Mainos

Eu­roo­pan suu­rim­mat kelk­ka­mes­sut Lappi Aree­nal­la – tu­li­joi­ta läheltä ja kaukaa

Kun on kyse messuista, nämä lapin miehet eivät puuhastele. Erkki Kuoksa ja Mikko Vikström ovat järjestäneet messuja jo vuodesta 2002 lähtien. Takana ovat kahdeksat Lapin Erämessut, 11 Kelekkamessut sekä Pohjois-Suomen Erämessut.

Lappi Areenalla sijaitsevassa toimistossa voi oheismateriaalin määrästä nähdä, että suuremman luokan tapahtuma on lähestymässä. Erkki Kuoksa ja Mikko Vikström ovat valmistautumassa kovaa vauhtia 12. kerran järjestettäviin Kelekkamessuihin Rovaniemellä.

Järjestäjäkaksikon mukaan tänä vuonna tullaan näkemään entistä enemmän kansainvälistä vahvistusta. Näytteilleasettajista yhteensä 12 on ulkomaalaista ja he saapuvat Ruotsista, Norjasta, Venäjältä, Sveitsistä, Yhdysvalloista sekä Itävallasta ensimmäistä kertaa.

– Ei löydy Euroopasta samalla mittakaavalla rakennettuja messuja tai ne ovat sitten pienempiä kooltaan. Amerikassa totta kai voi olla, mutta ei Euroopassa, Vikström kertoo.

– Yhteistyökumppani Sveitsistä sanoi hyvin, että Kelekkamessut ei ole pelkästään Rovaniemen, ei Lapin, ei Suomen, vaan se on Pohjoismaiden juttu. On mahtavaa, kun kelkkailugurut somessa vievät sanomaa, että olevat tulossa messuille tänne Rovaniemelle, Kuoksa kommentoi.

Perhepäivä järjestetään Kelekkamessuilla sunnuntaina, jolloin 300 ensimmäistä perhettä saavat lahjapussin.
Perhepäivä järjestetään Kelekkamessuilla sunnuntaina, jolloin 300 ensimmäistä perhettä saavat lahjapussin.

”Perhepäivä on iso juttu”

Kelkkailu on molempien järjestäjien mielestä todella monimuotoinen laji, oli se sitten käytössä mökillä pilkkimistä varten tai työtehtävissä. Vikström ja Kuoksa peräänkuuluttavat myös kelkkailun jatkuvuuteen eli kuinka tärkeää on, että lajin harrastajien pariin hakeutuisivat myös perheet ja eritoten nuoret.

– Perhepäivä on meille iso juttu ja onkin tärkeää, että saadaan perheet liikkeelle, Kuoksa kommentoi.

Perhepäivää vietetään sunnuntaina, jolloin lapsille on järjestetty puuhapaikka sekä paljon oheisohjelmaa. Myös kaikille alakoululaisille on jaettu 4000 lippua Lapin alueella koulujen kautta. Tavoitteena on saada lapset ja nuoret mukaan messuilemaan.

Tänä vuonna lippujen verkkokauppa on myös ensimmäistä kertaa käytössä.

– Se on sitä nykypäivää. On meillä myös messuille oma applikaatio, josta löytyy lisäinfoa. Kun mennään digiaikaan, on kaikilla ne puhelimet. Nuoret ovat siellä somessa ja siellä pyörivät. Mekin pyöritään Instagramissa sekä Facebookissa, Kuoksa ja Vikström kertovat.

Lipun hintaan kuuluu viime vuonna ensimmäistä kertaa kokeiltu elokuvanäytös, joka pyörii messujen aikana neljä kertaa. Elokuvan nimi on ” Exploring The Snow III” ja sen on tuottanut kansainvälinen tekijätiimi.

– Voisin sanoa, että se on Pohjoismaiden laadukkain kelkkailuun keskittyvä elokuva. Se on erillä lailla tehty kelkkailuelokuva, sillä siinä on dokumentaariset ominaisuudet, Vikström kertoo.

