En­sim­mäi­set luis­te­lu­ken­tät ovat jo jäässä - Luis­te­li­ja ih­met­te­lee, miksei ken­til­lä ole kä­si­ko­lia

Jäädytystöihin päästiin tänä vuonna hyvissä ajoi, sanoo kaupungin liikuntapalveluiden esimies Tapio Pahtaja

Ensimmäiset Rovaniemen luistelukentät on jäädytetty. Susivoudin ja Rommelin kentille sekä Korkalovaaran pallokentälle saatiin jäät jo viime viikonlopuksi, kertoo kaupungin liikuntapalveluiden esimies Tapio Pahtaja . Sen jälkeen jäitä on saatu myös pienemmille kentille.

Kaikkia kenttiä ei hänen mukaansa ole vielä saatu auki, eikä niitä voi nyt lauhoilla keleillä jäädyttää.

Pahtajan mukaan jäädytystöihin päästiin hyvissä ajoin, mutta ei merkittävästi aiemmin kuin tavallisesti.

"Poikkeuksellista oli, että jäädytysaika oli suotuisa, koska oli pitkään pakkasia ja loskakausi jäi välistä. Nyt sitä tosin on."

Luistelijoilla on Pahtajan mukaan ollut hoksottimet kohdillaan, sillä jäädytetyillä kentillä oli toimintaa heti viikonloppuna.

Myös lukijamme Miikka Taskila arvioi, että sekä Susivoudin että Rommelin kentällä oli sunnuntaina parisenkymmentä yläasteikäistä pelaajaa.

Taskila suuntasi luistelemaan sunnuntaina kahden aikaan päivällä. Hän kävi ensin Susivoudilla, mutta auraus- ja jäätilanteen todettuaan vaihtoi Rommelin kentälle.

Häntä ihmetyttää, miksi Rommelin kentän pukukopit olivat lukossa. Häntä kummastuttaa myös se, ettei kentillä ole käsipelein toimivia kolia, joilla ne voisi aurata itse.

"Pukukopit ovat yleensä muistaakseni auki sunnuntaisin, mutta huolto ei pelaa viikonloppuisin ollenkaan", Taskila sanoo.

Hänellä on tuntuma, että kenttien huolto rajoittuu pitkälti arkipäiviin aamukahdeksan ja iltapäivällä neljän välille. Hän toteaa, että kentät ovat kovalla käytöllä koulupäivien ohella myös arki-iltaisin ja viikonloppuisin.

Onko kentillä lumikolia, Tapio Pahtaja?

"Ei ole, koska kolat eivät säily kentillä. Ne katoavat ja vaurioituvat käytössä. Jos kaikki olisivat vastuullisia, niin mikä ettei. Joskus on kokeiltu, että kolia olisi ja joillakin kyläkentillä saattaa yhä olla. Vilkkailla kentillä se ei ole ollut menestystarina."

Miksi Rommelin kentän pukukopit olivat lukossa sunnuntaina?

"Koska jäät saatiin juuri auki. Huoltotilojen käyttöönotto alkaa tällä viikolla."

Mihin aikoihin pukukopit ovat normaalisti auki?

"Joka päivä. Yöksi ne laitetaan lukkoon, varmaan yhdeksän jälkeen."

Milloin ja kuinka usein luistelukenttiä aurataan?

"Kun jäitä tehdään, eivät kentät välttämättä ole heti käyttökunnossa.

Kun kausi alkaa kunnolla, jäät aurataan arkisin aamulla ennen koulujen alkua ja iltapäivällä ennen iltakäyttöä, jos on tullut lunta. Lumet puhdistetaan jäiltä yleensä myös viikonloppuisin. Tarkkoja kellonaikoja ei voi laittaa, koska jokaiselle kentälle ei ole omaa aurauskalustoa. Lumisateiden aikaan kaikki jäät eivät voi kiiltää lumettomina."