Hampun henki: mitä kan­na­bis­ak­ti­vis­tit ha­lua­vat?

Häiritsevän yhteiskuntatutkimuksen perjantaiseminaarit käynnistyvät jälleen yliopistolla.

Mika Luoma-aho avaa Häiritsevä yhteiskuntatutkimus -perjantaiseminaarit kertomalla, mitä suomalaiset kannabisaktivistit vaativat.
Mika Luoma-aho avaa Häiritsevä yhteiskuntatutkimus -perjantaiseminaarit kertomalla, mitä suomalaiset kannabisaktivistit vaativat.
Kuva: Pekka Aho

Lapin yliopistossa syksyllä 2018 alkaneen Häiritsevä yhteiskuntatutkimus -perjantaiseminaarin toinen kausi käynnistyy perjantaina.

Häirikköseminaarin syksyn avauskerralla politiikkatieteiden yliopistonlehtori Mika Luoma-aho Lapin yliopistosta alustaa suomalaisista kannabisaktivisteista ja esittelee heidän vaatimuksensa.

Tiedotusvälineet kertovat, kuinka kannabis vapautuu maailmalla: useat Yhdysvaltojen osavaltiot ja Kanada ovat jo laillistaneet kasvin ja Luxemburgista on tulossa ensimmäinen EU-maa, joka tekee samoin.

Suomessa kieltolain purkaminen ei ole poliittisella agendalla. Meillä kannabis on vieläkin poliittinen tabu, jonka puolesta harva uskaltaa puhua. Mutta rohkeitakin on.

Maku, tyyli ja taiteen arvottamisen sudenkuopat on aiheena lokakuun seminaarissa. Lapin yliopistolle keväällä 2019 lahjoitettu Tapani Rantalan julkinen teos Tietäjien aika nostatti kiihkeitä reaktioita taiteiden tiedekunnassa. Reaktiot ja keskustelut synnyttivät tarpeen pohtia taiteeseen liittyviä maku- ja tyylikysymyksiä.

Häirikköpaneelikeskustelussa apulaisprofessori Kalle Lampela alustaa suomalaisesta taidemausta ja institutionaalisesta taidekäsityksestä, yliopistonlehtori Leena Raappana-Luiro (Lay) avaa käyttötaiteen näkökulmaa sekä tyyliä ja lifestyleä ja Rovaniemen taidemuseon johtaja Hilkka Liikkanen kertoo, mihin taidekokoelmien keruu perustuu ja minkälaisia asiantuntijuuden ja hyvän maun aspekteja tähän liittyy.

Toivon poliittisuutta puidaan perjantaina 22. marraskuuta. Epävarmuuden leimaamassa maailmassa toivosta on tullut politiikan valuuttaa. Kun lupausta paremmasta ei ole antaa, voi aina kannustaa toivomaan. Puheenvuorossaan yliopistotutkija Marjo Lindroth ja yliopistotutkija Heidi Sinevaara-Niskanen (sukupuolentutkimus) pohtivat, miten toivo on osa nykypäivän kansainvälistä politiikkaa. He väittävät, että voimauttavana näyttäytyvä toivo on osa toiseuttavia valtarakenteita.

Joulukuun perjantaiseminaari ostikkona on Kiehtova, kamala unettomuus. Unettomuus on yksilöllinen ja ruumiillinen kokemus, mutta myös sosiaalinen, kulttuurinen ja historiallinen ilmiö. Alustuksessaan yliopistonlehtori, dosentti Pälvi Rantala avaa näkökulmia unettomuuteen ja pohtii, voiko se olla myös kaunista.

Perjantaiseminaarin tavoitteena on esitellä yhteiskuntatutkimuksen ajankohtaisia tutkimusaiheita ja tuloksia, keskusteluja ja näkökulmia sekä tarkastella yhteiskuntakriittisesti ajankohtaisia ilmiöitä. Perjantaiseminaari jatkaa keskustelua yhteiskuntatutkimuksen vaikuttavuudesta ja merkityksestä professori Jarno Valkosen toimittaman teoksen Häiritsevä yhteiskuntatutkimus (2018) hengessä.

Yhteistä luennoille on teeman ajankohtaisuus sekä kriittinen ja pähkäilevä ote. Kunkin luentoseminaarin kesto on maksimissaan kaksi tuntia.

Häritsevä yhteiskuntatutkimus -perjantaiseminaari pe 20.9., 25.10., 22.11. ja 13.12. klo 13–15 Lapin yliopistolla. Vapaa pääsy.