Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen ja pal­kan­saa­ja­jär­jes­tö­jen yh­teen­ot­to näyttää väis­tä­mät­tö­mäl­tä

Kolumni: Ur­baa­ni­suo­ma­lais­ten li­han­syö­jien it­se­pe­tos etsii ver­tais­taan kaupan li­ha­tis­kil­lä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Eint­racht Frank­furt juhli Eu­roop­pa-lii­gan voittoa – Glen Kamaran Ran­ger­sil­le jät­ti­pet­ty­mys ran­gais­tus­pot­ku­ki­sas­sa

Avauksessa ollut Kamara otettiin toisen puoliajan jälkeen vaihtoon.

Sevilla/Helsinki
Eintracht Frankfurt juhlii Eurooppa liigan finaalin voittoa Sevillassa.
Eintracht Frankfurt juhlii Eurooppa liigan finaalin voittoa Sevillassa.
Kuva: Jose Manuel Vidal

Eintracht Frankfurtin pelaajat ja kannattajat pääsivät maistamaan Suomen aikaa varhain torstaina harvinaista herkkua: jalkapallon suuren euroturnauksen voittoa. Frankfurtin palkintokaapista löytyi Uefa-cupin ykköstila vuodelta 1980, ja nyt joukkue vei Eurooppa-liigan nimiinsä.

Voiton merkitys näkyi televisioruudunkin välityksellä pelaajien ja kannattajien valtavana riemuna ja tunnekuohuna. Helpolla voitto ei tullut, sillä joukkue kaatoi Sevillassa pelatussa loppuottelussa Rangersin vasta rangaistuspotkukilpailussa.

Rangaistuspotkukisassa Frankfurtin viidestä laukojasta jokainen onnistui. Kevin Trapp torjui Rangersin neljäntenä vetäjänä olleen Aaron Ramseyn yrityksen, joten Frankfurt vei rangaistuspotkukisan nimiinsä 5–4. Varsinaisen peliajan ja jatkoajan jälkeen tilanne oli 1–1.

Suomen maajoukkueen keskikenttämies Glen Kamara oli Glasgow'sta ponnistavan Rangersin avauskokoonpanossa ja tuli vaihtoon ennen jatkoajan alkua. Kamara saa iltapuhteestaan melko puhtaat paperit, vaikka hän jäi toisella puoliajalla vähille palloille ja pimentoon.

Tasaisessa ottelussa Frankfurt oli varsinaisella peliajalla hienokseltaan kuskin paikalla ja loi enemmän paikkoja, mutta kurinalaisesti pelannut Rangers siirtyi 57. minuutilla johtoon.

Osuma syntyi Frankfurtin pelaajien hölmöilystä, sillä Djibril Sow pukkasi pallon kohti omaa maalia, minkä jälkeen Tuta kompastui. Rangersin Joe Aribo kiitti, karkasi maalintekoon ja laukoi pallon ohi Trappin.

Frankfurt nousi 69. minuutilla tasoihin, kun Filip Kostic pelasi matalan keskityspallon maalille, jossa Rafael Borre tuikkasi pelivälineen taidolla sisään.

Tasaisessa ottelussa molemmilla oli etsikkohetkensä, ja jatkoajalla Rangers haki aktiivisesti ratkaisuja. Paria minuuttia ennen jatkoajan loppua Rangersin Ryan Kentillä oli loistopaikka viimeistellä läheltä, mutta Trapp venyi hienoon jalkatorjuntaan.

Kamara nousi harvalukuiseen suomalaiskerhoon

Kamarasta tuli Jari Rantasen, Petri Tiaisen, Jari Litmasen, Sami Hyypiän ja Petri Pasasen jälkeen kuudes suomalainen miespelaaja eurofinaalissa.

Frankfurtin urakka Eurooppa-liigassa oli komea, sillä se voitti alkulohkonsa ja selvitti pudotuspeleissä tieltään Real Betisin, Barcelonan, West Hamin ja finaalissa Rangersin.

Voitto oli samalla hyvitys keskinkertaiselle sarjakaudelle, sillä Frankfurt jäi Saksan Bundesliigassa sijalle 11. Eurooppa-liigan herruus tietää myös pääsyä ensi kaudeksi Mestarien liigan lohkovaiheeseen.

Sevillaan saapui valtava määrä Rangersin ja Frankfurtin kannattajia, arviolta 100 000 skotlantilaisseuran ja vähintään 60 000 Eintrachtin fania. Monet heistä seurasivat ottelua Sevillassa muualla kuin Estadio Ramon Sanchez-Pizjuan -stadionilla, joka värittyi kannattajien pelipaidoista Rangersin siniseksi ja Eintrachtin valkoiseksi.

Van Bronckhorst puolusti Ramseytä

Frankfurtin kapteeni Sebastian Rode kuvaili Frankfurtin matkaa mestaruuteen uskomattomaksi.

– Tämä on uskomaton joukkue, he kaikki ansaitsivat tämän. Tämä oli kova taistelu, Rode sanoi AFP:n mukaan.

Sankariksi noussut maalivahti Trapp sanoi, että koko joukkue on sankareita. Myös Frankfurtin päävalmentaja Oliver Glasner suitsutti joukkueensa suorituksia.

– Olemme pelanneet tällä kaudella 13 ottelua Euroopassa, emmekä ole hävinneet niistä yhtäkään. En osaa sanoin kuvailla sitä, kuinka kovasti nämä pojat ovat tehneet töitä.

Rangersin leirissä tunnelmat olivat luonnollisesti vastakkaiset. Päävalmentaja Giovanni van Bronckhorst sanoi koko joukkueen olevan hyvin pettynyt.

– Kun pelaa eurofinaalissa ja häviää, se sattuu. Teet kaiken mahdollisen voittaaksesi, ja rangaistuspotkut ovat arpapeliä, van Bronckhorst totesi.

– Jos pelaa monissa finaaleissa, saa paljon muistoja kun voittaa. Mutta kun häviää, ne sattuvat kovasti. Minä hävisin MM-finaalin, sen suurempaa peliä ei ole, jatkoi hollantilaisvalmentaja, joka koki pelaajana vuoden 2010 MM-loppuottelun tappion Espanjalle.

Van Bronckhorst puolusti Ramseytä, jonka epäonnistunut pilkku ratkaisi ottelun.

– Aaron on pettynyt, mutta hän otti vastuun rangaistuspotkun ampumisesta. Haluan pilkkujen ampujiksi pelaajia, jotka ovat valmiita ja ampuvat mielellään.

Eurooppa-liigan loppuottelu:

Eintracht Frankfurt, Saksa–Rangers, Skotlanti 1–1, rp. 5–4.

57. Joe Aribo 0–1, 69. Rafael Santos Borre 1–1.