Hir­vi­pei­jai­set saat­ta­vat siirtyä ul­ko­il­ma­ta­pah­tu­mak­si ensi kesänä

Peijaisten hirvikäristykset siirtyvät monissa metsästysseuroissa koronan vuoksi turvallisempaan ajankohtaan.
Peijaisten hirvikäristykset siirtyvät monissa metsästysseuroissa koronan vuoksi turvallisempaan ajankohtaan.
Kuva: Eila Kilpeläinen

Tuulikki Kourilehto

Suomen Metsästäjäliitto ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK suosittelevat hirvipeijaisten siirtämistä aikaan, jolloin koronauhka on poistunut.

Hirvipeijaiset ovat monen kylän merkittävin vuotuinen kokoontuminen. Siitä huolimatta Metsästäjäliitto ja MTK yhdessä esittävät, että metsästysseurat peruisivat tai siirtäisivät peijaisiaan tältä syksyltä ja tulevalta talvelta tuonnemmaksi koronaviruksen aiheuttaman riskin takia.

–  Koronariski on nyt kohonnut ja erilaiset kokoontumiset ovat aiheuttaneet sairastumisia. Siksi on ymmärrettävää, että peijaisia ei näissä olosuhteissa pystytä järjestämään, toteaa MTK:n kenttäjohtaja Timo Leskinen.

Peijaisten sijasta voidaan järjestää kyläläisten kokoontuminen väljästi makkaratulille tai lihakeitoille taivasalle niin, että koronariski voidaan ottaa huomioon.

– Kiinnostuneita maanomistajia on mahdollista kutsua mukaan myös jahteihin, vinkkaa Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Jaakko Silpola.

Seurat odottavat turvallista hetkeä

Metsästäjäliiton Lapin piirin puheenjohtaja ylitorniolainen Veikko Piuva sanoo, että Lapin piirissä on koronatilanten vuoksi jaettu samaa suositusta ja kysyjille vastattu samanlaisella suosituksella.

– Maanvuokraajissa ja peijaisvieraissa on niin paljon riskiryhmään kuuluvia, että olemme suositelleet peijaisten pitämistä ajankohtana, jolloin se on turvallista, Piuva sanoo.

Seuroissa laitetaan peijaisten hirvenlihat pakasteeseen. Piuva arvioi, että voi olla ensi kesä ennen kuin peijaisia ollaan pitämässä esimerkiksi ulkoilmatapahtumana.

Piuvan mukaan seurat ovat siirtäneet peijaisia suosituksen mukaisesti. Osa pienistä seuroista, joissa peijaisväen määrä on noin 30 henkeä ja väljät olosuhteet, ovat ehtineet peijaisensa pitää.

Metsästäjäliiton Lapin piirissä on tällä hetkellä jäsenenä 130 metsästysseuraa ja 155 henkilöjäsentä. Kaiken kaikkiaan jäseniä on yhteensä 7137 henkilöä.