"E­lin­kaa­ren­sa päässä" – Kaikki Ruo­ka­sen­puis­ton koivut kaa­det­tiin pe­rus­kor­jauk­sen alta

Ruokasenpuiston remontti käynnistyi 70-vuotiaan puuston kaatamisella. Kuntotutkimuksen mukaan koivut olivat huonokuntoisia.

Ruokasenpuiston peruskorjaus alkoi puiden kaatamisella. Karjalaisten muistomerkki säilyy puistoremontissa entisellä paikallaan.
Ruokasenpuiston peruskorjaus alkoi puiden kaatamisella. Karjalaisten muistomerkki säilyy puistoremontissa entisellä paikallaan.
Kuva: Veera Vasara


Ruokasenkadun ja Ruokasenpuiston peruskorjaus on alkanut. Ensimerkkinä tästä kaikki puiston ja kadunlaidan vanhat koivut oli kaadettu alkuviikosta.

Kaadettiinko Ruokasenpuistosta kaikki vanhat puut, kaupunginpuutarhuri Mirja Vääräniemi?

– Ei kaikkia, mutta suurin osa. Terijoensalavat Rovakadun puoleisessa päädyssä jäävät. Koivut jouduttiin poistamaan. Vuonna 2017 puiston puille teetetyssä kuntotutkimuksessa selvisi että puut ovat huonokuntoisia ja elinkaarensa päässä. Jo tuolloin poistettiin viisi huonokuntoisinta koivua. Niiden kannot on jyrsitty, mutta juurimassa on yhä maassa, ne poistetaan nyt. Lisäksi osa koivuista olisi jäänyt uuden puistosuunnitelman pinta- ja käytävärakenteiden tielle, josta olisi koitunut vähintäänkin juurivaurioita, joten ne jouduttiin poistamaan.

Ruokasenpuisto on Rovaniemen vanhimpia. Se kunnostettiin yhdessä Tapaninpuiston kanssa heti sodan jälkeen vuonna 1950. Eikö kaadettavilla puilla ole historiallista arvoa?

– Näkymä muuttui ja riipaisee se minuakin, kun 70 vuotta vanhat koivut joudutaan kaatamaan. Peruskorjauksen jälkeen puistossa on kuitenkin entistä monipuolisempaa kasvillisuutta. Jo kymmenessä vuodessa puut saavat jo hyvin kasvukorkeutta.

Mitä muuta puiston peruskorjaukseen kuuluu, milloin se valmistuu ja mitä se maksaa?

– Puiston laitojen suorat asvalttikäytävät poistuvat, uudelleen linjattaviin käytäviin tulee betonikiveys. Myös puiston leikkipaikka rakennetaan täysin uudelleen. Ruokasenkadun varrelle istutetaan rauduskoivuja ja Maakuntakadun kulmaan muistomerkin lähelle pilvikirsikoita. Karjalaisten muistomerkin ympäristöön tulee pienimuotoinen aukio, johon tulee nykyistä enemmän penkkejä, pensasryhmiä ja kesäkukkia. Kukkakioskin ympäristöön tulee myös istuinpaikkoja, pensaita ja perennoita. Lisäksi Ruokasenkadun reunalle istutetaan puistolehmuksia, kadusta tulee bulevardimainen joukkoliikenteen pääkatu.

– Työt valmistuvat loka–marraskuussa, kasvien istutus tapahtuu keväällä 2021. Kadun peruskorjaus maksaa 776 000 euroa, puiston ja leikkipaikan osuus on 360 000 euroa ja vesihuollon 213 000. Pääurakoitsijana toimii Kaukomaa Oy.