Huoli muut­tu­vas­ta il­mas­tos­ta pur­kau­tui tai­de­teok­si­na

Sari Raikaslehto (vas.) ja Marja-Leena Hyvärinen ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta. Hyvärisen abstrakti maalaus Talvi II kuvaa ilmastonmuutoksen jälkeistä lumetonta talvea.
Sari Raikaslehto (vas.) ja Marja-Leena Hyvärinen ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta. Hyvärisen abstrakti maalaus Talvi II kuvaa ilmastonmuutoksen jälkeistä lumetonta talvea.
Kuva: Suvi Pirinen

Ilmastonmuutos on aihe, joka aiheuttaa voimakkaita tunteita. Tornion kuvataideseuran jokakesäinen yhteisnäyttely sai tänä vuonna vakavan aiheen, kun taiteilijat lähtivät purkamaan tuntemuksiaan taiteen keinoin. Tornion kuvataideseuran galleriaan avattu näyttely on esillä kesäkuun loppuun asti. Näyttelyssä on esillä yhteensä 43 teosta 25 taiteilijalta.

Teoksissa on käytetty monenlaisia tekniikoita perinteisistä akryyli- ja akvarellitöistä valokuvakollaaseihin ja erilaisiin sekatekniikoihin. Ilmastonmuutoksen tuomia synkkiä tuntemuksia on tuotu esiin myös mustetta ja hiiltä käyttäen, jopa punajuurta, mustikkaa ja teetä on hyödynnetty. Installaatioita on koottu luonnonmateriaaleja apuna käyttäen, ja keraamiset veistokset täydentävät kokonaisuutta.

Vaikka monet teokset kuvastavatkin ilmastonmuutoksen synkkiä uhkakuvia ja sen aiheuttamaa ahdistusta, on joukossa myös positiivisuutta ja toivoa, esimerkiksi luonnossa selviytyvien eläinten muodossa.

Kerttu Hurtigin teoksessa "Muisto vain jää" on käytetty rakukeramiikkaa ja luonnonmateriaaleja.
Kerttu Hurtigin teoksessa "Muisto vain jää" on käytetty rakukeramiikkaa ja luonnonmateriaaleja.
Kuva: Suvi Pirinen

Näyttelyn idean kehittäjä Marja-Leena Hyvärinen kertoo olevansa huolissaan ilmastonmuutoksesta.

– Ajoittain se masentaa mieltä, ja se näkyy kyllä näissä minun töissäni. Olen kuvannut niissä sellaista suurempaakin masennusta ja ajatusta, että miten tämä voitaisiin välttää. Ja että ottavatko ihmiset tosissaan, koska siitä puhutaan ja sitten lennetään Thaimaahan seuraavana päivänä, Hyvärinen pohtii.

Hyvärinen on tuonut kolme maalaustaan esille näyttelyyn. Näistä ensimmäinen kuvaa nykyisen talven kauneutta, toinen, tummempi teos esittää tulevaisuuden talvea ilmastonmuutoksen jälkeen, kun lumesta on enää muisto jäljellä. Kolmas kuvaa sitä, kuinka ihminen kokee ilmastonmuutoksen.

Sari Raikaslehto puolestaan on tuonut esille kaksi sekatekniikkatyötä, joissa hän yhdistelee maalausta, valokuvaa ja kuparilankaa. Hän kertoo myös miettivänsä paljon ilmastonmuutosta ja pyrkivänsä vaikuttamaan asiaan omilla valinnoillaan.

– Sitä kuulee jatkuvasti, että ei yksi ihminen pysty vaikuttamaan. Mutta totta kai, kun tulee monta ”yhtä ihmistä”, niin tulee joukko joka kasvaa koko ajan, eli ehdottomasti yksi ihminen voi vaikuttaa! Ja minun mielestäni jokainen on vastuussa omasta puolestaan, eli on ihan turha mennä sen taakse, että ”joo kyllä minä muuten, mutta ei siitä ole mitään hyötyä, niin en minä viitsi”, Raikaslehto tykittää.