Työtaistelut: SAK ja jä­sen­lii­tot aloit­ta­vat po­liit­ti­set työ­tais­te­lu­toi­met ensi vii­kol­la – EK:n Hä­kä­mies toi­min­ta­päi­vis­tä: Ää­rim­mäi­sen huo­les­tut­ta­vaa

kolumni: Jos Jasper Pääk­kö­nen sai Inarin ran­nal­ta paikan luk­sus­mat­kai­luun, saako myös Veikko Le­so­nen?

pääkirjoitus: Orpon hal­li­tuk­sen en­sim­mäi­nen bud­jet­ti jatkaa valtion vel­kaan­tu­mis­ta en­ti­seen tahtiin

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

FTK:n trio maa­jouk­kue­lei­ril­lä – naiset jät­ti­vät pää­val­men­ta­ja Jaakko Lai­ti­sel­le osaavan kuvan pe­li­tai­dois­taan

Tuuli Alamikkotervo (vas.), Anna Keränen ja Emma Heikkilä esiintyivät edukseen Eerikkilän maajoukkueleirillä.
Tuuli Alamikkotervo (vas.), Anna Keränen ja Emma Heikkilä esiintyivät edukseen Eerikkilän maajoukkueleirillä.

Naisten futsalmaajoukkue kokoontui toukokuun lopulla pitkästä aikaan yhteen Eerikkilässä pidetyllä leirillä. Futsalteam Kemi-Torniosta mukaan oli kutsuttu kokeneet Emma Heikkilä ja Anna Keränen sekä edustusjoukkueen maajoukkueympyröistä ensimmäistä kertaa kokemusta saaneen Tuuli Alamikkotervon. FTK:n Maria Ollila ja Sanna Rautio  ovat olleet myös ehdolla maajoukkueympyröihin.

Päävalmentaja Jaakko Laitinen  sai kolmikon ajatuksista futsalin suhteen normaalia tarkemman kuvan, sillä naiset hyppäsivät Tampereella junasta Laitisen auton kyytiin ja jatkoivat yhdessä Eerikkilään.

– Naiset jättivät itsestään hyvän kuvan. Kukaan ei luonnollisestikaan pelannut tai harjoitellut itseään ulos maajoukkuekuvioista, Laitinen totesi.

Laitiselle ei tullut yllätyksenä Emma Heikkilän  valmiit otteet, vaikka pelaaja on keskittynyt välillä ainoastaan jalkapalloon. Heikkilä on Laitiselle tuttu jo ennen torniolaisen siirtymistä jalkapalloilemaan Yhdysvaltojen yliopistosarjaan.

– Emma oli ehdottomasti yksi leirin parhaimmista pelaajista. Hän oli hyvin valmistautunut leirille.

Emma Heikkilä aikoo panostaa tosissaan futsaliin.

– Mitä pidemmälle viime kausi eteni FTK:ssa , niin sitä enemmän mieleen tuli ajatus keskittymisestä pelkästään futsaliin, Emma Heikkilä kertoi.

Heikkilän maisterivaiheen opinnot jatkuvat Oulussa. Ainakin osan opinnoistaan hän pystyy suorittamaan etänä, joten opinnot ei ole este pelaamisessa FTK:ssa.

– Jos FTK:n suunnitelmat loksahtavat kohdalleen, niin joukkueella on ainekset menestyä. Nyt pitää vain katsoa, mihin elämä itseäni vie, Emma Heikkilä sanoi hieman arvoituksellisesti.

Emma Heikkilällä on sopimus Skotlannin naisten Valioliigan jalkapalloseura Hibernian FC:n kanssa.

Anna Keränen kuuluu maajoukkueympyröissä jo kokeneeseen kaartiin.

– Anna kuuluu runkopelaajiin. Hän on tasaisen hyvä suorittaja ja esiintyi leirillä edukseen, vaikka ei väännetty aivan sata lasissa, Laitinen kertoi.

Anna Keränen oli tyytyväinen leirin antiin.

– Oli mahtava kokoontua porukan kanssa yhteen yli vuoden tauon jälkeen. Leiri meni osaltani ihan mukavasti, vaikka en ole vielä saanut henkilökohtaista palautetta tekemisistäni.

FTK:n kapteenina viimeiset kaksi kautta toiminut Anna Keränen myöntää, että viime kausi oli seuralle pettymys.

– Joukkueessa on hyviä pelaajia ja meillä oli mahdollisuus edetä mitalipeleihin. Kun sama porukka on kasassa useamman kauden, niin peli kehittyy entistä paremmaksi. Ei minua luonnollisesti haittaa, vaikka rinki laajentuisi ensi kaudella muutamalla pelaajalla.

Anna Keränen on kesän töissä Hämeenlinnassa. Syksyllä hän palaa Rovaniemelle.

– En ole vielä tehnyt lopullista päätöstä ensi kauden joukkueestani. Nyt pidän pienen huilin ja mietin asioita sen jälkeen, Anna Keränen kertoi.

Jaakko Laitinen halusi ottaa kahdeksantoista kenttäpelaajan mukaan Eerikkilän leirille myös nuoria futsalkykyjä. FTK:n Tuuli Alamikkotervo on yksi heistä. Alamikkotervon perheessä on futsaltaidot kohdallaan, sillä velipoika Henri  pelaa Tornion Palloveikkojen liigajoukkueessa.

