Hankala homma, mutta toivoa on – Näin edus­kun­nan ro­va­nie­me­läis­trio Oja­la-Nie­me­lä, Lohi ja Autto näkee alkavat hal­li­tus­neu­vot­te­lut

Rovaniemeltä lähtee Arkadianmäelle demarikonkari, täpärästi mukaan selvinnyt keskustalainen sekä neljän vuoden tauon jälkeen myös kokoomusedustaja.

Sdp:n Johanna Ojala-Niemelän käteen on ainakin kahvipöytäkeskusteluissa soviteltu ministerinsalkkua. Hän sai vaaleissa 6719 ääntä, mikä on liki 500 enemmän kuin neljä vuotta sitten.
Sdp:n Johanna Ojala-Niemelän käteen on ainakin kahvipöytäkeskusteluissa soviteltu ministerinsalkkua. Hän sai vaaleissa 6719 ääntä, mikä on liki 500 enemmän kuin neljä vuotta sitten.
Kuva: Pekka Aho

Johanna Ojala-Niemelä: "Lappilaisena minua viehättää perinteinen sdp:n ja keskustan liitto"

Sdp:n Johanna Ojala-Niemelä aloittaa jo neljännen peräkkäisen kautensa Lapin kansanedustajana. Hän sai vaaleissa 6719 ääntä, joka on liki 500 enemmän kuin neljä vuotta sitten.

Ojala-Niemelä osallistuu torstaina puolueensa eduskuntaryhmän järjestäytymiskokoukseen. Sen jälkeen alkaa selvitä myös, ketä puolueesta on mukana hallitusneuvotteluissa. Perinteisesti mukana on ollut puolueen ja eduskuntaryhmän puheenjohtajiston lisäksi muutamia erikseen valittuja jäseniä. Ojala-Niemelä toimi päättyneellä kaudella Sdp:n ryhmän ensimmäisenä varapuheenjohtajana.

– Toki olen mielelläni mukana neuvottelupöydissä, mikäli niin päätetään.

Hallitusneuvotteluista Ojala-Niemelä veikkaa hankalia.

– Vaikea ja mielenkiintoinen tilanne. Kaikki kolme suurinta puoluetta ovat pienen marginaalin sisällä.

Pelkästään vihreiden ja vasemmistoliiton kanssa demarit eivät saa hallitusta kasaan. Ojala-Niemelä näkisikin mieluiten punamultahallituksen.

– Lappilaisena minua viehättää perinteinen sdp:n ja keskustan liitto, mutta epäilen, voiko keskusta lähteä hallitukseen tuollaisen rökäletappion jälkeen.

Kokoomus ja perussuomalaiset puolestaan ovat kokeneen demariedustajan mielestä molemmat suhteellisen huonoja vaihtoehtoja.

– Kokoomuksen kanssa ei ole oikein kenelläkään sujunut hyvin hallituksessa. Perussuomalaiset taas olivat kikkailemassa leikkauksia lapsiperheille ja vähävaraisille.

Ojala-Niemelää ei myöskään miellytä perussuomalaisten tavoitteet rajavalvonnan tiukentamisesta.

Ojala-Niemelä viettää pääsiäistä Enontekiöllä perheensä kanssa hiihdellen ja pilkkien.

Keskustan Markus Lohi sai lopulta tarkastuslaskennan jälkeenkin riittävän äänimäärän jatkokaudelle: 4969.
Keskustan Markus Lohi sai lopulta tarkastuslaskennan jälkeenkin riittävän äänimäärän jatkokaudelle: 4969.
Kuva: Anssi Jokiranta

Markus Lohi: ”Kuuluuko maakuntien ääni, se huolettaa”

Keskustan Markus Lohi joutui jännittämään kansanedustajan paikkaansa maanantai-iltapäivään saakka.

– Lepopulssikin oli 120, Lohi kertoo tiistaina, kun kolmas peräkkäinen kausi eduskunnassa on jo varmistunut ja pulssi laskenut.

Vaikka kisa viimeisestä Lapin paikasta oli tiukka, Lohi sai tällä kertaa 177 ääntä enemmän kuin vuoden 2015 vaaleissa.

– Niin, Lohi ui nyt vastavirtaan. Oma kannatus nousi, vaikka puolueen laski selvästi.

– Olen aina ollut tiukka asioiden hoitaja, enkä niinkään näkyvä persoona. Vaalitulokseni osoittaa, että sitäkin arvostetaan.

Lohen mukaan se, että hän sai kannatusta kotikuntansa Rovaniemen lisäksi laajalti eri puolilta Lappia, muun muassa Torniosta, ratkaisi hänen jatkopaikkansa.

– Tulos on osoitus siitä, että jokainen ääni on tärkeä. Tunnen suurta nöyryyttä ja kiitollisuutta, Lohi sanoo.

Kovan tappion kokenut keskusta ei Lohen mukaan ole kolkuttelemassa ainakaan ensimmäisenä hallituksen ovia, mutta poikkeuksellisen tasaisen tuloksen takia kaikki mahdollisuudet on järkevää jättää vielä avoimiksi.

– Kuuluuko maakuntien ääni, se huolettaa. Joka tapauksessa keskustan on pyrittävä maksimaalisesti vaikuttamaan hallitusohjelman sisältöön.

Lohi sanoo, että keskustan kaudella valtiontalous saatiin kuntoon ja työllisyys parempaan jamaan kuin vuosikymmeniin.

– Neljä vuotta sitten jokainen puolue esitti 3–4 miljardin leikkauslistan. Nyt sitä ei tarvitse tehdä. Toivottavasti tätä perintöä ei nyt lähdetä tuhoamaan, vaan työ jatkuu.

