Eero Hei­nä­luo­ma kertoi ole­van­sa valmis Eu­roo­pan ko­mis­sioon, "jos Suo­mes­sa niin ha­lu­taan"

Sdp:n Eero Heinäluoman mukaan jokaisella valtiolla pitäisi olla sekä mies- että naisehdokas ehdolle Euroopan komissioon. Hän ei kuitenkaan kommentoinut sitä, kuka olisi hänestä hyvä kilpakumppani.

Helsinki

Sdp:n europarlamenttivaaliehdokas Eero Heinäluoma on käytettävissä Suomen ehdokkaaksi Euroopan komissioon.

Heinäluoma kertoi asiasta maanantaina Helsingissä pitämässään tiedotustilaisuudessa. Hän kertoi tulleensa asian kanssa ulos sen jälkeen, kun asiasta oli tullut häntä kohtaan pyyntöjä.

– Olen valmis EU-komission Suomen-jäseneksi, jos Suomessa sitä halutaan, Heinäluoma sanoi.

Muun muassa eduskunnan puhemiehenä toiminut Heinäluoma ei ollut ehdolla kevään eduskuntavaaleissa, mutta hän on ehdolla sunnuntaina käytävissä europarlamenttivaaleissa.

Häntä on etukäteisarvioissa pidetty yhtenä varteenotettavana vaihtoehtona komissaarin tehtävään.

Suurin puolue päättää komissaarin

Suomessa komissaarin paikan on tavannut nimetä eduskunnan suurin puolue.

Tässä tapauksessa komissaari nousee todennäköisesti Sdp:stä. Muut puolueet, kuten vihreät, ovat kuitenkin myös nimenneet omia ehdokkaitaan komissioon.

Muita varteenotettavia ehdokkaita Sdp:ltä ovat entinen valtiovarainministeri ja puolueen puheenjohtaja Jutta Urpilainen sekä nykyinen europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri.

Kumpula-Natri pyrkii uusimaan paikkaansa Strasbourgissa kokoontuvassa parlamentissa. Urpilainen ei ole ehdolla europarlamenttivaaleissa, mutta hänet valittiin huhtikuussa eduskuntaan yli 11 000 äänellä.

Suomen edelliset komissaarit ovat olleet miehiä. Tällä hetkellä komissaarina on Jyrki Katainen (kok.), ja häntä ennen komissiossa oli Suomen Pankin nykyinen pääjohtaja, keskustataustainen Olli Rehn.

Naispuolinen komissaari voi olla eduksi, varsinkin, jos komissioon tavoitellaan yhtäläinen määrä miehiä ja naisia.

Maanantaina Heinäluoma sanoi, että jokaisen maan pitäisi nimittää komissaariehdokkaaksi sekä mies että nainen. Hän ei kuitenkaan kommentoinut sitä, kuka olisi hänelle mieluisin kilpakumppani.

Heinäluoma silti sanoi, että komissaariehdokkaiden olisi hyvä mitata kannatuksensa europarlamenttivaaleissa.

28 komissaaria

Euroopan unionin jokaisella jäsenvaltiolla on yksi jäsen eli komissaari Euroopan komissiossa. Tällä hetkellä komissiossa istuu siis 28 jäsentä, mutta Britannian mahdollisen EU-eron myötä komissaarien määrä putoaa yhdellä.

Komissio on EU:n lainsäädäntöä valmisteleva elin. Se valmistelee aloitteet niin, että niistä päättävät Eurooppa-neuvosto ja Euroopan parlamentti.

On mahdollista, että Suomen komissaariehdokas ilmoitetaan samaan aikaan kuin parhaillaan muodostettavan hallituksen ministerit.

Komission puheenjohtaja valittiin viime europarlamenttivaaleissa Euroopan parlamentin suurimmasta ryhmästä, minkä vuoksi EPP:n silloinen kärkiehdokas Jean-Claude Juncker nousi komission johtoon.

Tänä keväänä on epävarmuutta sille, ovatko kaikki puolueet ja EU-jäsenmaat sitoutuneet kärkiehdokasmenettelyyn.

Euroopan komissio muodostetaan europarlamenttivaalien jälkeen. Alustavien arvioiden mukaan komissio on nimitetty loppukesästä tai alkusyksystä.