hotellihankkeet: Inariin on suun­nit­teil­la uusi luk­sus­ho­tel­li Juu­tuan­joen rantaan

Pääkirjoitus: Pakko on hyvä kan­nus­tin hy­vin­voin­ti­alueil­le

Lapin Kansa live: Arctic Volley ja Pölkky Kuusamo koh­taa­vat har­joi­tus­ot­te­lus­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Eetu Nou­siai­nen liiteli uran par­haa­seen­sa – "Ju­man­kau­ta, että tuntuu hy­väl­tä"

Eetu Nousiainen liiteli Lahdessa uran parhaan sijoituksen maailmancupissa.
Eetu Nousiainen liiteli Lahdessa uran parhaan sijoituksen maailmancupissa.
Kuva: KIMMO BRANDT

Puijon Hiihtoseuraa edustava Eetu Nousiainen, 24, oli päivän nimi, kun Salpausselän kisat polkaistiin käyntiin miesten mäkihypyn suurmäen kilpailulla perjantaina.

Edes kova lumisade ei pysäyttänyt Nousiaista, joka ponkaisi uran parhaan maailmancupin sijoituksen. Nousiainen oli lopputuloksissa 18:s. Se ei kuitenkaan riittänyt parhaan suomalaisen titteliin, sillä Pekingin olympialaisissa oivaa nousukuntoa esittänyt Antti Aalto keräsi 0,7 pistettä enemmän ja oli kisan 17:s.

Nousiaisen paras maailmancupin sijoitus ennen perjantaita oli vuodelta 2017, kun hän oli Titisee-Neustadtissa 25:s.

Kaikesta huolimatta Nousiainen oli pomminvarmasti mäkimontun onnellisin mies. Syvissä vesissä uinut hyppääjä päästi kurkustaan sellaisen huudon toisen hyppynsä jälkeen, että se kuului ydinkeskustaan asti.

– Jumankauta, että siinä purkautui läjä paineita. Tässä on niin monta vuotta hakattu päätä seinään, että oli jo aikakin onnistua, ensimmäisen kierroksen jälkeen hienosti kymmenentenä ollut Nousiainen sanoi silminnähden helpottuneena.

Tuuletuksen perimmäinen syy oli valtavan iso helpotus.

– Olin tyytyväinen jo pelkästään siihen, etten jäänyt toisella hypyllä sataan metriin. Pannussa oli nimittäin aika paljon painetta. Yritin vain rauhoitella itseäni, ettei tämä ole sen kummempaa kuin Continental-cupissakaan, sanoi Nousiainen, joka on hakenut vauhtia alemmalta tasolta.

Aalto oli tyytyväinen kahteen tasaiseen siivuunsa.

– Ihan hyvä maku jäi. Jos olisi osunut täydellisesti lankulle, niin olisihan siinä ollut sijoja napattavissa, mutta hyvä näinkin.

Salpausselällä riittää mäkikisoja koko viikonlopuksi.

– Toivon, että sekä lauantaina että sunnuntaina olisi tupa täynnä, ja saisimme monttuun kunnon karkelot, Aalto fiilisteli.

Päivän pettynein suomalainen oli Niko Kytösaho (41.), joka putosi ulos toiselta kierrokselta. Häneltä jäivät olympialaiset väliin koronatartunnan vuoksi.

– Pekingin pettymys on pyyhitty jo ajat sitten pois. Kisan tulosta en voi käsittää. Todella iso pettymys. Tämän huonommin ei voi enää mennä, heikkoa tuulirakoaan manannut Kytösaho sadatteli.