Elisa on pa­nos­ta­nut Kemissä 5G-verk­koon, Tor­nioon 5G avataan lä­hi­tu­le­vai­suu­des­sa

Tarjolla on lisäksi 4G-verkkoja ja mahdollisesti valokuitua.

Elisan aluejohtaja Jarmo Mikkola kertoo, että Kemissä Elisan 5G-mobiiliverkko kattaa jo suuren osan kaupunkilaisista. Jos asiakkaita tulee tarpeeksi, niin täyskuituverkon rakentaminen Kemiin alkaa jo tänä vuonna.
Elisan aluejohtaja Jarmo Mikkola kertoo, että Kemissä Elisan 5G-mobiiliverkko kattaa jo suuren osan kaupunkilaisista.
Elisan aluejohtaja Jarmo Mikkola kertoo, että Kemissä Elisan 5G-mobiiliverkko kattaa jo suuren osan kaupunkilaisista.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Eri verkoissa kulkeva tietomäärä on kasvanut vuosittain noin viisikymmentä prosenttia 1980-luvulta saakka. Ilmassa ei ole mitään merkkejä, miksei kasvu jatkuisi tulevaisuudessakin. Koronarajoitusten vuoksi etätyöt ovat monelle arkipäivää. Ne jatkuvat osalla vielä pandemian jälkeenkin, joten tietoliikenneyhteyksien pitää olla toimivat. Teams-kokoukset eivät saa keskeytyä heikkojen verkkoyhteyksien vuoksi.

Euroopan Unionilta saamasta elvytysrahasta Suomi aikoo käyttää osan digitalisaation edistämiseen. Se tarkoittaa muun muassa nopeampien laajakaistaverkkojen rakentamisen tukemista.

Kemissä Elisan 5G-mobiiliverkko kattaa jo suuren osan kaupungista ja liki 80 prosenttia asiakkaista asuu verkon peittoalueella.  Tämä on valtakunnallisestikin korkeimpien väestöpeittoprosenttien joukossa. Elisan 5G-verkon peittoalueella asuu yli 2,5 miljoonaa suomalaista, ja 5G-liittymien määrä on lähes 200 000. Muilla matkaviestinoperaattoreilla ei ole vielä 5G-radioverkkopalvelua Kemissä.

– Päätöksiä verkon rakentamisesta ohjaavat monet asiat, joista asiakastarve on yksi suurimmista. Kun näemme, että tietyllä paikkakunnalla on paljon esimerkiksi mobiilikäyttöä, kohdistamme 5G-rakentamista erityisesti näille alueille. Samalla 4G-verkon kuormaa helpotetaan. Suomalaiset käyttävät eniten mobiilidataa koko maailmassa, joten tarvetta uudelle mobiiliverkolle on. Pelkästään viime vuoden aikana liikenne Elisan mobiiliverkossa kasvoi yli 30 %, Elisan Pohjois-Suomen aluejohtaja Jarmo Mikkola kertoo.

Kemissä on myös runsaasti pientaloalueita, jossa 5G:tä voidaan käyttää nimenomaan perheen tai pienen yrityksen yhteisenä yhteytenä.

– Kyseessä on Elisa Kotinetti -palvelu, jossa 5G-yhteys valjastetaan tietyn talon tai kiinteistön käyttöön. Näin 5G:tä voidaan käyttää kiinteän kuituyhteyden tavoin. Tämä on erinomainen vaihtoehto esimerkiksi silloin, kun alueelle ei voi toimittaa kuituyhteyttä tai 4G-yhteys ei pysty tarjoamaan riittävästi nopeutta kaikille käyttäjille.

Elisa laajentaa 5G-verkkoa koko ajan eri puolilla Suomea, ja jossain vaiheessa kattavuus tulee olemaan kaupungeissa samalla tasolla kuin 4G:ssä. Elisan 4G-verkon väestöpeitto on tällä hetkellä 99,8 %. Valtakunnallisesti Elisan 5G-verkon alueella asuu tällä hetkellä 43 % suomalaisista, joten Kemin lukemat ovat vielä toistaiseksi reilusti valtakunnan keskiarvon yläpuolella.

Vaihtoehtoja tarjolla

Kuluttaja voi olla ihmeissään, kun hän on hankkimassa nettiyhteyttä. Olisiko täyskuitu, 5G vai 4G sopivin vaihtoehto?

