Ella Junnila pon­nis­ti SE:n ja MM-ra­jan: "Siinä oli tar­peek­si tehoa, ja loppu oli tek­ni­ses­ti hyvä"

Kolmas yritys lukemista 194 kantoi hedelmää Turussa.

Ella Junnilan ponnistuksessa oli nostetta Paavo Nurmi Games-kilpailussa Turussa.
Ella Junnilan ponnistuksessa oli nostetta Paavo Nurmi Games-kilpailussa Turussa.
Kuva: Roni Rekomaa

Toisen polven huippu-urheilija Ella Junnila ponnisti tiistaina Paavo Nurmen stadionilla täysosuman. Junnilalle tuli korkeudessa 194 ensin kaksi hutia, mutta kolmannella meni yli.

Tulos on naisten Suomen ennätys, 22-vuotiaiden Suomen ennätys ja se ylittää Dohan MM-kisojen tulosrajan. Se tarkoittaa käytännössä, että Junnilalla on tänä vuonna kahdet arvokisat, 22-vuotiaiden EM-kisat heinäkuussa ja aikuisten MM-kisat syys-lokakuun vaihteessa.

Junnilan äiti Ringa Ropo onnitteli Turun stadionilla itkien tytärtään. Tuore ennätysnainen otti tilanteen rauhallisemmin.

– On hirveä jano. Ja nälkä, Junnila paljasti kysyttäessä päällimmäiset tunnelmansa.

Ennätysfiiliksiin Junnila arveli pääsevänsä vasta asiaa tovin sulateltuaan.

– Voi mennä aamutunneille ennen kuin tajuan, mitä tuli tehtyä.

Junnila, 20, teki läpimurtonsa viime vuonna, kun hän paransi 22-vuotiaiden SE:n lukemiin 192 ja selviytyi Suomen EM-kisajoukkueessa Berliiniin.

Talvella hän kohensi halliennätyksensä lukemiin 190.

Ennätys rikkoutui tahtohypyllä

Junnilan kesä alkoi mallikkaasti tuloksella 190 toukokuussa. Lahden gp-kisoissa hän kärsi matkapahoinvoinnista ja jäi tulokseen 181 kesäkuun alussa. Se aiheutti pientä epävarmuutta ennen Turun kilpailua.

– Ei ollut hyviä hyppyjä alla, joten en voinut aivan tietää, olenko ennätysvireessä. Mutta halusin ennätyksen nyt, koska olin sitä jo muutaman kerran yrittänyt, Junnila kertoi.

Junnila joutui tekemään kaksi yritystä korkeuksissa 179 ja 184. Korkeus 186 ylittyi kolmannella 191 ensimmäisellä ja 194 taas kolmannella.

– Tahtohyppy, Junnila arvioi ennätysponnistustaan.

– Siinä oli tarpeeksi tehoa, ja loppu oli teknisesti hyvä. Siinä oli hyvät kaarikallistukset, ja vauhti jatkui hyvin pönkälle.

Junnila on kertonut tavoitteekseen hypätä ensimmäisenä suomalaisnaisena kaksi metriä. Tavoite on ennallaan.

– Se on nyt lähempänä, enää kuuden sentin päässä. Ei muuta kuin sitä kohti sentti kerrallaan, Junnila kaavaili.

Ura on vasta nupullaan

Junnila on noussut kansainväliselle tasolle ryminällä toivuttuaan jalkavaivoista. Viime kesänä hän kilpaili vielä fyysisesti vaatimattomin voimin, mutta hän on hankkinut kehoonsa voimaa viime syksystä.

Junnila on harjoitellut kahdesti päivässä loppusyksystä.

– Koulu loppui lokakuussa, kun minulla oli viimeiset kirjoitukset. Sen jälkeen oli vielä ylimenokautta ennen kuin pääsin harjoittelemaan kahdesti päivässä, Junnila kertoi nopean kehityksensä taustoista.

Junnilaa valmentaa nykyisin Jouko Kilpi, joka ponnisti vuonna 1985 ennätyksekseen 224 ja voitti Suomen mestaruuden vuonna 1983.

Daniel Ståhlin kiekonheittokisa meni täysin penkin alle. Tuloksena oli kolme yliastuttua suoritusta.
Daniel Ståhlin kiekonheittokisa meni täysin penkin alle. Tuloksena oli kolme yliastuttua suoritusta.
Kuva: KIMMO BRANDT

Mörö aitoi voittoon

Miesten 400 metrin aitajuoksun Suomen ennätysmies Oskari Mörö palasi tiistaina kilpakentälle vuoden tauolta. Mörö voitti Paavo Nurmen kisojen aitakisan ajalla 51,06, joka uupuu miehen SE-tuloksesta runsaat pari sekuntia.

– Kohtuullinen rykäisy, mutta vielä tarvitaan tempoa rutkasti lisää. Juoksun alku oli hyvä, mutta loppuun jäi vielä paljon parannettavaa, Mörö totesi.

Mörö juoksi Suomen ennätyksen 49,04 vuoden 2016 olympialaisissa, ja samana vuonna mies oli EM-kisoissa neljäs. Viime kausi päättyi lyhyeen, kun sitkeän vatsaviruksen seurauksena harjoittelu ei sujunut millään tavalla.

– Ihan pohjalta tähän kauteen lähdettiin. Uuden valmentajan Petra Stenmanin kanssa on hitaasti rakennettu kuntoa, ja muutamista vastoinkäymisistä huolimatta harjoittelu on sujunut mallikkaasti, Mörö kertoi.

Mörön voittoaika 51,06 on kauden kotimainen kärkiaika. Naisten 400 metrin aidoissa Viivi Lehikoinen tekaisi kauden kärkiajaksi 58,55.

Lipsanen loikkasi kärkituloksen

Kolmiloikan SE-mies Simo Lipsanen hyppäsi Paavo Nurmen kisoissa kolmanneksi kauden kotimaisella kärkituloksella 16,57.

– Tekeminen oli selvästi parempaa kuin viime viikolla Lahdessa. Hypyt olivat rennompia, jämäkämpiä ja hallitumpia, Lipsanen selvitti.

Lipsanen kertoi lihaksistonsa olleen Lahden kisassa vielä täysin jumissa kovan harjoitusjakson jälkeen.

– Nyt tuloskunnon suunta näyttää olevan selvästi ylöspäin. Kausi on pitkä, ja MM-Dohaa ajatellen olen aivan aikataulussa. Uskon, että 17 metrin raja ylittyy jo lähiaikoina, Lipsanen totesi.

Turussa loikkakisan voiton vei Kiinan Zhu Yaming myötätuulituloksella 17,36, ja toiseksi pomppi Yhdysvaltain Donald Scott tuloksella 17,05.