pääkirjoitus: Suomen, Ruotsin ja Norjan kuu­lu­mi­nen puo­lus­tus­liit­toon vah­vis­taa myös poh­joi­sen tur­val­li­suut­ta – toimiva suhde Ve­nä­jään on yhä mah­dol­li­nen

”Emme halua kan­gis­tua kaa­voi­hin”– Ke­mi­läi­nen kohta kol­mi­kymp­pi­nen Nine Lives jul­kai­si uuden levynsä lop­pu­vuo­des­ta

Antti Pasanen, (vas.) ja Jarno Tiihonen levynjulkkarikeikalla.
Antti Pasanen, (vas.) ja Jarno Tiihonen levynjulkkarikeikalla.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Kemiläinen Nine Lives julkaisi viime vuoden loppupuolella uuden levynsä. Kohta kolmekymmentä vuotta kasassa olevan bändin solisti Antti Pasanen ja biisintekijä ja kitaristi Jarno Tiihonen toteavat, että tuoreesta All the lonely hearts -albumista tulee jostain syystä mieleen yhtyeen ensimmäinen

– Levy on samalla tavalla monipuolinen, Tiihonen toteaa.

– Levyä ei voi laittaa mihinkään genreen, vaan se on Nine Livesia. Emme halua kangistua kaavoihin, Pasanen sanoo.

Nine Lives julkaisi uuden levynsä vuoden lopussa. Vas. Lauri Valkonen, Jari Pöyhönen, Jari Keinänen, Jarno Tiihonen.
Nine Lives julkaisi uuden levynsä vuoden lopussa. Vas. Lauri Valkonen, Jari Pöyhönen, Jari Keinänen, Jarno Tiihonen.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

All the lonely heartsilla on yksitoista kappaletta.

– Levyllä on yhtyeemme ensimmäinen ska-tyyppinen kappale ja kuultavissa on myös kantri-vaikutteita. Kuten jokaisella Nine Lives -levyllä, uudella levyllämmekin on yksi kitarainstrumentti, Tiihonen esittelee.

Kemin Tico Tico -studiolla nauhoitetun levyn on tuottanut teksasilainen Jesse Dayton. Hänelle oli tullut Nine Livesin uusista biiseistä mielleyhtymiä muun muassa Pretenders-yhtyeestä ja Morriseysta.

Antti Pasasen ääni on tummunut ja ääniala laajentunut.
Antti Pasasen ääni on tummunut ja ääniala laajentunut.

Antti Pasasen ääni on iän myötä tummunut ja ääniala laajentunut. Uudet kappaleet sopivat hänen äänelleen hyvin. Jarno Tiihonen toteaa, että kokemuksen myötä hän oppinut tekemään laulajan äänelle parhaiten soveltuvia biisejä.

– Nuorena on nuoruuden intoa ja vanhempana kokemusta. Vaikka kyllä me olemme selkeästi rock´n roll -bändi. Sen soittaminen vaatii energiaa ja sitä meistä lähtee. Emme ole ”vikingline-bändi”, Tiihonen toteaa.

Tiihonen ja Pasanen kertovat, että Kemi on ollut hyvä kasvupaikka muusikoille.

– Menin 15-vuotiaana treenikämpälle, jossa vanhemmat soittajat ottivat minut lämmöllä vastaan. Treenijameissa tutustuin monen eri musiikkityylin soittajaan. Jouduin itsekin pinnistelemään ja opettelemaan uusia juttuja. Se oli nuorelle soittajalle hyvin avartavaa, Tiihonen kertoo.

Pasanen muistelee Nine Livesin alkuaikoja.

– Vastaanotto oli lämmin. Ravintolat tilasivat paljon keikalle. Kemissä oli myös paljon tämän tyyppisen musiikin faneja. Myös monet nuoremmat ovat kertoneet löytäneensä musiikin ja sen tekemisen sen kautta, että he ovat inspiroituneet meidän tekemisestämme, Pasanen kertoo.

Nine Lives on viime vuosina keikkaillut harvakseltaan. Nyt suunnitelmissa on kuitenkin muutaman keikan tekeminen Etelä-Suomessakin.

Tiihonen soittaa myös muun muassa kitarainstrumentaaleja esittävässä The Jarnos -bändissä, Pasanen laulaa myös Jatsipartio -yhtyeessä.

Nine Livesissä soittavat Tiihosen ja Pasasen lisäksi Jari Pöyhönen (kitara), Lauri Valkonen (kontrabasso) ja Jari Keinänen (rummut).