FTK oli lajin pio­nee­ri – Kemin ja Tornion yh­tei­nen joukkue oli fut­sa­lin suunnan näyt­tä­jä jo 25 vuotta sitten

Futsallegenda on henkilö, joka on vaikuttanut suomalaisessa futsalissa, sen kehittymisessä tai kehittämisessä pelaajana, valmentajana, erotuomarina tai seuratoiminnassa. Oleg Eprintsev on yksi seitsemästä legendasta.
Futsallegenda on henkilö, joka on vaikuttanut suomalaisessa futsalissa, sen kehittymisessä tai kehittämisessä pelaajana, valmentajana, erotuomarina tai seuratoiminnassa. Oleg Eprintsev on yksi seitsemästä legendasta.
Kuva: Jussi Leinonen

Futsal

Football Team Kemi-Torniossa on tehty 25 vuotta töitä futsalin eteen. Niin, kyseessä on todellakin Football Team Kemi-Tornio, joka pelasi miesten sarjassa Futsal Team Kemi-Tornion -nimellä. Naiset pelaavat FTK Tornion joukkueessa.

FTK on lajin pioneeri. Seura perustettiin jo 1996 ja ensimmäisestä Suomen mestaruudesta pelattiin 1997. Siihen kutsuturnaukseen FTK:ta ei vielä huolittu mukaan.

Pioneerijoukkueen valmentaja oli Oleg Eprintsev. MM-kisoissa IVY:n joukkueessa pelannut Oleg toi futsalin Meri-Lappiin. Laji otettiin innostuneesti vastaan alueen jalkapalloseurojen kakkoslajina. Mies oli mukana myös Suomen futsalmaajoukkueen toiminnassa.

Eprintsev ja Kari "Väikkä" Vaalto" elivät tunteikkaita hetkiä, kun Suomi varmisti tässä kuussa EM-kisapaikkansa voitolla Belgiasta.

– Voiton jälkeen Palloliiton olosuhdepäällikkö ja aikoinaan futsalista vastannut Tero Auvinen laittoi minulle tekstiviestin ja kiitteli FTK:ta futsalin eteen tekemästä työtä, Vaalto kertoo.

Mr. futsal Oleg Eprintsev oli otettu myös Suomen maajoukkuevalmentaja Mićo Martićin haastattelusta ottelun jälkeen.

– Hän sanoi fiksusti, että EM-kisapaikka tulee Suomelle seuroissa tehdyn työn ansiosta. Seurojen ansiosta harrastajamäärät ovat nousseet ja sitä kautta tulee myös menestystä, Eprintsev sanoo.

Melkoista menestystä

Nimensäkin perusteella FTK oli Kemin ja Tornion yhteinen joukkue. Muun muassa  Aleksander Gortinski, Vasili Karatajev, Aleksei Zhukov, Kalle Rönkkö, Juho Pasoja, Tero Tainio, Ville Tuokila ja Jussi Hakasalo  olivat pelaajia, jotka toivat Lappiin ensimmäisenä edustusjoukkueena mestaruuden Suomen Palloliiton alaisesta lajista.

– Finaalissa pyöritimme Malmin Pallosta 8-1 voiton. Malmissa pelasi lukuisia HJK:n jalkapallojoukkueen pelaajia, mutta me pelasimme todella hyvää futsalia. Palloliiton entinen puheenjohtaja Pekka Hämäläinenkin oli ihmeissään, että mikä tällainen lappilaisporukka on ja vie vielä mestaruuden, Väikkä muistelee.

Mestaruus oli kaikkea muuta kuin vahinko. Ensimmäisen mestaruuden jälkeen FTK pelasi neljänä peräkkäisenä vuotena finaalissa. Tuloksena oli kaksi kultaa ja kaksi hopeaa.

– Vaikka miesten edustusjoukkue lopetti pelaamisen jo 2011, niin sijoitumme edelleen maratontaulukossa kolmanneksi. Vain Ilveksellä on enemmän mestaruuksia kuin meillä, Oleg kertoo.

Menestyksen myötä FTK pääsi pelaamaan Lissaboniin järjestyksessään ensimmäistä futsalin UEFA-cupia.

– Portugali sijoittui MM-kisoissa kolmanneksi ja joukkue koostui pitkälti Sporting Lissabonin miehistä. Pelasimme Sportingia vastaan tasaisen pelin Juha Pasojan tehdessä 2-1.  Lissabon teki kolme viimeistä maalia tyhjiin. Keijo Huusko teki vaikutuksen isäntiin ja hänelle tarjottiin heti sopimusta Lissaboniin. Myös taitava Aleksander Gortinski esiintyi edukseen.

Keijo Huusko pelaa edelleenkin futsalia Suomen huipputasolla FC Kemin joukkueessa.

– Meillä oli tuolloin kasassa tasokas joukkue. On tietenkin vaikea verrata sitä tämän päivän ToPV:n joukkueeseen, sillä futsalissakin pelitempo on nopeutunut. Yksilötaito on mielestäni pysynyt samalla tasolla, Oleg kertoo.

Kari "Väikkä" Vaalto, Oleg Eprintsev ja FTK:n ensimmäinen mestaruuspokaali.
Kari "Väikkä" Vaalto, Oleg Eprintsev ja FTK:n ensimmäinen mestaruuspokaali.

Kakkoslaji

FTK:n mestaruusvuosina futsal palveli isoveli jalkapalloa. Jalkapallo oli liki kaikille pelaajille ykköslaji. Tänä päivänä lähes jokainen futsalin huippupelaaja keskittyy vain yhteen lajiin.

– Alkuaikoina futsalin sarjat alkoivat marraskuussa ja päättyivät helmikuussa. Lajin kautta pystyimme luontevasti  toteuttamaan ympärivuotista harjoittelua. Kun  sarja kesti huhtikuuhun saakka, niin tilanne meni TP-47:n jalkapalloilun kannalta vaikeaksi, Vaalto sanoo.

Eprintsev ja Vaalto nostavat pelaajien lisäksi FTK:n yhdeksi voimahahmoksi Juha Bergin. Bergin pojat Juho-Teppo ja Jussi-Esko pelaavat ToPV:n edustusjoukkueessa.

– Juha käytti kaikki vapaa-aikansa futsaliin. Muutaman kerran otimme hänet kyytiin Länsi-Pohjan keskussairaalasta yövuoron päätteeksi. Juha oli FTK:n joukkueenjohtaja, promoottoria ja talousmies. Hänellekin kuuluu kiitos FTK:n menestyksestä, Kari Vaalto kertoo.

FTK pelaa huipputasolla

1996 perustettu Futsal Team Kemi-Tornio jatkaa edelleen lajin huipputasolla naisten futsal-liigassa. Nimi on vaihtunut FTK-Tornioksi. Markku Oinaan valmentama naisten edustusjoukkue jäi tosin tällä kaudella liigan puolivälieriin, mikä oli pieni pettymys.

Joukkue on pelannut kaikki yksitoista futsalin liigakautta ja napannut niistä mestaruudet 2009 ja 2012. Kertaalleen joukkue on sijoittunut pronssille. Allan Fjällvind ja Jouko Räätäri ovat tehneet ison työn joukkueen menestyksen eteen.

Pelaajista Anna Keränen ja Emma Heikkilä ovat maajoukkuetason pelaajia. Liki vuosikymmenen FTK:ssa pelannut ja Ilvekseen siirtynyt Tiia Juntikka on Suomen ehdottomia ykköspelaajia.