Juuri nyt: Hal­li­tus esittää "ro­ko­te­pak­koa" so­te-työn­te­ki­jöil­le – jat­kos­sa alan töissä olisi oltava jokin suoja koronaa vastaan

Lukijalta: Län­si-Poh­jas­sa läh­det­tiin sutta pakoon, mutta vas­tas­sa olikin karhu

Matkailu: Isos­ta-Bri­tan­nias­ta Yl­läk­sel­le tul­leil­ta tu­ris­teil­ta löytyi viisi ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa – to­den­nä­köi­ses­ti ky­sees­sä ei ole omik­ron-muun­nos

Hiihtoa ja ku­to­mis­ta

-

Pohjois-Suomen talvilomaviikko on meneillään ja koronarajoituksia on tiukennettu entisestään. Vuosi sitten ei kukaan varmaan arvannut, että edelleen painitaan samojen asioiden kanssa. Lomasuunnitelmat ovat monilla jäissä, kotimaan matkailukin on  kyseenalaista. Onneksi kivaa ja koronaturvallista tekemistä löytyy lapsiperheille läheltäkin.

Ulkoilu, luistelu, hiihto ja mäenlasku ovat suosikkilajeja. Laavuilla voi käydä paistamassa makkaraa ja evästellä retkeillessä. Jos vähän kauemmaksi uskaltautuu, niin laskettelemaan pääsee Kallille ja Aavasaksalle.  Hyskytilavierailulle pääsee Old Pine Hysky Lodgeen ja kotieläinpuisto  Arkadiassa voi rapsutella eläimiä.  Erilaisia touhuilupäiviä on myös hevostalleilla. Sisätiloissakin toimintaa on tarjolla, tosin pienissä ryhmissä. Erilaisia taidepajoja ja puuhakerhoja järjestetään ja umahalliinkin voi varata aikoja. Yhdessäolo perheen kanssa on kuitenkin sitä parasta lomailua.

Kyllähän tämä korona kuitenkin koettelee, varsinkin nuoria. Vuosi nuoren elämässä on pitkä aika ja epävarmuus siitä, kauanko tämä vielä kestää, kysyy monen kärsivällisyyttä .Tutkimustenkin mukaan monet nuoret kokevat jääneensä kaiken ulkopuolelle. Opiskelu tapahtuu etänä, suhteita luokkatovereihin ei synny. Jatkuva koronatilanne on aiheuttanut niin vahvaa näköalattomuutta, että monen voimavarat ovat jo loppuneet. Nuoret eivät pääse harrastustensa pariin, kokoontumispaikat ovat kiinni, yhteisiä tapahtumia ei järjestetä. Some ei korvaa yhteistä aikaa kavereiden kanssa.

Meidän vanhempien on helpompi kestää tätä eristystä, mutta ei tämä mukavaakaan ole. Itse kaipaan eniten kulttuuriharrastuksia, tapahtumia, teatteria ja konsertteja. Kaukaiselta haaveelta tuntuu päästä reissaamaan ja jopa ulkomaille. Viikon kohokohta on nykyisin käynti kaupassa pikaisesti maski kasvoilla ja silmälasit huurussa, eipä siellä ketään edes tunnista.

Korona-aika on luonut uusia harrastusbuumejakin, vanhat lajit ovat nousseet suosioon. Kutominen ja varsinkin islantilaisten villapaitojen kutominen on niin suosittua, että kaikki Islannin lampaat lienevät jo karvattomia. Itsekin kutomiseen hurahtaneen, tiedän miltä tuntuu pudottaa valmis neule puikoilta. Aika monta niitä on jo valmistunutkin.

Hiihto on nykyisin myös todella suosittua ja suksikauppa onkin käynyt vilkkaana. Hiihtämisestä en ole itse vielä innostunut, toki lapsena ja nuorena tuli tuota lajia harrastettua. Mehän ollaan sitä sukupolvea, joka hiihti kouluun suunnilleen kesät talvet.  Olen kuitenkin ajatellut verestää vanhaa taitoa ja uskaltautua meren jäälle suksien kera, kun ilmatkin nyt lämpenee. Tiedä kuinka siitä taas innostuu.