Kuvagalleria: Pidetyn kiek­ko­ero­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Huol­to­tii­mit heit­täy­ty­vät viestin mi­ta­li­kamp­pai­luun: "Kil­pai­lu on pirun kovaa, kaikki palikat pitää olla koh­dal­laan että pär­jää", Suomen huol­to­tii­miä johtava Mika Ve­nä­läi­nen vah­vis­taa

Planica
Iivo Niskanen puntaroi kalustonsa maajoukkueen huoltopäällikön Mika Venäläisen kanssa. Hän vastaa henkilökohtaisesti Iivon suksista.
Iivo Niskanen puntaroi kalustonsa maajoukkueen huoltopäällikön Mika Venäläisen kanssa. Hän vastaa henkilökohtaisesti Iivon suksista.
Kuva: Sakari Kekki

Norjan joukkue Hans Christer Holund, Pål Golberg, Simen Hegstad Krüger, Johannes Hösflot Kläbo näyttää ennakkoon lyömättömältä Planican MM-kisojen viestissä. Suomen päävalmentaja Teemu Pasanen odottaa, että Norjan jälkeen käydään tasainen kamppailu sijoista 2–7.

Pasanen uskoo, että Suomen joukkue Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen, Niko Anttola on iltapäivällä tässä Norjan perässä käytävässä mitalikamppailussa.

– Siinä taistelussa menestyvät joukkueet, joilla kaikki neljä hiihtäjää onnistuvat, Pasanen ennusti miesten viestipäivän aattona.

Kilpailua käydään myös huoltokopilla. Viestimenestys edellyttää, että jokaiselle hiihtäjälle löytyy huippuvälineet.

– Kilpalu on pirun kovaa, kaikki palikat pitää olla kohdallaan, että pärjää, Suomen huoltotiimiä johtava voitelupäällikkö Mika Venäläinen vahvisti asian.

Venäläisen mielestä hänen johtamansa huoltotiimi on ollut kisoissa keskitasoa.

– Menestys on se mittari. Mitalia ei ole tullut, joten ei voi sanoa, että olisimme olleet ylitse muiden, Venäläinen arvioi naisten viestin jälkeen.

– Emme ole myöskään olleet huonoja, joten sellaista keskitasoa.

Sää muuttuu arvaamattomasti

Nopeasti muuttuvat sääennusteet ovat olleet huoltotiimin suurin riesa Planican oloissa. Esimerkiksi torstaina kisapaikalla satoi lunta yöllä ja aamulla vastoin odotuksia.

– Ennusteet ovat vaihdelleet paljon, mutta nyt lämpötila on nousemassa enemmän plussalle, Venäläinen kertoi.

Miesten viestipäivään ennustettiin lumisadetta. Viikonloppu näyttää ennakkoon aurinkoiselta.

– Minkään maan huolto ei ole erottunut täällä muista edukseen, eikä mikään ole ollut huono. Silmämääräisesti ei ole eroja, mutta varmasti ne ovat onnistuneet, joille on tullut paljon mitaleita, Venäläinen jatkoi.

Planican kisoissa on korostunut suksivalinnan merkitys. Esimerkiksi miesten 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa neljän suomalaisen valinnat olivat kaksijakoiset.

Hiihtäjät valitsivat keskiviikon kilpailuun suksen, joka on parhaimmillaan joko ylämäkeen tai alamäkeen. Niko Anttola ja Remi Lindholm tekivät ilmeisen hyvän valinnat, Perttu Hyvärinen ja Markus Vuorela satsasivat jälkikäteen ajatellen väärään pariin.

– Markuksella ja Peralla ei ehkä sattunut se paras suksi kisaan. Siinä olisi voinut tehdä toisin, kun tehtiin lopullinen valinta kahdesta vaihtoehdosta, Venäläinen arveli.

Niko Anttola kaivaa kisasuksensa muita selvästi pienemmästä arsenaalista.
Niko Anttola kaivaa kisasuksensa muita selvästi pienemmästä arsenaalista.
Kuva: JWM/Whistler

Niskaselle tuhti suksinippu

Hiihtäjien suksimäärät vaihtelevat kokemuksen ja hiihtäjän tason mukaan. Menestyneimmät hiihtäjät ovat suksimerkkien hierarkiassa korkeimmalla ja saavat sitä kautta parhaan palvelun sekä kattavimman suksivalikoiman.

Venäläinen ottaa esimerkiksi miesten joukkueen ääripäät, nuorten maailmanmestarin Niko Anttolan ja pitkään huipulla urheilleen olympiavoittaja Iivo Niskasen.

– Niko on nuori urheilija, jonka suksisuksimäärät ovat pieniä. Ero Iivoon on vielä iso, Venäläinen selitti.

– Jos Niko testaa tällaiseen kisaan kuusi suksiparia. Iivo aloittaa testit vaikka 16:sta parista, mutta hän on niin fiksu ja kokenut, että se mahdollistaa tällaisen suksimäärän.

Miesten 4x10 kilometrin kilpailu alkaa kello 13.30 Suomen aikaa. Ensimmäisillä Hakolan ja Niskasen osuuksilla hiihdetään perinteistä, Hyvärisen ja Anttolan vuoroilla vapaalla hiihtotavalla.