– Tuuli on ensimmäistä kertaa maajoukkueen mukana, vaikka hän on pelannut vasta kaksi liigakautta. Tuulilla on kyvyt edetä maajoukkueessa pitkälle. Koko FTK:n trio on mahdollisesti syksyn leirillä ja sen jälkeen on edessä EM-karsintaotteluihin menevän joukkueen valinta. FTK:sta voi olla mukana yksi, kaksi tai kolme pelaajaa, Laitinen sanoo.

Leirillä oli itseoikeutetusti mukana myös maajoukkueessa eniten maaleja tehnyt ja FTK:ssa futsalopit saanut Tiia Juntikka. Juntikka pelasi viime kauden tamperelaisessa Ilves FS joukkueessa, jota valmentaa Jaakko Laitinen.

– Hän on pelannut kaksi vuotta meidän joukkueessamme. Ehkä hänellä on aikeita muuttaa takasin pohjoiseen, mutta Ilveksellä on kiinnostusta pitää nainen joukkueessa.

Suomi pelaa lokakuussa futsalin EM-karsinnat Ukrainassa.

– Päätavoitteena on, että kaikki leireillä olevat pelaajat ovat tarvittaessa käytettävissä karsintoihin saakka. Me seuraamme tilannetta mahdollisten siirtymisten suhteen.

Naisten futsalmaajoukkue ei ole vielä sopinut harjoitusotteluista.

– Tavoitteena on pelata neljä harjoitusottelua ja pitää neljän päivän leiri ennen EM-karsintaotteluita.

Suomen kanssa samassa karsintalohkossa pelaavat Ukraina, Tshekki sekä Belgia. Vain kunkin lohkon voittaja selviytyy maaliskuussa 2022 pelattavaan lopputurnaukseen. Suomi on rankattu lohkossa kakkoseksi.

FTK:n nykyinen päävalmentaja Maria Lehto ja valmennuspäällikkö Oleg Eprintsev haluavat lisää pokaaleja FTK:n palkintokaappiin.
FTK:n nykyinen päävalmentaja Maria Lehto ja valmennuspäällikkö Oleg Eprintsev haluavat lisää pokaaleja FTK:n palkintokaappiin.
Maria Lehto luotsaa FTK:ta mestaruus mielessä
Jouni Valikainen

Maria Lehdossa on futsalin mestariainesta. Kun Kalle Huuskon ja Allan Fjellvindin valmentama FTK voitti kaksi Suomen mestaruuttaan 2009 ja 2012, Maria Lehto oli joukkueessa mukana pelaajana. Nyt hän on hakemassa kultaista trippaa päävalmentajan ominaisuudessa.

– Olin aiemmin nimetty FTK:n maalivahtivalmentajaksi ja opiskelin samalla päävalmentajan tehtäviin kuuluvia asioita Markku Oinaan rinnalla. Jokaisella kaudella opin paljon uutta valmentamisesta. Ensi syksynä lähden vielä valmennuskursseille, Maria Lehto kertoi.

Lehto ei lähde valmennusfilosofiassaan muistelemaan, miten hän voitti aktiiviaikoinaan mestaruudet.

– Futsal on mennyt hirveästi eteenpäin mestaruusajoista. Silloin pelasimme futsalia paljon samalla tavalla kuin jalkapalloa. Futsal oli meille pelaajille mukava talviharrastus. Osa pelaajistamme on edelleen mukana jalkapallossakin ja se on hieman haasteellista, koska kaudet menevät osin päällekkäin. Naispelaajia ei ole alueella yhtään liikaa.

FTK:n tavoitteena ensi kaudella ei ole enempää eikä vähempää kuin mestaruus. Lehdolla on vankka usko menestykseen, vaikka viime kaudella pelit loppuivat ensimmäisellä pudotuspelikierroksella.

– Pelaajarunkomme on vahva. Tietenkin toiveena olisi saada vielä mukaan muutama lisäpelaaja. Nuoret pelaajamme ovat kehittyneet ja varmistavat seuran jatkumon tuleville kausille. Juhannuksen jälkeen alkaa fysiikkatreenit, elokuussa painiotus on pallollisessa harjoittelussa ja lokakuussa alkavat pelit.

FTK:lla oli viime vuonna kakkosjoukkuekin, mutta koronarajoitusten vuoksi sarjaa ei pelattu.

– Meille olisi tärkeää saada sarjaan kakkosjoukkue, jonka kautta pelaajia nousee edustukseen. Seuran kesken on ollut myös puhetta mahdollisesta futsalkoulun perustamisesta, Maria Lehto kertoi.

Taustat

FTK

Puheenjohtaja: Kari Vaalto

Toiminnanjohtaja, valmennuspäällikkö: Oleg Eprintsev

Manageri: Allan Fjellvind

Joukkueenjohtaja: Jouko Räätäri

Päävalmentaja: Maria Lehto

Maalivahtivalmentaja: Eero Mäki-Jokela

Fysiikkavalmentaja: Heikki Alasaukko-Oja