Pääkirjoitus: Lapin kes­kus­ta­joh­don on poh­dit­ta­va, onko Väy­ry­ses­tä enemmän haittaa vai hyötyä eh­dok­kaa­na – tilanne on puo­lueel­le nolo ja kiu­sal­li­nen

kolumni: Mies, sinäkin voit ra­ken­taa uran, säi­lyt­tää poi­ka­ni­me­si ja olla vahva it­se­näi­nen mies – muista vain roolisi hei­kom­pa­na su­ku­puo­le­na

FC Kemi jär­jes­ti yhdessä Suomen Pal­lo­lii­ton kanssa fut­sal­val­men­ta­jien kan­sain­vä­li­sen se­mi­naa­rin, jossa vie­rai­li es­pan­ja­lai­nen Ve­nan­cio Lopez.

Espanjalainen Venancio Lopez ja kroatialainen Mico Martic opettivat kemiläisille ja haukiputaalaisille pelaajille futsalin pelisysteemejä Kemin Tervahallilla.
Espanjalainen Venancio Lopez ja kroatialainen Mico Martic opettivat kemiläisille ja haukiputaalaisille pelaajille futsalin pelisysteemejä Kemin Tervahallilla.
Kuva: Ari Vuorela

Maailman kaikkien aikojen parhaana futsalvalmentajana pidetty espanjalainen Venancio Lopez, 57, vieraili viikonlopun ja alkuviikon aikana Kemissä FC Kemin ja Suomen Palloliiton vieraana.

Lopez toimi Kemissä järjestetyn futsalvalmentajien kansainvälisen seminaarin pääkouluttajana.

– FC Kemin pelaaja ja valmentaja Boris Cizmar otti minuun yhteyttä, ja pyysi mukaan tähän tapahtumaan. Sanoin heti okei, ei ongelmaa, tulen, Lopez kertoi.

Lopez on valittu neljä kertaa maailman parhaaksi futsalvalmentajaksi. Espanjan maajoukkueen päävalmentajana hän voitti kaksi Euroopan mestaruutta (2007 ja 2010) ja kertaalleen MM-hopeaa (2008).

– Futsalissa pelaajat ovat koko ajan kehittyneet fysiikaltaan ja taidoiltaan paremmiksi, ja peli on nopeampaa, mutta suurin muutos on valmennuksessa. Useissa maissa on nyt korkean tason valmentajia. Treenien ja otteluiden taso on nykyisin laadukasta, jo 1970-luvun lopulla oman pelaajauransa futsalissa aloittanut Lopez painotti.

Tällä hetkellä Lopez toimii Espanjan maajoukkueen teknisenä johtajana.

Lopezin toi Suomeen ja Kemiin myös ystävyys Suomen entisen maajoukkuevalmentajan Mico Marticin kanssa. Kroatialainen Martic valmensi Suomen futsalmaajoukkuetta yhdeksän vuotta ja johti joukkueen ensimmäistä kertaa EM-kisoihin. Martic oli mukana myös Kemissä.

– Kemin nimi tunnetaan futsalpiireissä jo ympäri Eurooppaa ja jopa maailmaa. Pelaahan FC Kemissä pelaajia Venezuelasta ja Marokosta saakka. Tykkään intohimosta, joka FC Kemillä on, ja olen onnellinen siitä, Martic sanoi, mutta ei aikonut ainakaan vielä tulla FC Kemin päävalmentajaksi.

Suomen Palloliitosta Kemissä paikalla oli futsalkoulutuksesta vastaava Kerkko Huhtanen, joka toimii myös Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajana. Tuo joukkue oli myös lähellä ensimmäistä EM-kisapaikkaansa tänä vuonna, mutta unelma mureni viimeisessä karsintapelissä.

– Suomi oli ensimmäisiä Euroopan maita, jossa käynnistettiin futsalvalmentajien koulutus vuonna 2015. Koulutus, joka oikeuttaa UEFA B-valmentajalisenssiin. Nyt Kemissä on mukana 30 valmentajaa 16 eri maasta. Osa on jatkokoulutuksessa, Huhtanen kertoi.

Futsalvalmennuksen kehittäminen Suomessa alkoi käytännössä silloin kun Mico Martic tuli Suomen päävalmentajaksi.

– Eri maiden valmentajat tulivat Suomeen koulutukseen, koska he tunsivat Micon, luottivat Suomen koulutuksen tasoon eikä omassa maassa välttämättä ollut vastaavaa valmentajakoulutusta, Huhtanen korosti.

Futsalissa Euroopan suurimpia maita ovat Espanja, Portugali ja Italia.

Kemin kansainvälistä futsalvalmentajien seminaaria on tarkoitus jatkaa ensi vuonna ja siitä on myös tarkoitus tehdä perinne. Luennot Kemin Lumilinnassa ja käytännön harjoitukset Tervahallilla ovat toimiva yhdistelmä. Pelaajista Lopezin ja Marticin vetämiin harjoituksiin osallistui FC Kemin edustusjoukkueen ja Haukiputaan Pallon pelaajia ja junioreita.