuu almanakassa talvipäivänseisauksen lähelle. Vuoden pimein päivä jää taakse, matka kohti valoa ja kevättä alkaa. Tästä on syntynyt sanonta ”hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuuti pois sen viepi.” Valoa kohti kulkeminen liittyy myös jouluun. Jouluevankeliumissa kerrotaan pimeässä yössä olleista paimenista, jotka yhtäkkiä olivat ”Herran kirkkauden ympäröiminä” (Luuk2:9). Heille ja koko kansalle ilmoitettiin ilosanoma.

Julkisuudessa on kuluneen syksyn aikana keskusteltu eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen sanomisista, joulun viettämisen tavoista ja koulujen joulujuhlista. Keskustelu on toivottavasti selkiyttänyt positiivista uskonnonvapautta, vapautta uskontoon. Senkin luulisi olevan selvää, että edelleenkään ketään ei saa pakottaa uskonnon harjoittamiseen ja edelleen kaikkia on kohdeltava koulumaailmassa ja kaikkialla tasapuolisesti erilaisia vakaumuksia kunnioittaen. Koulun joulukirkkojakin voidaan järjestää, kunhan tilaisuudesta on selkeästi viestitty vanhemmille ja oppilaille ja vaihtoehtoinen tilaisuus on halukkaille järjestetty.

Kysymyksiä on kuitenkin herättänyt apulaisoikeusasiamiehen ilmaisu kirkkorakennuksesta ”uskonnollisia merkityksiä” välittävänä paikkana. Tulkinta on vienyt keskustelun monessa kohden jengoiltaan. On kyseenalaistettu joulun kristillistä historiaa tai sanottu kyseessä olevan vain valonjuhlan ajalta ennen kristinuskoa. On vaadittu ”neutraalia” tai ”arvovapaata” tilaa, joka pitäisi raivata julkisuuteen, ja nähty uskonnonvapaus vain negatiiviseksi vapaudeksi olla harjoittamatta uskontoa.

Mikä sitten olisi tuollainen neutraali tila? Onko kirkko sitä? Entä kauppakeskus? Sielläkin on koulujen joulujuhlia järjestetty. Kauppakeskuksessa on kyllä toisenlaiset arvot ja alttarit kuin kirkossa, mutta maailmankatsomuksellisesti neutraali tila ei sekään ole.

Olisiko ainoa ”neutraali tila” moniarvoinen. Sellainen, jossa katsomukset ovat kaikki läsnä samaan aikaan. Sellainen, jossa uskonnonvapaus ymmärretään positiiviseksi ja erilaiset vakaumukset rikkaudeksi. Ilmapiiri, jossa eletään ja annetaan toistenkin elää. Ei kaikesta tarvitse ajatella ja uskoa samoin. Meillä on vapaus uskoa ja harjoittaa uskontoa, tai olla uskomatta.

Valoa kohti!

Tuomas Tölli

Kirkkoherra

Kemi