Kolumni: Ketä vi­ran­omais­ten niu­kal­la tie­do­tus­lin­jal­la Maa­han­muut­to­vi­ras­ton uk­rai­na­lai­sia kos­ke­vas­sa pää­tök­ses­sä lopulta suo­jel­tiin?

Itäraja: Ra­ja-Joo­se­pis­sa rau­hal­li­nen yö, ei ra­jan­ylit­tä­jiä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Elian Lehto syök­sy­las­ki hie­nos­ti 20:n­nek­si maail­man­cu­pis­sa Ita­lias­sa – "Annoin kaik­ke­ni"

Val Gardena
Elian Lehto laski ensimmäisen kerran maailmancupin pisteille.
Elian Lehto laski ensimmäisen kerran maailmancupin pisteille.
Kuva: Hannu Kuikkaniemi

Rovaniemeläinen Elian Lehto säväytti torstaina alppihiihdon miesten maailmancupin syöksylaskukisassa Italiassa. Toisena vuonna peräkkäin Val Gardenassa laskenut Lehto oli 20:s ja hävisi kilpailun voittaneelle Itävallan Vincent Kriechmayrille 0,80 sekuntia.

Poikkeuksellisen tasaisessa cup-kisassa toiseksi sijoittui Sveitsin Marco Odermatt, joka hävisi voittajalle 0,11 sekuntia. Kolmas oli Itävallan Matthias Mayer 0,13 sekuntia kärjestä.

Kyseessä oli Beaver Creekin peruuntuneen kisan korvannut kilpailu. Varsinainen Val Gardenan kisa käydään lauantaina.

Santa Claus Ski Teamia edustava Lehto, 22, on harjoitellut Sveitsin maajoukkueen mukana, koska Suomella ei ole omaa vauhtilajien joukkuetta.

– Annoin kaikkeni, ei siinä sen kummempia. Sain sveitsiläisiltä hyvän infot, eikä treenien jälkeen mikään ollut muuttunut. Sukset luistivat ja kaikki meni erittäin hyvin, Lehto kertoi tiedotteessa.

Lauantaina kisataan samassa rinteessä, kisaan Lehto lähtee vielä vähän hämillään mutta luottavaisena.

– En ole vielä ihan tajunnut miten hyvin tämä meni. Hyvä fiilis on tietenkin, joten tästä on erittäin hyvä jatkaa lauantain kisaan.

Lehto osallistui kolmannen kerran urallaan maailmancupiin ja sai nyt ensimmäiset pisteet. Joulukuussa 2018 hän osallistui suurpujotteluun Itävallan Saalbachissa, mutta ensimmäinen lasku päättyi ulosajoon.

Vuosi sitten Lehto oli vastaavassa maailmancupin syöksyssä 52.

Tänä vuonna rovaniemeläinen on laskenut kaksi Eurooppa cupin supersuurpujottelukisaa Italian Santa Caterinassa. Niissä sijoitukset olivat 16. ja 49. Sveitsin Davosissa laskettu FIS-suurpujottelu päättyi ulosajoon.

Val Gardenassa Lehto oli harjoitusten 53. ja starttasi kisaan numerolla 65. Sitä taustaa vasten 20. sija oli kova suoritus.

Kaikkien aikojen paras suomalaisen miesalppihiihtäjän saavutus maailmancupin syöksyssä on Andreas Romarin 19. sija Garmisch-Partenkirchenissä tammikuussa 2016.