Henri Tuomi luotsaa Team Lak­ka­pää­tä seu­ra­his­to­rian vai­keim­pa­na kau­te­na:”­Ro­va­nie­mel­lä nähdään ensi kau­del­la­kin miesten pää­sar­ja­len­to­pal­loa!”

Hyvät neuvot ovat nyt Team Lakkapään pelaajille tarpeen. Valmentaja Henri Tuomi totesi, että joukkue on tällä hetkellä liigan huonoin.
Hyvät neuvot ovat nyt Team Lakkapään pelaajille tarpeen. Valmentaja Henri Tuomi totesi, että joukkue on tällä hetkellä liigan huonoin.
Kuva: Pekka Aho

– Olemme nyt liigan huonoin joukkue, Team Lakkapään päävalmentaja Henri Tuomi täräytti lentopallon miesten Mestaruusliiga-ottelun jälkeen tammikuun 9. päivä Lapin urheiluopistolla.

Oululainen Lentopalloseura Etta oli ollut juuri lukemin 1–3 parempi. Rovaniemeläislähtöisen valmentajavelho Olli Kuoksan ryhmällä ei ollut vaikeuksia voittaa, vaikka Etta oli ennen ottelua vain pykälän sarjassa jumbona makaavan Lakkapään yläpuolella.

Etta oli samoin numeroin parempi myös 15. tammikuuta Oulussa seuranneessa koitoksessa, joten pohjoisen lentopallovaltikka on tukevasti Pohjois-Pohjanmaalla.

Lakkapäällä on takana emäseura Perungan Poikien historian surkein liigakausi. Tilillä on vain seitsemän pinnaa. Joukkue on voittanut vain yhden pelin, loput pinnat ovat kertyneet tappioista viisieräisissä otteluissa.

Kehitys ei riittänyt

– On oltava rehellinen. Emme ole onnistuneet kehittämään kahta ulkomaalaispelaajaamme riittävästi, päävalmentaja Henri Tuomi lataa.

Ulkomaalaisista vain slovakialainen keskipelaaja Jakub Kovac ja jenkkilibero Ryan Manoogian ovat täyttäneet paikkansa. Kovac on jopa sarjan parhaimmistoa pelipaikallaan. Tuomi viittaa australialaiseen hakkuriin Regan Fathersiin ja kanadalaiseen yleispelaajaan Gavin Tayloriin.

– Meidän todella rajallisella pelaajabudjetillamme hankintojen täytyy mennä aivan nappiin. Tiesin, ettei käsissäni ole valmiita pelaajia, mutta odotin kaksikon kehittyvän nopeammin. Esimerkiksi Kovac on mennyt todella paljon eteenpäin, samoin kuin Olli Saarenmaa. Fathersin ja Taylorin kohdalla en ole löytänyt keinoja, joilla miehet ottaisivat isoja harppauksia eteenpäin.

Lakkapään hakkuripeli on ollut erittäin virhealtista. Hakkuri on joukkueen päähyökkääjä, joka pelaa ristipaikkaa passariin nähden.

– Meillä on hakkurin tontilta ylivoimaisesti eniten suoria virheitä tai torjuntaan lyöntejä koko sarjassa!

Taylorin ongelmat taas ovat vastaanotossa.

– Taylor on liigan parhaita hyökkääviä yleispelaajia, jolla on erinomainen fysiikka, mutta vastaanotto ei kestä millään, Tuomi harmittelee.

Hakkurin ja yleispelaajan tontit ovat erittäin keskeisiä lentopallossa, mutta kokonaisuudessaankin joukkue tekee liikaa virheitä.

– Me annamme pelejä pois omilla virheillämme. Vastustajan ei usein tarvitse tehdä yhtään mitään voittaakseen.  Meiltä ei nyt löydy tasapainoista kuusikkoa, joilla voisi peittää joukkueen heikkoudet. Näin emme saa peliä kasaan.

Budjetti pitää realistisena

Kauden alla Tuomi uskoi joukkueen yltävän mitalipeleihin – tammikuussa ne ovat enää kaukainen haave. Liigakarsinta on todellinen uhka. Karsinnoissa voi käydä miten tahansa – usein alhaalta tuleva, voittamaan tottunut ykkössarjan joukkue suistaa häviämisen tavakseen ottaneen liigajoukkueen alemmalle sarjatasolle. Team Lakkapään talous on tiettävästi ja pelaajanipustakin päätellen varsin tiukoilla – putoaminen voisi olla koko perinteikkäälle seuralle kohtalokasta.

Vaikka joukkueen tilanne on vaikea, kirves ei ole vielä kaivossa.

– En ole edes ajatellut karsintoja. Piste-erot ovat kuitenkin sen verran pienet, Tuomi muistuttaa.

Lakkapäällä on matkaa kuiville kahdeksan pistettä ja kautta on vielä paljon jäljellä. Uuden hakkurin hankkiminen pelastaisi paljon.

– Meillä ei ole resursseja täsmähankintoihin, eli tällä pelaajistolla mennään.

Päävalmentaja vakuuttaa joukkueen tekevän päivästä toiseen kovasti töitä. Hän uskoo pelin ja pelaajien kehittyvään kevään mittaan.

– Ei tässä masentua voi. Olisi eri asia, jos jengi olisi täynnä maajoukkuemiehiä. Täytyy olla realisti, meidän budjeteillamme näin voi käydä. Pelaajabudjettimme on pudonnut hurjasti takavuosista, Tuomi alleviivaa.

– Vaikka lopulta karsinta kutsuisi, me hoidamme sen. Uskon vakaasti, että Rovaniemellä nähdään miesten pääsarjatason lentopalloa myös ensikaudella!

Team Lakkapää – Vammalan Lentopallo, lentopallon miesten Mestaruusliigan ottelu pe 24.1. klo. 18.30 Lapin urheiluopistolla. Liput 11–15 e.