Elo­ku­va-ar­vio: Zombeja ja maail­man­lop­pu – entä sitten?

Adam Driverin (vas.) ja Bill Murrayn tulkitsema poliisikaksikko kohtaa coolisti elävätkin kuolleet Jim Jarmuschin elokuvassa The Dead Don't Die.
Adam Driverin (vas.) ja Bill Murrayn tulkitsema poliisikaksikko kohtaa coolisti elävätkin kuolleet Jim Jarmuschin elokuvassa The Dead Don't Die.
Kuva: Frederick Elmes / Focus

Jim Jarmuschin absurdissa zombiapokalypsissä apokalypsi tulee ensin ja zombit vasta sitten. Maapallo kieppuu arvaamattomasti ja kuuta verhoavat revontulet. Ja kuolleet nousevat haudoistaan.

Klassisen maailmanlopun ohella katastrofilla on ajankohtaisen satiirin luonne: kaaoksen taustalla on Yhdysvaltain piittaamaton ilmastopolitiikka myyttisiin mittoihin kasvatettuine seurauksineen.

Surusilmäisen Bill Murrayn ja coolin Adam Driverin esittämä poliisikaksikko, Cliff ja Ronnie, kohtaa eskaloituvan zombihyökkäyksen naama peruslukemilla ja pulssin nousematta. Cliffiä ottaa päähän enemmän elokuvan yhtenään starttaava kantritunnari kuin elävät kuolleet.

Melkoisen lunkisti tilanteen hyväksyvät myös rautakauppias Hank (Danny Glover), kärttyisä punaniskafarmari Miller (Steve Buscemi), kauhuputiikkia pyörittävä nörtti-Bobby (Caleb Landry Jones) ja – niin, oikeastaan kaikki mittavan näyttelijäkaartin vähäeleisesti kuvaamat pikkukaupunkilaiset.

Kunnolla huolissaan näyttää olevan vain Chloë Sevigny Mindy-poliisina, joka jää tyynempien tyyppien rinnalla ärsyttävästi neidoksi pulassa. Tom Waits kommentoi tapahtumia sivusta Radagast-henkisenä metsänpeikkona.

Otteeltaan elokuva on melkoisen postmoderni kimara täynnä viittauksia, katsojan naruttamista, sisäpiirivitsejä ja neljännen seinän rikkomista.

Mistä eksentrinen hautausurakoitsija Zelda Winston on saanut nimensä, pohtivat kaupunkilaiset. Mistäpä muusta kuin siitä, että häntä näyttelee Tilda Swinton.

Kelmeä ja zombejakin oudompi Winston/Swinton puolestaan hämmentää Ronniea kehaisemalla Tähtien sotaa, jonka jatko-osassa Driver pahistelee Kylo Reninä.

Välillä vedätykset kuitenkin tuntuvat pikemminkin merkityksettömiltä kuin hauskoilta. Kuinkahan tämä teinikolmikko pärjää – jaha. Miten niille nuorisorikollisille oikein kävi? Kiinnostaako se edes?

Vaikka kestoltaan elokuva on reilusti alle kaksituntinen, verkkaisuus saa sen tuntumaan pidemmältä. Toistosta syntyy usein komiikkaa, mutta ei tällä kertaa.

Sisäänpäin lämpiävyydestään huolimatta elokuva ei ole kehno. Rutikuiva huumori ja lakoninen näyttelijäntyö hörähdyttävät useammankin kerran, ja ennalta-arvattavuudesta tarinaa ei ainakaan voi moittia.

Kokonaisuus on silti pikemminkin kiinnostava kuin nautittava.

Tenka Issakainen
Elokuva

The Dead Don’t Die.

Yhdysvallat 2019. K 16. 105 minuuttia.

Käsikirjoitus ja ohjaus Jim Jarmusch.

Pääosissa Bill Murray, Adam Driver, Tilda Swinton.

Kriitikon kouluarvosana: 7.