Hit­ti­tuot­tee­na uudehko oma­ko­ti­ta­lo – Kemin, Tornion ja Ke­min­maan eri pos­ti­nu­me­ro­alueil­la löytyy niin nou­se­via, vakaita kuin las­ke­via­kin koh­tei­ta

Kyselijöitä riittää, kun Meri-Lapissa tulee uudehko tai muuten hyväkuntoinen omakotitalo myyntiin.
Kyselijöitä riittää, kun Meri-Lapissa tulee uudehko tai muuten hyväkuntoinen omakotitalo myyntiin.
Kuva: Eevi Heikkinen

Kiinteistömaailman uusi valtakunnallinen tekoälypohjainen asuntojen hintaennuste vuosille  2021–2023 on noussut viime syksystä 0,3 prosenttiyksikköä 1,3 prosentin kasvuun. Jo pelkästään Kemin, Tornion ja Keminmaan alueillakin eri postinumeroittain löytyy niin nousevia, vakaita kuin laskeviakin alueita. Vahvinta kehitystä hintaennuste näyttää Tornion keskustaan ja Kirkonmäelle.

– Odotan Kemiin tekoälyennusteen antamia lukemia parempaa hintakehitystä. Metsä Groupin investointien vaikutus asuntokauppaan ei vielä näy konemallilla tehdyissä ennustekuvissa, Kiinteistömaailman yrittäjä Tanja Yliniva uskoo.

Kemi Fibren sellutehdasuutinen räjäytti kaupungin asuntokauppa- ja vuokramarkkinauutisoinnin vuoden 2021 alussa.

– Kemissä on saatu myytyä tämän vuoden puolella sellaisia asuntoja, jotka ovat olleet kiinteistövälityksillä jo useita satoja päiviä myynnissä.

Kiinteistömaailman 54. puolivuosittain barometri koostuu sekä teknologiatalo eCraftin kehittämästä tekoälypohjaisesta hintaennusteesta vuoteen 2023 asti että 354 Kiinteistömaailman välitysammattilaisen arvioista alkavan kesäkauden asunto- ja kiinteistökaupassa.

– Eri kaupunginosat näyttävän kulkevan hyvinkin erilaisilla hinnankehitysurilla. Myös asunnon rakennusvuosikymmen merkitsee yhä enemmän postinumeron sisälläkin arvonkehitysnäkymissä. Olen jokseenkin varma, että seuraavissa ennusteissamme näemme tehdasinvestoinninkin vuoksi vahvaa kehitystä useille asuntotyypeille, Tanja Yliniva muistuttaa.

Keminmaassa Lassila–Jokisuu-alueella oli vahvin arvonkehitys 2020 ja ennuste jatkuu vahvana tulevinakin vuosina.

Yleisesti ottaen ihmiset haluavat mahdollisimman huoletonta asumista.

– Se näkyy kysynnän kohdistumisena tällä vuosituhannella rakennettuihin koteihin. 1970-luvulla ja sitä ennen rakennettuihin asuntoihin on vähemmän kysyntää, Yliniva lisää.

Tämän ajan hittituote on uusi tai uudehko omakotitalo.

– Selkeästi vahvin kysyntä kohdistuu nyt asuntoihin, joissa on oma piha. Uusille, tällä vuosituhannella rakennetuille omakotitaloille on nyt jopa poikkeuksellisen hyvä kysyntä. Hyvin pidetyt ja remontoidut omakotitalot ovat myös haluttuja. Eikä pieni etäisyys taajamiin ole monellekaan ongelma. Elämän laatu syntyykin yhä useammin lähiluonnosta Yliniva sanoo.

Tanja Yliniva ottaisi mielellään myyntiin uudehkoja ja remontoituja omakotitaloja.

– Onhan ne olleet tiukassa. Kun laitoimme lauantaina nettiin tiedot muutamista saamistamme kohteista, niin kysyntä oli kova. Sovimme heti usean ostajaehdokkaan kanssa esittelystä, Tanja Yliniva kertoo.