Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Koronaseuranta: Ro­va­nie­men mar­jan­poi­mi­jois­ta 40:llä ko­ro­na­tar­tun­ta, Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä 39 uutta tar­tun­taa, Län­si-Poh­jas­sa yh­dek­sän

Humana Ar­ki­päi­vä ja Pirta sekä Pohjan Tytöt ja Sissit tekevät yh­teis­työ­tä opis­ke­li­joi­den kanssa mie­len­ter­veys­kun­tou­tu­jien hyväksi

Pohjan Tyttöjen ja Sissien lippukunnan johtajat Hannu-Pekka Autti (oik.) ja Heikki Korkala, sairaanhoitajaopiskelija Anastasia Ryabova (oik.), Humanan palveluvastaava Jessica Suoperä, lähihoitajaopiskelija Riitta Saatio ja Humanan palveluesimies Minna Suoperä uskovat, että mielenterveyskuntoutujat löytävät mielekästä ja tavoitteellista tekemistä partion kautta.
Pohjan Tyttöjen ja Sissien lippukunnan johtajat Hannu-Pekka Autti (oik.) ja Heikki Korkala, sairaanhoitajaopiskelija Anastasia Ryabova (oik.), Humanan palveluvastaava Jessica Suoperä, lähihoitajaopiskelija Riitta Saatio ja Humanan palveluesimies Minna Suoperä uskovat, että mielenterveyskuntoutujat löytävät mielekästä ja tavoitteellista tekemistä partion kautta.
Kuva: Jouni Valikainen

Sairaanhoitajaksi opiskeleva Anastasia Ryabovalle partiotoiminta on tuttua jo nuoruusajoilta. Hän heitti ilmaan kysymyksen, että eikö osaa opiskeluun kuuluvaa työharjoittelua voisi suorittaa partion kautta. Kyllä voi. Mielenterveyskuntoutujien parissa työskentelevä Humana Arkipäivä ja Humana Pirta sekä torniolainen partiojärjestö Pohjan Tytöt ja Sissit löysivät toisensa ja alkavat yhdessä piristää mielenterveyskuntoutujien arkea. Siinä on mukana myös terveydenhoitoalan opiskelijoita.

– Tämä on aivan loistava asia, kun yritys ja yhdistys tekevät yhdessä työtä mielenterveysasiakkaiden hyväksi, Humanan palveluesimies Minna Suoperä kertoo.

Töitä ja asiakkaita riittää yrityksellä ja partiolaisilla jatkossakin.

– Näin korona-aikana mielenterveysongelmat vain lisääntyvät. Toivomme, että tällä yhteisellä projektilla saamme luotua asiakkaillemme tärkeää yhteisöllisyyttä ja tavoitteellisuutta partion avulla, Suoperä sanoo.

Anastasia Ryabovan lisäksi opiskelijoista on hankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa mukana lähihoitajaksi valmistuva Riitta Saatio.

– Oli hienoa huomata, että jokainen halusi lähteä innolla mukaan tähän projektiin, Riitta Saatio kertoo.

Pohjan Tyttöjen ja Sissien lippukunnan johtaja Hannu-Pekka Autti on tutkinut nettiä, mutta ei ole löytänyt partion puolelta samanlaista yhteistyötä mitä Humana ja partiolaiset alkavat tehdä.

– Tämä on pilottihanke, joka tuo meille hyvää mieltä. Teemme uusien partiolaisten kesken partio-ohjelman mukaisia aktiviteetteja. Heillä on myös mahdollisuus suorittaa Suomen Partiolaisten partiomerkkejä. Tämä ei ole kertaluonteista vaan jatkuvaa toimintaa, Hannu-Pekka Autti kertoo.

Jos ja kun yrityksen ja yhdistyksen toiminta tuo tulosta, niin se voisi olla hyvä esimerkki myös muille partiolippukunnille..

– Mehän lähdemme yhdessä kiertämään ympäri Suomea ja esittelemään yhteistä toimintaamme, Hannu-Pekka Autti sanoo suu virneessä.

Ennen varsinaisen partiotoimen aloittamista Humanan palveluvastaava Jessica Suoperä kartoittaa yhdessä Anastasia Ryabovan ja Riitta Saation sekä partiojohtajien kanssa ryhmäläisten toimintakyvyn, jonka mukaan pystytään partiotoiminta soveltamaan sopivaksi.

– Luontokokemukset ovat tuttuja mielenterveyskuntoilijoille ja heillä on ollut oma luontoryhmä. Partion kanssa jatkamme luontoon liittyviä teemoja ja teemme myös partioon kuuluvia erilaisia kätten töitä. Pyrkimyksenä on, että partiokokelaat kokoontuvat yhteen ohjaajan johdolla kerran viikossa, Riitta Saatio sanoo.

– Tavoitteena on, että asiakkaamme löytävät uuden oman harrastuksen, mitä he innolla odottavat, Minna Suoperä täydentää.

Pohjan Tytöillä ja Sisseillä on pyrkimyksenä nostaa pystyyn toimiva aikuispartioryhmä ensi helmikuun loppuun mennessä.

– Rovaniemellä toimiva Sisupartio tekee partiotyötä erityistä tukea tarvitsevien nuorten ja lasten parissa. Nyt me saamme mukaan uusia ihmisiä, jotka voivat hyödyntää partioliikettä täällä Torniossa, lippukunnan apulaisjohtaja Heikki Korkala sanoo.

Ainakin aluksi mielenterveyskuntoutujat tulevat mukaan partiotoimintaan Humanan yksiköistä.

– Myöhemmässä vaiheessa voimme viestiä tästä toiminnasta esimerkiksi Meän talolle. Partion arvot ja tavoitteellinen toiminta sopivat hienosti asiakkaillemme, Minna Suoperä sanoo.

Yhdistystoiminta

Partioliike

Maailmanlaajuinen nuorisoliike.

Tavoitteena kasvattaa lapsista ja nuorista vastuuntuntoisia kansalaisia.

Partioita on 224 maassa.

Partiolaisia on yhteensä noin 40 miljoonaa.

Suomalaisten partiolaisten kansallinen järjestö Suomen Partiolaiset ry.

Partiolaiset voivat erikoistua esimerkiksi meripartioon tai viestipartioon.

Partioliikkeen perusti Robert Stephenson Smyth Baden-Powell Englannissa vuonna 1907.

Torniossa toimii Pohjan tyttöjen ja Sissien partiolippukunta.