Onnettomuus: Au­toi­li­ja törmäsi ala­ikäi­seen pyö­räi­li­jään Iva­los­sa ja pakeni pai­kal­ta

Sää: Harmaa loska väistyy pian - ensi viikon hiih­to­lo­ma­lai­sil­le lu­va­taan jo au­rin­koi­sem­pia hiih­to­ke­le­jä

Hol­lan­ti näytti Yh­dys­val­loil­le, kuinka homma hoi­de­taan

Denzel Dumfries johdatti Hollannin MM-kilpailujen puolivälieriin.

Doha/Helsinki
Hollannin pelaajat tuulettavat voittoa Yhdysvalloista.
Hollannin pelaajat tuulettavat voittoa Yhdysvalloista.
Kuva: Rolex dela Pena

Hollanti varmisti ensimmäisenä joukkueena pääsyn Qatarissa pelattavien jalkapallon miesten MM-kilpailujen puolivälieriin, kun se kukisti lauantaina neljännesvälierässä Yhdysvallat maalein 3–1. Denzel Dumfries oli Hollannin sankari. Hän syötti kaksi maalia ja teki yhden.

Memphis Depay laukoi Dumfriesin poikittaissyötöstä 1–0-lukemat jo kymmenennellä peliminuutilla.

Ensimmäisen puoliajan lisäajalla Dumfries petasi maalintekopaikan Daley Blindille. Takavuosien maajoukkuepelaajan ja nykyisen maajoukkueen apuvalmentajan Danny Blindin poika ei jättänyt tilaisuutta käyttämättä.

– Olimme alussa vähän hermostuneita ja olisimme voineet kontrolloida peliä paremmin. Oli hienoa miten kasasimme itsemme ja teimme maaleja. Oli kiva tehdä tämä Yhdysvaltoja vastaan. Näytimme heille, kuinka homma hoidetaan, Depay kertoi SVT:n televisiolähetyksessä.

Toisella puoliajalla maalivahti Matt Turner esitti muutaman huipputorjunnan ja piti Yhdysvallat pelissä. Hän pysäytti esimerkiksi Depayn lähietäisyydeltä puskeman pallon.

Yhdysvaltojen suurin tähti Christian Pulisic teki maalin ja loukkaantui alkulohkon päätösottelussa Irania vastaan, mutta tokeni neljännesvälierän avauskokoonpanoon. Pian Turnerin huipputorjunnan jälkeen Pulisic syötti Haji Wrightin 1–2-kavennuksen.

Kiri jäi vajaaksi, kun Dumfries laukoi Daley Blindin syötöstä 3–1-maalin ja paketoi pelin.

"Olen ylpeä tästä joukkueesta"

Puolivälieräpaikka maistui Hollannille, joka ei päässyt vuonna 2018 Venäjällä pelattuihin edellisiin MM-kilpailuihin. Hollanti kohtaa seuraavaksi lauantain Argentiina–Australia-myöhäisottelun voittajan. Puolivälierä pelataan ensi viikon perjantaina.

Myöskään Yhdysvallat ei ollut mukana neljä vuotta sitten, joten joulukuussa 2018 päävalmentajana aloittanut Gregg Berhalter pystyi olemaan ylpeä joukkueensa suorituksesta Qatarissa, vaikka kisaurakan ensimmäinen tappio harmitti.

Yhdysvallat tähtää vuoden 2026 MM-kilpailuihin, joita se isännöi Kanadan ja Meksikon kanssa.

– Jätkät tekivät kaikkensa, mutta se ei riittänyt. Olen ylpeä tästä joukkueesta, mutta pettynyt tämän ottelun tulokseen, Berhalter sanoi kenttähaastattelussa.