Yhteistyötä opiskelijoiden kanssa

Kuoksa ja Vikström ovat saaneet matkan varrella tärkeitä yhteistyökumppaneita, kuten Lapin Ammattikorkeakoulun. He ovat toimineet yhdessä nyt neljät messut peräkkäin. Lapin AMK otti yhteyttä Kuoksaan ja Vikströmiin ja tiedusteli, olisivatko he kiinnostuneita yhteistyöstä.

– Mehän vastattiin kyllä. Meidän mielestä tämä palvelee molempia. Ollaan opittu paljon koulun puolelta ja opiskelijat taas käytännön työskentelyä, kuten sosiaalisen median, viestinnän, promojen ja tilaisuuksien järjestelyä. Kolme oppilasta ovat myös tehneet opparin ja näin ollaan päästy auttamaan molemmin puolin, Kuoksa kertoo.

Vuonna 2003 Kelekkamessut teetätti Lapin yliopiston ja Lapin ammattikorkeakoulun kanssa talousvaikutustutkimuksen, jonka tutkimustulosten mukaan Rovaniemen kaupungin alueelle jää 1,9 miljoonaa euroa messuista.

– Talousvaikutus on kova. Esimerkiksi baarinpitäjien mukaan heillä on kovia myyntejä Kelekkamessujen aikaan. Joulusesonki ei ole vielä alkanut, niin messut sopivat hyvin ajankohtaan, Kuoksa ja Vikström kertovat.

Messujen oheistuotteet ovat valmiina viikonloppua varten Lappi Areenan toimistolla.
Messujen oheistuotteet ovat valmiina viikonloppua varten Lappi Areenan toimistolla.

Mitä uutta on odotettavissa tänä vuonna?

Messujärjestäjät haluavat muistuttaa, että Kelekkamessuilla on paljon muutakin kuin pelkkiä kelkkoja näytillä. On monenlaista tapahtumaa kuten Kelkkahuutokauppa lauantaina, lapsille ohjelmaa sunnuntaina ja elokuvanäytökset pyörivät läpi viikonlopun.

– Moni saattaa mieltää, että tämä on niin spesifihomma. Meillä on kelkkojen lisäksi paljon muutakin. Kaikkeen ulkoiluun ja talviliikkumiseen löytyy varusteita laidasta laitaan, kuten kenkiä, kerrastoja ja hanskoja, joita voi käyttää muuallakin kuin kelkan päällä. Varusteet käyvät pilkkimiseen, hiihtämiseen ja vaikkapa kaupunkielämään, Vikström ja Kuoksa listaavat.

Vuosittain yritykset kehittävät uusia malleja kelkoista, luovat uusia värivaihtoehtoja sekä lisäävät toimintoja. Tämä on yksi suuri syy, miksi Kelkkamessut järjestetään joka vuosi. Vikström ja Kuoksa myös näkevät messujen tärkeyden alueellisesti yhä suuremmassa mittakaavassa.

– Mielestämme hyvät messut tukevat toinen toisiaan. Kun täällä Lapissa järjestetään säännöllisesti tapahtumia, ihmiset oppivat niissä käymään. Alussa moni ei osannut tulla konsertteihin, mutta nykyään osaavat. Tärkeää olisi tehdä enemmän yhteistyötä kaupungin alueen toimijoiden kanssa ja laadukkaita tapahtumia yhdessä, Kuoksa ja Vikström painottavat.

Hyvä tietää

Kelekkamessut

Tutustu kelkkailuun ja tule jakamaan parhaimmat kelkkamuistosi Lapin Kelekkamessuilla 4.-5.11.2017 Rovaniemellä

Vielä ehdit ostaa ennakkoliput Kelekkamessujen nettivuilta

Seuraa Kelekkamessujen meininkiä eri kanavissa:

– Facebook

– Instagram: @Kelekkamessut