Siihen, miksi keskustan hallituskumppanin kokoomuksen tulos ei romahtanut, Lohi hakee vastausta monelta kantilta.

– Ilmeisesti heidän kannattajansa sietävät paremmin sitä, että talouden parantamisen takia jouduttiin kiristämään monesta paikasta. Ruuhka-Suomen hyvin toimeentuleviinhan nämä kiristykset eivät osuneet. Toisaalta äärilaidat ovat kasvattaneet kannatustaan ja laajentuneet ja keskusta on supistunut, myös Euroopassa ja USA:ssa.

Pääsiäisen viettoon Lohi lähtee Saariselälle hiihtelemään perheensä kanssa.

Kokoomuksen Heikki Autto riemuitsee uransa toisesta kansanedustajan pestistä. Viime vaaleissa eduskunnasta pudonnut Autto keräsi nyt 5467 ääntä ja toi kokoomukselle lappilaisen edustajanpaikan neljän vuoden tauon jälkeen.
Kokoomuksen Heikki Autto riemuitsee uransa toisesta kansanedustajan pestistä. Viime vaaleissa eduskunnasta pudonnut Autto keräsi nyt 5467 ääntä ja toi kokoomukselle lappilaisen edustajanpaikan neljän vuoden tauon jälkeen.
Kuva: Pekka Aho

Heikki Autto: "Pitää huolehtia, että Lapin ääni kuuluu"

Heikki Autton myötä Lappi saa neljän vuoden tauon jälkeen eduskuntaan myös kokoomuslaisen kansanedustajan. Kahdeksan vuotta sitten eduskuntaan ensi kertaa valittu, mutta edellisissä vaaleissa pudonnut Autto lähtee toiselle kierrokselle omien sanojensa mukaan aikuisempana ja kokeneempana.

– Elämä on vakiintunut monella tapaa. Olemme asettuneet Rovaniemelle ja meillä on nyt kolme alle kouluikäistä lasta, joiden viereen eilen nukahdin iltasatua lukiessa, Autto kertoo.

– Aion kansanedustajana kulkea Helsingin ja Rovaniemen väliä päivittäin. Illalla lasten kanssa samaan aikaan nukkumaan ja aamulla Helsinkiin töihin, se on suunnitelma. Tietysti täytyy olla tarvittaessa joustavuutta riippuen eteen tulevista tehtävistä.

Autto jatkaa mielellään Rovaniemen kaupunginvaltuuston puheenjohtajana, mikäli valtuusto kesällä päättää niin. Sen sijaan työ Lapin yliopiston yhteyspäällikkönä päättyy.

– Korkeakoulukentällä on ikäluokkien pienentymisen myötä edessään isoja muutoksia. Aion eduskunnassa olla vaikuttamassa siihen, että Lapin korkeakoulujen rooli vahvistuu entisestään. Se on ensiarvoisen tärkeää ja se vaikuttaa koko Lapin elinvoimaisuuteen.

Kokoomuslaisen edustajan saaminen Lapista eduskuntaan on Autton mukaan tärkeää paitsi koulutusnäkökulmasta myös esimerkiksi liikenteen ja matkailun kannalta.

– Esimerkiksi raskaan liikenteen tienkäyttömaksujen osalta edellisellä kaudella ei ollut oikein kukaan pitämässä Lapin puolia. Matkailu puolestaan ei ole missään muualla maassa niin valtavan tärkeässä roolissa kuin meillä. Aion olla eduskunnassa huolehtimassa siitä, että Lapin ääni kuuluu.

Uuden hallituksen kasaamisen Autto toivoo onnistuvan nopeasti.

– En ole pessimisti, enkä optimisti, mutta toiveikas. Ripeässä tahdissa pitäisi saada hallitus muodostettua, sillä EU-puheenjohtajuuskausi alkaa heinäkuun alussa ja silloin olisi tärkeää olla valmiina.

Pääsiäistä Autto viettää perheineen Muonion mummilassa hiihdon, laskettelun ja pilkkimisen merkeissä.

Lue myös:

Rovaniemeltä pääsi eduskuntaan tuttu trio – Riikka Karppinen keräsi silti eniten ääniä

Täpärästi ulos jäänyt äänikuningatar jatkaa politiikassa ja pysyy Lapissa

Toimittajalta: Muutoshalukkuus kanavoitui Rovaniemellä Karppiseen – jäävätkö hänen äänestäjänsä kodittomiksi kuntavaaleissa?

Ketkä?

Rovaniemeläiset kansanedustajat

Johanna Ojala-Niemelä

44-vuotias, lähtöisin Muoniosta.

Asuu perheineen Rovaniemellä.

Koulutukseltaan varatuomari ja ulkomaankaupan merkonomi.

Rovaniemen kaupunginvaltuutettu.

Neljäs peräkkäinen kausi sdp:n kansanedustajana.

Markus Lohi

Syntynyt Haukiputaalla vuonna 1972.

Asuu perheineen Rovaniemellä.

Koulutukseltaan oikeustieteen maisteri.

toiminut mm. yrittäjänä omassa tilintarkastusyrityksessään.

Kolmas peräkkäinen kausi keskustan kansanedustajana.

Heikki Autto

Syntynyt Enontekiöllä vuonna 1984.

Asuu perheineen Rovaniemellä.

Koulutukseltaan hallintotieteiden maisteri.

Työskentelee Lapin yliopiston yhteyspäällikkönä.

Rovaniemen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Toinen kausi kokoomuksen kansanedustajana (edellinen 2011–2015).