Jääkiekko: RoKi Hockey sai ison omis­ta­jan Sveit­sis­tä – EHC Klo­te­nin osa­omis­ta­ja Mike Schälch­li on Lapin ystävä

Pääkirjoitus: Venäjä jatkaa hyb­ri­di­ope­raa­tio­taan Suomen rajalla niin kauan kun se katsoo hyö­ty­vän­sä siitä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Hauen pyyn­tiin ter­veys­tur­val­li­ses­ti – Si­mon­ky­län ky­lä­yh­dis­tys jär­jes­tää hauen sou­tu­ve­to­uis­te­lu­ki­san vuoden tauon jälkeen

Simonkylä kyläyhdistyksen puheenjohtaja Seppo Junes (oik.) ja kyläaktiivi Mika Mäntynen ovat mukana järjestämässä koronaturvallista kalastuskilpailua.
Simonkylä kyläyhdistyksen puheenjohtaja Seppo Junes (oik.) ja kyläaktiivi Mika Mäntynen ovat mukana järjestämässä koronaturvallista kalastuskilpailua.
Kuva: Jouni Valikainen

Vain kaksi kertaa Simonkylän kyläyhdistys on joutunut perumaan 2000-luvun alkuvuosina aloitetun hauen soutuvetouistelukilpailun. Viime vuonna syynä oli uusi ja ihmeellinen koronavirus. Kerran aiemmin kevät oli myöhässä ja jäät olivat vielä paikallaan Vasankarin edustalla. Tänä keväänä kisa pidetään korona huomioon ottaen.

– Pystymme Simonkylän kyläyhdistyksin voimin järjestämään vetouistelukilpailun ilman koronan altistumisvaaraa. Ilmoittautumisia otetaan vastaan ennakkoon Simon kyläyhdistyksen sivuilla tai porrastetusti paikan päällä Vasankarin kilpailukansliassa kello 11 alkaen, kyläaktiivi ja kahvilayrittäjä Mika Mäntynen kertoo.

Lähdössäkin venekunnat pääsevät soutu- ja pyyntihommiin ilman ruuhkaa.

– Punnituksissakin huolehdimme turvavälien säilymisestä. Tulokset päivittyvät reaaliajassa kilpailua varten perustettuun WhatsApp-ryhmään, Mäntynen sanoo.

Aiemmin kisoissa on ollut mukana reilut parikymmentä venekuntaa. Kalastusharrastuksen suosion nousun mukana tulijoita voi olla tänä keväänä enemmän.

– Pystymme huolehtimaan viidenkymmenen venekunnan terveysturvallisuudesta. Aiemmissa kilpailuissa on ollut mukana paljon muitakin kuin simolaisia. Esimerkiksi eräs iiläinen uistelija voitti pääpalkintona olleen veneen ja hän on osallistunut sen jälkeen jokaiseen järjestämäämme kilpailuun. Tänä vuonna jaamme rahapalkinnot ja ne maksetaan suoraan tilille, aktiivisen Simonkylän kyläyhdistyksen puheenjohtaja Seppo Junes kertoo.

Haukia

riittää

Simonkylän edustalla on haukia. Hauki kuteen jäiden lähdön aikaan ja on sen jälkeen syönnillään.

– Parhaimpina vuosina kilpailun voittajat ovat nostaneet Simonkylän edustan merialueelta veneeseen noin 70 kiloa haukea, Seppo Junes muistelee.

Kalastusalue yltää aina Hietalan rannasta Simojoen suulle saakka ja rajoittuu meren puolella Paskaletto-Junkiletto-Lammasletto-Paavonletto -saariin.

– Simojoesta alas laskeutuvat lohismoltit ovat haukien ravintona. Tämä kilpailukin auttaa osaltaan Simojoen lohenpoikasten kannanhoitoa haukikannan pienentymisen myötä, Mika Mäntynen kertoo.

Uistelukisa

Hauen soutuvetouistelu

Aika: 22.5. 2021 kello 12-18.

ilmoittautumiset ennakkoon netin kautta Simon kyläyhdistyksen sivuilla simonkylankylayhdistys@gmail.com tai Vasankarin kilpailukansliassa kello 11 alkaen.

Lähtöpaikkana Vasankari.

Painavimman hauen saaja ja kaksi suurinta haukisaalista saaneet palkitaan rahapalkinnoilla.

Kilpailu käydään soutamalla.

Järjestelyistä vastaa Simonkylän kyläyhdistys.