Ensin käydään Ikeas­sa, sitten mennään Byskeen

Haaparannan Ikean parkkipaikka on kesälomamatkalaisten suosima yöpymispaikka.

Caterine, Johan, Ella ja Zack Andersson aikoivat shoppailemisen lisäksi käydä uimassa. Perhe oli matkalla Kalixiin katsomaan rallicrossia.
Caterine, Johan, Ella ja Zack Andersson aikoivat shoppailemisen lisäksi käydä uimassa. Perhe oli matkalla Kalixiin katsomaan rallicrossia.
Kuva: Suvi Pirinen

Kesälomasesonki on kuumimmillaan, ja Ikean parkkipaikka on taas täyttynyt jokakesäisistä vieraista, eli kaiken kokoisista ja näköisistä asuntoautoista ja –vaunuista. Keväällä ja syksylläkin parkkipaikalta voi bongata joitain yövieraita, mutta kesäisin paikalle kohoaa kokonainen karavaanareiden kylä.

Haaparannan Ikean lähimarkkinointipäällikkö Henrik Eneros kertoo, että Ikealla ei ole mitään rajoitusta sille, kuka parkkipaikalla saa majoittua ja miten pitkäksi aikaa.

– Kaikki ovat tervetulleita. Olemme huomanneet, että yleensä ihmiset yöpyvät maksimissaan yön tai pari. Mehän emme tarjoa yöpyjille vettä tai muita palveluja, sillä se on parkkipaikka.

Enerosin mukaan parkissa yöpyviä karavaanareita saapuu joka puolelta Eurooppaa, mutta suurin osa on Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Matkailuajoneuvojen määrä parkkipaikalla vaihtelee päivän mukaan.

– Täällä rauhoittuu heti, kun on parempi ilma. Ihmiset haluavat ottaa lämpimistä päivistä kaiken irti ja menevät esimerkiksi rannoille. Kaupunkireissu säästetään niille päiville, kun on kylmää tai sateista.

Rekisterikilpien perusteella suurin osa Ikean parkkipaikalla aurinkoisena perjantai-iltapäivänä seisovista matkailuautoista on norjalaisia, mutta löytyy joukosta yksi ruotsalainenkin perhe. Caterine ja Johan Andersson ovat lähteneet lastensa Ellan (5) ja Zackin (4) kanssa neljäpäiväiselle retkelleen torstaina Ruotsin Älvsbynistä. Edellisen yön perhe vietti Frevisörenin leirintäalueella, ja Haaparantaan he saapuivat viitisen tuntia sitten. Iltapäivän ohjelmaan kuului ruokakaupassa käyntiä ja syömistä, lauantai on omistettu Ikean kiertämiselle.

– Emme edes etsineet leirintäaluetta, sillä tulimme tänne vain Ikean takia. Tässä parkkipaikalla on todella mukava leiriytyä, kun kaupoille pääsee helposti, Caterine Andersson sanoo.

Anne-Grethe Heggem, Rolf Larsen, Helge-Morten Nordaas ja Hilde Heggem Nordaas pysähtyivät Ikeassa matkalla Byskeen.
Anne-Grethe Heggem, Rolf Larsen, Helge-Morten Nordaas ja Hilde Heggem Nordaas pysähtyivät Ikeassa matkalla Byskeen.
Kuva: Suvi Pirinen

Erään suuremman asuntovaunun varjossa retkituoleillaan lämpimästä päivästä nauttivat siskokset Anne-Grethe Heggem ja Hilde Heggem Nordaas aviomiestensä Rolf Larsenin ja Helge-Morten Nordaasin kanssa. Porukka on kotoisin Tromssan alueella sijaitsevasta Nordskjosbotnista. He saapuivat Tornioon edellisenä päivänä ja jatkavat seuraavana aamuna matkaa kohti Ruotsin Byskeä.

– Tämä on tällainen nopea Ikea-pysähdys. Pysähdymme joka kerta Ikeassa kun menemme Ruotsiin, ja shoppailemme muutenkin molemmin puolin rajaa, kertoo Anne-Grethe Heggem.

Syynä parkkipaikalla majoittumiseen on yksinkertaisesti Ikean läheisyys.

– Yöpyisimme varmaan leirintäalueella, mikäli sellainen olisi lähempänä.

Åge Sætermo ja Vigdis Båtnes nauttivat virvokkeita toisen norjalaisvaunun vierellä. Heilläkin matkakohteena on Byske, ja myös he viettävät Ikean parkkipaikalla kaksi yötä. Sætermo kertoo, että Byske on erittäin suosittu matkakohde norjalaisten keskuudessa. Bodøsta lähtöisin olevaan seurueeseen kuuluu myös Sætermon kaksi siskoa perheineen, joilla on molemmilla omat matkailuautonsa.

– Ikean takiahan me tänne tulimme. Päivällä ollaan käyty ostoksilla, illalla aiotaan etsiä ravintola, Sætermo sanoo.

Karavaanareita on riittänyt leirintäalueillakin. Tornio Campingin viime vuosi oli todella vilkas, ja tämä vuosi on toistaiseksi ollut vieläkin kiireisempi. Oili Tornberg, toinen Tornio Campingin omistajista, kertoo, että matkailuajoneuvoilla matkustavien määrä on kasvanut joka vuosi. Aina kun karavaanareita on paljon liikkeellä, osa heistä leiriytyy myös virallisten leirintäalueiden ulkopuolella, kuten parkkipaikoilla.

– Osa pienemmällä budjetilla reissaavista eivät halua maksaa leirintäalueen palveluista, koska pystyvät hyvin asumaan matkailuautoissaan.

Tornio Campingin asiakkaista suurin osa on alku- ja loppukesästä pariskuntia, keskikesän lomien aikaan heinäkuussa on eniten liikkeellä lapsiperheitä.

– Aina kun on hienommat ilmat, ihmiset viipyvät pidempään. Pari kolme yötä viipyvät perheet yleensä tulevat leirintäalueille, Tornberg kertoo.