Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 8. päivän luukku tästä

Tähtijuttu: Kuo­hun­ta on takana, kuu­le­mi­set voivat alkaa – Uusi ko­mis­saa­ri: ha­luam­me kuulla myös saa­me­lais­ten voi­ma­va­rois­ta

Kolumni: Kun ju­nio­ri­val­men­ta­ja puuttui ra­sis­ti­seen ni­mit­te­lyyn, hän sai kolmen ottelun toi­min­ta­kiel­lon ja seura sakot

Mainos: Lapin Kansan joulutarjous: Lapin Kansa Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

"Hienoa ettei enää tar­vit­se tais­tel­la mes­ta­ruu­des­ta" – Hel­pot­tu­nut Kalle Ro­van­pe­rä teki ral­li­his­to­riaa, on nyt nuorin mestari kautta aikojen

"Tämä on ollut ainoa tavoite siitä asti, kun aloimme tehdä tätä ammattimaisesti."

Helsinki/Auckland
Uuden-Seelannin MM-rallin voittopystit olivat kokoluokkaa XL.
Uuden-Seelannin MM-rallin voittopystit olivat kokoluokkaa XL.
Kuva: Toyota Gazoo racing

Kalle Rovanperä ajoi Uudessa-Seelannissa sekä osakilpailun että kisan päättäneen Power Stage -erikoiskokeen voittoon ja karkasi näin tavoittamattomiin MM-sarjan pistetaulukossa.

Lauantaina 22 vuotta täyttäneestä suomalaiskuskista tuli kautta aikain nuorin rallin maailmanmestari. Rovanperää ennen nuorimman mestarin titteli oli edesmenneen Colin McRaen hallussa. Skotti oli mestaruuskaudellaan vuonna 1995 reilut 27 vuotta vanha.

– On vaikea kuvailla näitä tunteita. Päällimmäisenä on toki mielessä iso ilo ja helpotus, kun saatiin vietyä homma maaliin. Uskon, että todelliset tunteet tulevat pintaan vähän myöhemmin, Rovanperä huokaisi.

– Tietenkin tämä merkitsee paljon. Tämä on ollut ainoa tavoite siitä asti, kun aloimme tehdä tätä ammattimaisesti. Nyt kun tavoitteen saavuttaa, se merkkaa paljon.

Ogierin kengästä kuohujuomaa

Rovanperä vei Uuden-Seelannin rallin näytöstyyliin. Tallikaveri Sebastien Ogier jäi nuoresta suomalaisesta yli puoli minuuttia. Mestaruustaiston pahin uhkaaja, Hyundain Ott Tänak oli kisan kolmas häviten Rovanperälle 48,5 sekuntia.

Palkintojenjaon jälkeen ranskalaistähti täytti yleisön pyynnöstä ajokenkänsä kuohujuomalla, jota hän kaatoi Rovanperän ja kartanlukija Jonne Halttusen suuhun. Suomalaiskuljettajan ilmeestä päätellen neste maistui vähintäänkin "ranskalaiselle".

Mestarin hermot olivat rautaa

Jyväskylän kupeesta Puuppolasta lähtöisin oleva Rovanperä selvitti sunnuntain neljä erikoiskoetta tyylilleen rauhallisesti, mutta kellottaen myös jokaisella pätkällä ajan kahden nopeimman joukkoon.

Rovanperän mestaruuden yksi salaisuus oli varmasti nuoren miehen käsittämättömän kova hermojen hallinta.

– Olin yllättävän rento aamulla, kun lähdimme pätkille. Odotin, että olisi vähän enemmän hermostuttanut. Pystyin ajamaan aika rennosti kolme ensimmäistä pätkää. Power Stagen lähdössä oli ehkä vähän enemmän tunnetta, kun piti odotella omaa vuoroa. Se oli vähän rankkaa, Rovanperä summasi.

– Enemmän olin hermostunut ennen kisaa ja perjantaina kuin tänään. Silloin oli hankalat olosuhteet ja piti taistella, että pysyimme kärkitaistossa mukana. Tänään pystyimme aika tavalla vain nauttimaan.

Voitto Uudessa-Seelannissa oli Rovanperälle ja kartanlukijoiden mestariksi kruunatulle Jonne Halttuselle jo kauden kuudes.

Mestaruuspolku rakentui nuorena

Nuoresta iästään huolimatta Rovanperä on ajanut autoilla jo yli vuosikymmenen. Jo vuonna 2008 maailmalle levisi videoita, joissa vain kahdeksanvuotias Rovanperä komentaa ralliautoa aikamiehen elkein isänsä Harri Rovanperän opastuksella.

Yläkouluikäisenä Rovanperä kilpaili jo Latviassa. Lopullinen läpimurto tapahtui kaudella 2018, kun suomalaiskuljettaja sijoittui WRC2-luokassa kolmanneksi. Seuravana vuonna tuli jo luokan mestaruus.

MM-kaudesta on ajettavana vielä kaksi kilpailua, joissa Rovanperä voi keskittyä vain nautiskeluun.

– On hienoa mennä loppukauden kisoihin mestarina. On kivaa, ettei tarvitse enää taistella mestaruudesta, Rovanperä totesi.

– Koko kausi on ollut suurimmaksi osaksi vahvaa tekemistä. Vaikeuksista on noustu ja virheistä on otettu oppia.

Jokainen mestari tarvitsee alleen myös kilpailukykyisen auton. Jari-Matti Latvalan johtama Toyota on ollut tällä kaudella tasaisin tiimi MM-sarjassa.

– Tietenkin kaikki lähtee tiimistä. He tekivät tämän raketin: nopean ja luotettavan auton. Se oli merkittävää varsinkin alkukaudesta. Olen pystynyt vain nauttimaan ajamisesta, Rovanperä muistutti.

Kuka?

Kalle Rovanperä

22-vuotias ralliammattilainen Jyväskylän Puuppolasta

Kilpailee Toyota Gazoo Racing -tehdastallissa kartanlukijanaan Jonne Halttunen.

Voitti rallin maailmanmestaruuden kaikkein aikojen nuorimpana kuljettajana, 22 vuoden ja yhden päivän ikäisenä.

Nuorin kuljettaja (17-vuotias), joka on ajanut rallin MM-sarjassa pisteille. Nuorin palkintopallille WRC-luokassa yltänyt kuljettaja (19-vuotias)

Ensimmäinen kilpailu: Walesin ralli 2017

Ensimmäinen MM-osakilpailun voitto: Viron ralli 2021

Kallen tilastoja: MM-osakilpailuvoittoja 8, palkintosijoja 12, MM-pisteitä 451, erikoiskoevoittoja 86.

Vanhemmat: Harri Rovanperä, Tiina Rovanperä

Palkinnot: Vuoden nuori urheilija