EU-ko­mis­saa­ril­la to­det­tiin ko­ro­na­tar­tun­ta

Ruotsissa peruttiin opiskelijoiden suurjuhla Uppsalassa, mutta yökerhot avautuvat Tukholman Stureplanilla.

Bryssel

EU:n tutkimuksesta ja innovaatioista vastaava komissaari Mariya Gabriel ilmoitti lauantaina saaneensa koronatartunnan. Hän on ensimmäinen komissaari, jolla on varmistettu tartunta.

Bulgarialainen Gabriel sanoi jo maanantaina jäävänsä karanteenin, koska yksi hänen läheisistä työtovereistaan oli saanut tartunnan. Gabrielin maanantain testi oli negatiivinen, mutta toinen testi kertoi tartunnasta.

Euroopan suurkaupunkien joukossa Bryssel on yksi pahiten koronasta kärsineistä Madridin ja Pariisin lisäksi.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen oli alkuviikosta myös koronakaranteenista, mutta hän ei testien mukaan saanut tartuntaa. Viime kuussa EU-johtajien huippukokousta jouduttiin lykkäämään viikolla, kun Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michelin turvamiehen todettiin saaneen taudin.

Opiskelijoiden olutkekkerit peruttiin viime tipassa

Ruotsin Uppsalassa peruttiin viime tingassa suuri opiskelijajuhla, johon oli odotettu jopa 400 osanottajaa. Tukholman osakunnan oluenjuontiin keskittyvä Stocktoberfest pantiin jäihin sen jälkeen kun yliopistoministeri Matilda Ernkrans jyrähti ja vaati opiskelijoita kantamaan vastuunsa. Korona on viime aikoina levinnyt nopeasti Uppsalassa.

Toisaalla juhlinta pääsee taas vauhtiin. Tukholman keskustan Stureplanin yökerhot avasivat perjantaina taas ovensa puolen vuoden tauon jälkeen. Yökerhot sulkivat ovet maaliskuussa, kun hallitus määräsi, että ravintoloissa pitää olla pöytiintarjoilu.

Aftonbladet kertoo, että asiakasmääriä on nyt rajoitettu ja tiloja on järjestetty niin, että turvaetäisyyksiä voidaan pitää. Lehden haastattelemat asiakkaat tosin epäilivät, että yökerhokävijät eivät muutaman drinkin jälkeen välttämättä malta pysyä loitolla toisistaan.