Onnettomuudet: Mal­mi­ju­na suistui jälleen rai­teil­taan

Ei sota yhtä miestä kaipaa, mutta yhtä Lauri Mark­kas­ta kyllä

Teemu Rannikko: ”Meillä on takataskussa asioita, joita emme ole vielä käyttäneet”.

Lauri Markkanen (kesk.) on paljon vartijana koripallon MM-kisoissa. Läpsyt heittämässä Elias Valtonen ja Mikael Jantunen.
Lauri Markkanen (kesk.) on paljon vartijana koripallon MM-kisoissa. Läpsyt heittämässä Elias Valtonen ja Mikael Jantunen.
Kuva: MAURI RATILAINEN

Ei sota yhtä miestä kaipaa, väittää sananlasku. Mutta perjantaina alkavissa koripalloilun MM-kisoissa Suomen joukkueen kohtalo on ratkaisevasti sidoksissa yhteen mieheen, Lauri Markkaseen.

Suomi kohtaa Okinawan alkulohkopeleissä isäntämaa Japanin lisäksi NBA-pelaajia vilisevät Saksan ja Australian joukkueet. Paperilla niiden kokoonpanot ovat Suomea vahvemmat, mutta Markkasen ansiosta Suomen joukkue uskoo mahdollisuuksiinsa edetä jatkoon: Suomella on vain yksi NBA-pelaaja, mutta hän on NBA-tähti, jonka kaltaista yhdelläkään alkulohkovastustajalla ei ole.

Ei lähellekään.

– Vaikka kyse on joukkueurheilusta, yksilöiden vaikutus on iso. Kun joukkueessa on Laurin tasoinen pelaaja, jokainen joukkueessa aistii ja ymmärtää millä tasolla hän pelaa ja millaisia koreja hän pystyy tekemään. Se poikii joukkueen sisällä itseluottamusta, jota ei voi aliarvioida, apuvalmentaja Teemu Rannikko sanoo.

Viime vuoden EM-kisoissa Markkanen vaikutti ratkaisevasti siihen, että Suomi eteni puolivälieriin asti. Markkanen oli EM-kisojen toiseksi paras korintekijä 27,9 pisteen ottelukeskiarvolla ja teki lähes 32 prosenttia Suomen pisteistä.

Suomen päävalmentaja Lassi Tuovi kertoo, että tänä kesänä Markkanen, 26, on noussut aiempaa enemmän esiin joukkueen johtajana.

– Tämän kesän aikana sitä on tullut lisää ja se on luontaista. Hänen pitää johtaa esimerkillä, mutta kertoa myös mielipiteensä. Sitä odottavat myös muut häneltä. Laurilla on nyt enemmän ikää ja presenssiä joukkueessa, Tuovi sanoo.

”Suurin vahvuus on monipuolisuus”

Suomen valmennus tuntee tarkasti Markkasen vahvuudet ja rakentaa Suomen pelin hyödyntämään niitä. Nopean hyökkäyksen käynnistäminen suoraan puolustuslevypallosta on Markkasen monista vahvuuksista ensimmäinen. Myös hitaissa hyökkäyksissä Markkanen tuo usein pallon etukentälle ja käynnistää Suomen hyökkäyksen. Hitaissa hyökkäyksissä Suomen tärkein periaate on saada pallo Markkaselle liikkeeseen.

Palloscreenien tekemisen lisäksi Markkanen pääsee maajoukkueessa myös käyttämään palloscreenejä. Hän myös tekee ja käyttää pallottomia screenejä – ja näissä tilanteissa hän toimii usein yhdessä aloitusviisikon heittävän takamiehen Sasu Salinin kanssa.

– Silloin puolustuksen ei ole helppo vaihtaa (vartioitavia), kun tulee selkeä kokoylivoima Laurille, Rannikko sanoo.

Vastustajat tietenkin tietävät Markkasen vaarallisuuden ja rakentavat puolustustaktiikkansa pysäyttääkseen Suomen parhaan aseen.

Markkasen yhdistelmä pituutta ja liikkuvuutta asettaa vastustajan vaikean valinnan eteen: asetetaanko hänen vartijakseen pitkä mutta yleensä hitaampi pelaaja vai lyhyempi ja nopeampi?

Rannikko arvioi, että Suomen vastustajat valitsevat nopeuden ja asettavat Markkasen ensisijaiseksi vartijaksi hyvin liikkuvan, mutta Markkasta lyhyemmän pelaajan. Avausvastustaja Australian kohdalla se tarkoittanee Matisse Thybullea, NBA:n Portland Trail Blazersin 196-senttistä ja syliväliltään 213-senttistä laitapelaajaa, joka tunnetaan hyvänä puolustajana.

Rannikko vihjaa, että Suomi saattaa myös lähteä maalittamaan joitakin vastustajan pelaajia. Se tarkoittaisi sitä, että Suomi pyrkii pakottamaan vastustajan vaihtamaan vartioitavia ja saamaan näin Markkasta vastaan helpomman puolustajan.

– Silloin mennään taktiseen ajatteluun, että miten saadaan Laurille mieluisampi puolustaja vastaan. Mutta nämä ovat arvailuja, koska emme tiedä miten vastustaja puolustaa tietyt tilanteet. Meillä on takataskussa asioita, joita emme ole vielä käyttäneet, Rannikko sanoo.

Ruutu näyttää Suomi-Australia ottelun perjantaina kello 10.