Mainos

Dro­nes­ta on moneksi – Uusinta tek­niik­kaa voidaan hyö­dyn­tää ym­pä­ris­tön­hoi­dos­sa sekä maa- ja ve­si­ym­pä­ris­tön mit­taa­mi­ses­sa

Dronet eli miehittämättömät ilma-alusjärjestelmät ovat tulleet osaksi ihmisten arkea. Mitta Oy hyödyntää uusinta teknologiaa monipuolisesti eri työtehtävissä – samalla pienentäen työn hiilijalanjälkeä.

Mitta Oy:n työntekijät drone-koulutuksessa Rovaniemellä 21.12.2022.
Mitta Oy:n työntekijät drone-koulutuksessa Rovaniemellä 21.12.2022.

Dronet (UAS, Unmanned Aerial System) ovat hyödyllisiä apuvälineitä, joiden avulla monia töitä voidaan suorittaa nopeammin, kustannustehokkaammin sekä ennen kaikkea turvallisemmin kuin perinteisillä menetelmillä. Dronen käyttöä monipuolistaa se, että se voidaan varustaa erilaisilla mittaus- ja havainnointilaitteilla kuten mittauksessa käytettävällä lämpökameralla.

Dronella suoritettava lämpökamerakuvaus on yleistynyt viime vuosina ja sitä käytetään muun muassa sähkölinjojen tarkastuksissa, etsintä- ja pelastustehtävissä sekä palontarkastuksissa ja havaitsemisessa. Sovellettavat kohteet lisääntyvät koko ajan. Dronen hyödyntäminen erilaisissa työtehtävissä pienentää huomattavasti hiilijalanjälkeä, sillä sen avulla korvataan raskaita polttomoottorikäyttöisiä kulkuneuvoja.

Uusimman tekniikan hyödyntämistä

Mitta Oy:n Ympäristö ja Monitorointi -yksikkö hankki käyttöönsä uusinta teknologiaa edustavan lämpökameralla varustetun dronen (DJI Matrice 30T). Laitteen sujuvan käytön varmistamiseksi Fotonordic Oy:n Janne Rajala kävi kouluttamassa Mitan työntekijöitä Rovaniemellä 21.12.2022.

– Dronella voidaan nykyään toteuttaa töitä ja tutkimuksia sellaisessa laajuudessa, joka ei aiemmin ollut mahdollista. Uusinta tekniikkaa hyödyntämällä voimme esimerkiksi paikallistaa eri syistä aiheutuvia maanpinnan lämpötilaeroja ja selvittää poikkeaman aiheuttajan. Dronen avulla tapahtuva paikantaminen on lisäksi paljon nopeampaa kuin maan päältä suoritettava, toteaa Ympäristö ja Monitorointi -yksikön toimialajohtaja Ilkka Kylmänen.

Vasemmalla puolella näkyy lämpökamerakuva. Dronella lennettäessä kameran lämpöanturi havaitsee infrapuna-aallonpituudet ja muuntaa ne elektronisiksi signaaleiksi. Kuvaprosessori luo niin sanotun termogrammin, joka koostuu värikartasta esittäen erilaisia lämpötila-arvoja.
Vasemmalla puolella näkyy lämpökamerakuva. Dronella lennettäessä kameran lämpöanturi havaitsee infrapuna-aallonpituudet ja muuntaa ne elektronisiksi signaaleiksi. Kuvaprosessori luo niin sanotun termogrammin, joka koostuu värikartasta esittäen erilaisia lämpötila-arvoja.

Mitta Oy:n Ympäristö ja Monitorointi -yksikkö toimii Kemijoki Oy:n palvelukumppanina. Mitan erikoisosaamista ovat maa- ja vesiympäristön mittaaminen ja mallintaminen, ympäristön tilan monitorointi, patoturvallisuus sekä ympäristönhoito. Viestintä ja sidosryhmien huomioiminen ovat tärkeässä roolissa niin Kemijoki Oy:n kuin myös Mitta Oy:n toimintaa. Paikallisen väestön huomioimista on pohdittu ja toimintaa kehitetään, jotta viestintä voisi toimia molempiin suuntiin matalalla kynnyksellä.

– Mitan “keltatakkiset” ympäristötyöntekijät ovat tuttu näky jokivarsilla ja paikalliset voivat kertoa meille suoraan heitä askarruttavia asioita. Vaikka käytössämme on uusinta teknologiaa drone-laserkeilauksesta ja lämpökamerakuvauksesta automaattisiin pohjavedenpinnan mittareihin, mikään ei vielä korvaa ihmistä, joka liikkuu jokivarressa. Rohkeasti vain juttusille ja viemme sitten viestiä eteenpäin Kemijoki Oy:lle, kannustaa Mitan palvelupäällikkö Jukka-Pekka Veijola. 

Tiesitkö, että kuka tahansa voi antaa Kemijoki Oy:n toimintaympäristöä koskevaa palautetta sähköisesti? Käy kertomassa mielipiteesi Mitta Oy:n verkkosivujen ympäristöpalautekanavalla.  

Mitta Oy
Video: Mitta Oy