tapahtumat: Pe­rin­tei­siä juh­lal­li­suuk­sia, tal­vi­uin­tia ja yh­teis­lau­lua – näin it­se­näi­syys­päi­vää vie­te­tään Ro­va­nie­mel­lä

pääkirjoitus: Kir­kol­la on edessä vai­kei­ta va­lin­to­ja seinien ja pal­ve­lu­jen välillä

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Hel­sin­ki-Van­taal­la on eri­lai­set ka­ran­tee­ni­käy­tän­nöt kuin Turussa – Lää­kä­ri­lii­ton va­ra­toi­min­nan­joh­ta­ja pitää ti­lan­net­ta eri­koi­se­na

Karanteenipäätöksiä tekevät lääkärit tartuntatautitaudin perusteella. Varatoiminnanjohtaja Hannu Halilan mukaan lääkärillä ei kuitenkaan ole kristallipalloa, josta näkisi, että "tämä henkilö saa nyt mennä kun taas tämä laitetaan karanteeniin".

Helsinki-Vantaan lentokentällä testataan terveydenhuollon ammattilaisten arvioiden perusteella sellaiset saapuvat matkustajat, joilla on oireita tai jotka epäilevät altistumisen perusteella saaneensa tartunnan.
Helsinki-Vantaan lentokentällä testataan terveydenhuollon ammattilaisten arvioiden perusteella sellaiset saapuvat matkustajat, joilla on oireita tai jotka epäilevät altistumisen perusteella saaneensa tartunnan.
Kuva: Arttu Laitala

Riskimaista saapuvia lentomatkustajia asetetaan Turussa pakkokaranteeniin lääkärin määräyksellä ja tartuntataudin nojalla. Sen sijaan Helsinki-Vantaalla näin ei menetellä. Samankaltaisia matkustajia ohjataan vapaaehtoiseen karanteeniin.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on todennut aikaisemmin sen suuntaisesti, että kyse on nimenomaan lääkäreiden ratkaisuista. Hallitus ei voi tehdä asiassa kategorista päätöstä varsinkaan nyt, kun valmiuslait eivät ole voimassa.

Asetelmaa on kummasteltu muun muassa Vantaan kaupungin johdossa. Julkisuudessa on kysytty, eikö jonkinlainen yleislinjaus olisi kuitenkin paikallaan, jotta käytännöt eivät poikkeaisi eri paikoissa toisistaan.

Parasta olisi, jos matkustamista rajoitettaisiin

Asiaa on pohdittu jonkin verran myös Lääkäriliitossa. Liiton yhteiskuntasuhteiden johtaja ja varatoiminnanjohtaja Hannu Halila pitää erikoisena, että maassa on tässä suhteessa poikkeavia linjoja.

– Myös oikeusoppineilla on vähän eriäviä näkemyksiä menettelyjen oikeudellisesta pohjasta.

Halilan mukaan Lääkäriliitossa pidetään vaikeana tilannetta, jossa lääkärien on tehtävä päätöksiä yksittäisten henkilöiden osalta.

– Ei lääkärillä ole sellaista kristallipalloa, josta näkisi, että tämä henkilö saa nyt mennä kun taas tämä laitetaan karanteeniin.

Halilan mielestä ainakin teoriatasolla parasta olisi, jos matkustamista rajoitettaisiin niin paljon, ettei tällaisia tilanteita syntyisi. Hänen mukaansa maaluokituksista ja kahden viikon karanteenista tietoisen henkilön pitää vähintäänkin osata varautua karanteeniin kotimaahan palatessaan.

Oikeansuuntaisia, mutta ei riittäviä liikkeitä

Mitä mieltä Hannu Halila on yleisellä tasolla Lääkäriliiton edustajana, ovatko asiat hallinnassa Suomen rajoilla? Saadaanko maahan tulevat potentiaaliset koronatartuttajat riittävästi eliminoitua paikoista, joissa he voivat tartuttaa muita ihmisiä?

– Siteeraan vanhahkoa sanontaa ja totean, että on tehty oikeansuuntaisia liikkeitä, mutta ne eivät ole riittäviä, Halila tuumaa.

– Iso osa tartunnoista tulee nyt ulkomailta.

Turun eilisten testien tulokset saadaan huomenna

Turun kaupungin sunnuntaisen tiedotteen mukaan Pohjois-Makedonian Skopjesta lauantaina Turkuun saapuneen lennon matkustajista 95 prosentille tehtiin koronatesti. Lennolla saapui 115 matkustajaa. Heidät kaikki asetettiin tartuntalain mukaiseen karanteeniin. Päätöksen teki Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri.

Kahdella aikaisemmalla Skopjen-lennoilla tartuntoja on todettu 8. elokuuta 26 kappaletta ja 11. elokuuta viisi kappaletta. Lauantaisten testien tulokset saadaan maanantaina.

Ohjeiden mukaan henkilö voi karanteenipäätöksen saatuaan kulkea julkisella kulkuneuvolla kasvomaskia käyttäen välttämättömiin menoihin. Sellaisia ovat esimerkiksi lääkärikäynti tai siirtyminen lentokentältä suoraan kotiin karanteeniin. Karanteenissa oleva henkilö ei saa mennä töihin, kouluun, varhaiskasvatukseen, kauppaan eikä muihin julkisiin tiloihin.

Skopjen-lentojen matkustajien testaaminen ja ohjeistaminen tehdään yhteistyössä Turun kaupungin, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin, Finavian, Rajavartiolaitoksen, aluehallintovirasto Avin ja lentoyhtiöiden kanssa.