Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Huuh­ka­jien pit­kä­ai­kai­nen kap­tee­ni Tim Sparv lo­pet­taa pe­laa­jau­ran­sa: "Nyt on aika aloit­taa uusi luku"

Sparv ajoi pelaajana myös ihmisoikeuksia. Ammattipelaajien järjestö palkitsi Sparvin hiljattain Pelaajan ääni -palkinnolla.

Tim Sparv on jalkapallouransa pelannut.
Tim Sparv on jalkapallouransa pelannut.
Kuva: Jussi Leinonen

Miesten jalkapallomaajoukkueen pitkäaikainen kapteeni Tim Sparv lopettaa pelaajauransa. Sparvin merkitystä maajoukkueelle kuvaa, että hän kertoi lopettamisestaan Helsingissä Palloliiton järjestämässä tiedotustilaisuudessa.

Viimeksi HJK:ta edustanut Sparv, 34, pelasi Huuhkajissa 83 ottelua vuodesta 2009 lähtien. Kapteenina hän toimi vuodesta 2018 viime kesän EM-lopputurnaukseen asti.

– Olen ottanut kropastani niin paljon irti kuin voin. Nyt on aika aloittaa uusi luku, viime aikoina muun muassa polvivammoista kärsinyt Sparv sanoi.

Sparv pelasi urallaan Suomen lisäksi Englannin, Tanskan, Hollannin, Saksan ja Kreikan kentillä. Kotimaan kentille hän palasi heinäkuussa pelattuaan 18 vuotta ulkomailla, sillä hän meni Southamptoniin jo juniorina vuonna 2003.

– En koskaan ollut lahjakkain pelaaja, mutta ymmärsin, mitä minun on tehtävä menestyksen eteen, Sparv sanoi. Hän kiitti lämpimästi muun muassa vanhempiaan ja ystäviään, jotka ovat tukeneet häntä uran aikana.

Sparv on noussut esille pelaamisen lisäksi ihmisoikeuksien puolustajana ja tasa-arvon ajajana. Marraskuussa hän sai kansainvälisen ammattilaispelaajien kattojärjestön Fifpron Pelaajan ääni -palkinnon. Fifpro kertoi perusteluissaan, että Sparv on käyttänyt vaikutusvaltaansa muun muassa Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen tukemiseen ja tuodakseen esiin siirtotyöläisten sorron Qatarissa.

Joulukuun alussa Palloliitto palkitsi Sparvin Captain's Ball -palkinnolla positiivisesta ja merkittävästä työstä suomalaisen jalkapallon hyväksi.

– Toivon, että minut muistetaan lojaalina, epäitsekkäänä ja kannustavana pelaajana sekä hyvänä joukkuekaverina, Sparv sanoi.

Hän arveli, että saattaa suuntautua valmennukseen. Suunnitelmat tarkentuvat myöhemmin, sillä kesään asti hän aikoo hengittää ja miettiä tulevaa.