– 4G ei pysty tarjoamaan samanlaisia nopeuksia ja samanlaista kapasiteettia kuin 5G ja kuituyhteys, jotka mahdollistavat jopa gigan yhteysnopeuden. Se on noin kymmenen kertaa enemmän kuin keskimääräinen 4G-yhteys. 5G:n ja kuidun erona on paitsi tekninen toteutus ja käyttötarve. Kuidun saa yhteen, kiinteään kohteeseen, kuten kotiin tai kiinteistöön. 5G kulkee matkassa mukana ja voit hyödyntää missä tahansa 5G-verkon alueella, kunhan käytössä on 5G:tä tukeva laite ja 5G-liittymä.

5G-verkon käyttö lisääntyy 5G-puhelimien yhteydessä. 5G-puhelinten osuus kaikista myydyistä laitteista on jo yli puolet. 5G-verkon kapasiteetti on moninkertainen verrattuna 4G-verkkoon, joten sen ruuhkautuminen tai ylikuormittuminen ei ole Jarmo Mikkolan mielestä riski.

– Kaikissa verkoissa, niin kiinteässä kuin mobiiliverkossa, on joskus vikoja, jotka saattavat vaikuttaa verkon toimintaan. Nykyisin jopa 96 % verkkomme vioista havaitaan ennen, kun ne vaikuttavat palveluiden toimivuuteen ja käyttöön, Jarmo Mikkola sanoo.

Torniossa ei vielä tällä hetkellä ole Elisan 5G-verkkoa, mutta se tullaan avaamaan lähitulevaisuudessa.

Täyskuidun markkinointi meneillään
Jouni Valikainen

Kemin alueella on käynnissä valokuituhanke Kemin Täyskuitu. Hankkeen takana on valokuitutoimija Adola Oy Täyskuitu-brändillään. Adola on infrasijoitusyhtiö DIF Capital Partnersin ja kotimaisen Cinia Oy:n yhteisyritys. Cinia tuottaa keskeisen osan Suomen varmistavaa digi-infraa. Cinian pääomistaja on Suomen valtio.

Valokuitupohjainen laajakaistayhteys tarjoaa nopean ja tasalaatuisen internet-yhteyden.

–  Valokuitupohjainen laajakaistayhteys tarjoaa nopeimman tiedonsiirtomenetelmän. Asiakas voi valita 500 megabitin, 1 000 megabitin tai 2 000 megabitin nopeuden. Nopein kaista on tarkoitettu lähinnä yritysten käyttöön. Tekniikka on erittäin toimintavarma. Uudet mobiililaajakaistat, kuten 5G, on erittäin tervetullut uudistus ja niitä tarvitaan kun liikumme kodin ulkopuolella. Kotitalouksissa erilaisten netin kautta käytettävien palveluiden määrä kasvaa nopeasti. Tämän vuoksi koteihin tarvitaan entistä tehokkaampia ja luotettavampia laajakaistayhteyksiä. Valokuidussa kaistaa riittää monille yhtäaikaisille käyttäjille ja toiminnoille, Cinian myynti- ja markkinointipäällikkö Riku Kalttonen kertoo.

Kemin Täyskuidun tavoitteena on saada puolet kemiläisistä liittymään valokuituverkkoon.

– Kun saamme tietyltä alueelta noin 35 prosenttia ihmisistä mukaan valokuituverkkoon, niin voimme tehdä rakentamispäätöksen. Verkon rakentaminen on mahdollista aloittaa jo tulevana kesänä, mikäli saamme mukaan riittävän määrän tilaajia. Pyrimme tekemään yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa. Kun se aukaisee katuja omien tarpeidensa mukaan, niin silloin meidänkin on järkevää vetää samaan aikaan alueelle valokuitu, Kalttonen sanoo.

Kemin asukkaista noin puolet asuu asunto-osakeyhtiöissä.

– Olemme alkaneet kontaktoida asunto-osakkeiden asukkaita. Osakeyhtiön vuosikokous tekee päätöksen tietoliikenneyhteyksistä. Kemin lisäksi kartoitamme myös muita alueita, Riku Kalttonen kertoo.

Kemin Täyskuidun valokuituliittymän liittymismaksu kotitalouksille on tiettyyn päivämäärään saakka 1 140 euroa. Jälkiliittymismaksu on kaksinkertainen. Liittymä sisältää valokuituliittymän urakoinnin tontille sekä kuitumuuntimen. Täyskuidun kuukausimaksu riippuu liittymän nopeudesta.