Ei kan­net­tu vesi kai­vos­sa pysy

Viikonloppuna juhlittiin koulunsa päättäviä. Kevään juhlat ovat pääosin iloisia, vaikka niihin liittyy myös hieman haikeutta. Haikeutta siksi, että tietty elämänvaihe päättyy ja tuttu opiskeluporukka, ne ihanat tyypit, katoavat maailmalle. Monelle nuorelle tulevaisuus näyttää sillä hetkellä valoisalta ja elämä tuntuu olevan mahdollisuuksia täynnä. Näin sen pitääkin olla, eikä vain juhlapäivänä. Juhlapäivänä ei murehdita menetettyjä opiskelupaikkoja tai sitä, ettei unelmien ammatista ole vielä hajuakaan. Tulevaisuuteen ja itseensä luottaminen on tässä hetkessä todella tärkeää ja merkityksellistä. Merkityksellistä on myös tietoisuus siitä, että yhteiskuntamme antaa meille kaikille mahdollisuuksia, eikä vain yhtä vaan useita. Jos yksi oksa pettää, voi luottavaisena astua toiselle.

Nuoria koulunsa päättäviä katsellessani palaan omaan nuoruuteeni ja senhetkisiin tulevaisuudensuunnitelmiini. En tuolloin haaveillut, että jonain päivänä olisin kasvatustieteiden maisteri ja kansalaisopiston rehtori, mutta niin siinä vain kävi. Oma polkuni maisteriksi ei ollut se perinteisin, mutta se oli valintojeni mukainen ja siksi minulle sopivin. Matkani aikana olen hankkinut viisi eri tutkintoa, joista kaikista on ollut minulle paljon hyötyä. Erityisen tyytyväinen olen siihen, että olen saanut suorittaa kaikki tutkintoni senhetkisten olosuhteiden ja omien kiinnostusteni mukaan. Olen kiitollinen Suomen valtiolle siitä, että mitkään tekemäni valinnat eivät ole sulkeneet yhdenkään oppilaitoksen ovia ja aina on löytynyt sopiva väylä hankkia toivotut opit, arvosanat ja tutkinnot. Olen kiitollinen myös työnantajalleni, joka on arvostanut opiskeluhalujani, ja olen aina saanut tehdä uutta tutkintoa vastaavaa työtä.

Tällä hetkellä Suomessa perustetaan uutta hallitusta ja uudesta hallitusohjelmasta on tihkunut tietoja julkisuuteen. Pidän tärkeänä, että elinikäistä oppimista tehostetaan ja siihen myös kannustetaan erilaisin tukitoimin. Opiskelusta ja sivistyksen lisääntymisestä on aina loppupeleissä yhteiskunnallista hyötyä, olipa se suoritettuna missä oppilaitosmuodossa tahansa, vaikka kansalaisopistossa. Ihmiselle on huojentavaa tietää, että jos juuri tässä elämäntilanteessa ei kykene opiskelemaan, sen voi tehdä yhtä hyvin hieman myöhemmin. On kannustavaa ja huojentavaa tietää, että valinnoilla ei pelaa itseään minkään systeemin ulkopuolelle.

Kun opiskeluun liittyvät päätökset ovat jokaisen itsensä tekemiä, opiskelumotivaatio riittää pidemmälle. Motivaatio antaa tietä onnistumisille, ja onnistumiset ruokkivat itseluottamusta. Vapaus valita on aina parempi kuin pakko. Valinta voi olla joskus väärä, mutta siitä voi ottaa opiksi ja sen jälkeen tehdä uusi valinta. Tunteen siitä, että maailma on mahdollisuuksia täynnä, pitäisi kestää koko elämän.