tapahtumat: Pe­rin­tei­siä juh­lal­li­suuk­sia, tal­vi­uin­tia ja yh­teis­lau­lua – näin it­se­näi­syys­päi­vää vie­te­tään Ro­va­nie­mel­lä

pääkirjoitus: Kir­kol­la on edessä vai­kei­ta va­lin­to­ja seinien ja pal­ve­lu­jen välillä

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Tilaajille

HS: So­dan­ky­läs­sä on enemmän lu­val­li­sia aseita kuin ihmisiä – Lap­pi­lais­kun­ta ja Kainuun Suo­mus­sal­mi joh­ta­vat ase­ti­las­toa

Suurin osa Suomen luvallisista aseista on metsästyshaulikoita ja -kivääreitä.
Suurin osa Suomen luvallisista aseista on metsästyshaulikoita ja -kivääreitä.
Kuva: Moilanen Jukka-Pekka

Sodankylässä ja Suomussalmella on eniten aseita asukkaita kohden. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat (juttu maksumuurin takana).

Lehden uutisen mukaan sekä Sodankylässä että Suomussalmella on 110 laillista asetta 100 asukasta kohden. Vertailussa olivat mukana kaikki yli 5 000 asukkaan kunnat Suomessa.

Inarissa oli 93, Kittilässä 89 ja Kemijärvellä 82 luvallista asetta sataa asukasta kohti. Rovaniemellä vastaava luku oli 45, Torniossa 46, Kemissä 30 ja Keminmaassa 60. Moni lappilaiskunta puuttui vertailusta, koska niissä on alle 5 000 asukasta.

Suomessa on 1,5 miljoonaa luvallista asetta ja 1,6 miljoonalla suomalaisella on aseen hallussapitolupa tai rinnakkaislupa aseeseen. 82 prosenttia luvallisista aseista on metsästyshaulikoita ja -kiväärejä sekä pienoiskiväärejä.

Sveitsiläisen tutkimuslaitoksen Small Arms Surveyn mukaan maassamme on lisäksi noin 250 000 rekisteröimätöntä asetta, mutta Suomen viranomaiset pitävät lukua liioiteltuna.

Aseluvista kolme neljäsosaa on yli 51-vuotiaiden nimissä.