Pääkirjoitus: Liit­ty­mi­nen Poh­jois-Poh­jan­maa­han tuskin pe­las­tai­si Län­si-Poh­jan syn­ny­tyk­siä

kolumni: Miksi työ ei löydä te­ki­jää, eikä tekijä työtä?

Eero Hir­vo­nen haki Bar­ce­lo­nas­ta valoa kauteen – kovia ko­ke­neen ur­hei­li­jan val­mis­tau­tu­mi­nen on sujunut pa­rem­min kuin vuosiin

Rovaniemi/Helsinki
Eero Hirvonen sijoittui sunnuntaina Rovaniemellä kauden avauskisassa 17:nneksi.
Eero Hirvonen sijoittui sunnuntaina Rovaniemellä kauden avauskisassa 17:nneksi.
Kuva: Iiro Kerkelä

Yhdistetyn kärkimiehiin vuosia kuulunut Eero Hirvonen aloittaa kauden hänelle harvinaisessa tilanteessa. Lukuisista loukkaantumisista kärsinyt 26-vuotias urheilija on saanut valmistautua terveenä, eivätkä edes viime viikkojen pikkupöpöt ole latistaneet mielialaa.

– Muutamana päivänä oli pientä pöpöä, mutta ne eivät vaikuttaneet harjoitteluun. Ehdin käymään myös lomalla ja keräsin energiaa. Kisakausi tulee olemaan kova, ja etenkin alussa on paljon tekemistä esimerkiksi varusteiden kanssa, Hirvonen kertasi kuulumisiaan puhelimitse.

Hän vietti viisi päivää Barcelonassa tyttöystävänsä ja perheensä kanssa. Täysin "palautumistilaan" Hirvonen ei heittäytynyt vaan kävi lenkillä ja jumppasi reissussakin.

– Sain pimeän syksyn keskelle valoa, hän mainitsi yhden syyn matkustaa etelän aurinkoon.

Suomessakin on ollut jo valoisampaa, kun lumi on verhonnut maata. Hirvonen on ollut viime keskiviikosta alkaen Rovaniemellä harjoittelemassa ja suuntaa loppuviikoksi Rukalle, jossa maailmancup alkaa.

"Ruka on raadollinen"

Suomalaiset ovat kipuilleet viime vuodet hyppyjensä kanssa, ja erot korostuvat maailmancupin isoimpiin kuuluvassa Rukan suurmäessä.

– Ruka on raadollinen. Se on iso mäki ja vielä profiililtaan sellainen, että hyvän ja huonon hypyn ero on monta kymmentä metriä.

Edes Hirvosen tai Ilkka Herolan tasoiset hiihtäjät eivät ota useaan minuuttiin venyneitä eroja kiinni hiihto-osuudella.

– Hyvien hyppyjen määrä ei ole vielä prosentuaalisesti loistava, Hirvonen myönsi, mutta alleviivasi harjoitushyppyjä vielä kertyvän.

– Perusleiskautuksilla ei lennetä pitkälle. Kilpailussa puomi on sen verran alhaalla, koska kärkimiehet hyppäävät todella hyvin.

Ei vain hukattuja vuosia

Hirvonen on ollut Rukalla parhaimmillaan toinen, mutta edellisen kerran hän nousi palkintokorokkeelle maailmancupin henkilökohtaisessa kilpailussa maaliskuussa 2018.

– Viime vuodet ovat olleet vaikeita, eikä tekeminen ole ollut kilpailukaudella sellaista, mitä olisin sen halunnut olevan, hän avasi STT:lle jo kuukausi sitten Hiihtoliiton mediatilaisuudessa.

– Nyt harjoittelumuutokset ja ehjä harjoittelukausi toivat tulosta jo vaiheessa olevalla tekemisellä kesä-gp:llä.

Hirvonen oli kokonaispisteissä toinen Herolan jälkeen.

– Jossain vaiheessa mietin, että 2017 alkoivat polvivaivat. Meni pari vuotta tapellessa polven kanssa. Sitten se leikattiin ja oli kuntouttaminen. Toissa keväänä leikattiin ranne. Siitä on aika monta vuotta, kun olen saanut tehtyä viimeksi näin ehjän harjoituskauden.

Hän myöntää uskon olleen välillä koetuksella.

– Tavallaan (vastoinkäymiset) kuuluu urheilijan elämään, ja kyllähän niihin oppii suhtautumaan, mutta pidemmän päälle on raskasta ja haittaa kehittymistä.

Edellisenä ehjänä kesänä hän oli 20-vuotias ja nyt 26. Nuori ihminen ehtii muuttua tuossa ajassa paljon.

– Ei ole ideaalitilanne, mutta ei pidä ajatella, että olisin vain täysin hukannut viisi vuotta. Jos on ollut jotakin, olen pystynyt treenaamaan vähän eri tavalla, ja on ollut hyviäkin jaksoja välissä.

Hirvonen ja Herola voittivat parikilpailun Lahdessa 2019. Menestysodotuksia on kasattu myös arvokilpailuihin. Helmi-maaliskuun taitteessa kilpaillaan MM-mitaleista.

– En mieti mitään yksittäistä kilpailua, vaikka Planica on kauden kohokohta, Hirvonen alleviivasi.