Elo­ku­va-ar­vio: Men­nei­syys kantaa tu­le­vai­suu­teen Pedro Al­modó­va­rin kii­tel­lys­sä uu­tuu­des­sa

Antonio Banderas tulkitsee Pedro Almodóvarin uudessa elokuvassa ohjaajaa, joka peilaa Almodóvarin omaa elämää.
Antonio Banderas tulkitsee Pedro Almodóvarin uudessa elokuvassa ohjaajaa, joka peilaa Almodóvarin omaa elämää.

Pedro Almodóvarin kiitellyssä uutuudessa Kärsimys ja kunnia Antonio Banderas tulkitsee luomisvoimansa menettänyttä ja terveysongelmissaan piehtaroivaa entistä ohjaajasuuruutta, Salvador Malloa.

Hänen mestariteoksensa Sabor (’Maku’) on valmistunut 30 vuotta aiemmin, ja uusintaensi-illan julkisuusmyllyssä Salvador joutuu kohtaamaan elokuvan pääosan esittäjän Alberto Crespon (Asier Etxeandia).

Taiteelliset erimielisyydet johtivat miesten välirikkoon, eikä aika ole todellakaan parantanut haavoja. Salvador ei saa väkinäisistä tapaamisista aluksi juuri muuta kuin uuden paheen, heroiinin.

Asetelma peilaa kirkkaasti Almodóvarin itsensä uraa ja elämää, vaikka ohjaaja onkin kiistänyt, että kyseessä olisi suoranainen elämäkertaelokuva.

Addiktio on kuvattu riipaisevasti. Heroiinista tulee välttämätön tuki ja hyvä syy omalle murheelle ja saamattomuudelle.

Crespon osana ei kuitenkaan ole olla Salvadorin turmelija, vaan horroksesta herättäjä. Hän patistaa tämän saattamaan valmiiksi Addicción-tekstin, jonka hän itse haluaa näytellä, ja osoittaa, että taiteellinen työ ja huume eivät sovi yhteen.

Ennen kaikkea entinen vihamies saa saattaa yhteen entiset rakastavaiset.

Elämä taipuu monikerroksiseksi fiktioksi: Almodóvar saa vastineensa Salvadorissa, jonka tunnustusmonologin tulkitsee Crespo — ja Riippuvuus-esitystä saapuu sattumalta katsomaan Federico Delgado (Leonardo Sbaraglia), Salvadorin nuoruudenrakkaus.

Federico tuntee riippuvuuden, johon Salvador on vasta uppoamassa. Miesten välinen kipinä ei näytä sammuneen. José Luis Alcainen kuvaus seuraa lämmöllä elämää nähneillä kasvoilla väreileviä tunteita.

Alkutekstien marmoroinnit ja Mallon opetusfilmimäinen selonteko vaivoistaan tuovat lisäloistoa muutenkin uhkeaan visuaalisuuteen.

Ylenpalttista väritulvaa tasapainottavat karun lapsuudenkodin valkoiset seinät tai näyttämön valkoinen skriini.

Naiset jäävät kertomuksessa sivuosiin, tukemaan Salvadoria pienestä pitäen: Penélope Cruz äitinä, Nora Navas ystävänä.

Lapsuuden ja menestysvuosien takaumat sulautuvat nykyhetkeen. Salvador saa taianomaisesti yhteyden paitsi Federicoon, myös vielä kauemmas lapsuuteen, aivan ensimmäiseen ihastukseensa.

Lopulta ei edes voi erottaa tulevaisuutta ja menneisyyttä, elämää ja taidetta.

Elokuva

Kärsimys ja kunnia

Dolor y gloria, Espanja 2019.

Käsikirjoitus ja ohjaus Pedro Almodóvar.

K 16. Kesto 113 minuuttia.

Rooleissa Antonio Banderas, Asier Exteandia, Penelope Cruz, Nora Navas.

Kriitikon kouluarvosana: 9.