Tähtijuttu: Kan­sal­lis­puis­to kas­vat­ti Sal­la­tun­tu­rin ve­to­voi­maa

Linnan juhlat: Saitko kutsun Linnan juh­liin? Il­mi­an­na itsesi tai tut­ta­va­si Lapin Kansan toi­mi­tuk­sel­le

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Mainos Black Friday -tarjouksena Lapin Kansa Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Di­gi­loi­kal­la uusia eväitä opis­ke­li­joil­le ja opet­ta­jil­le – Ko­ro­na­ra­joi­tuk­set muut­ti­vat Tornion kan­sa­lais­opis­tos­sa kielten opis­ke­lun työs­ken­te­ly­ta­po­ja

Jukka Lauri opiskelee espanjan kieltä Tornion kansalaisopiston kurssilla. Etäopiskelu sujuu, mutta hän ajelisi myös mielellään lähiopetukseen kotoaan Kukkolasta Tornion keskustaan.
Jukka Lauri opiskelee espanjan kieltä Tornion kansalaisopiston kurssilla. Etäopiskelu sujuu, mutta hän ajelisi myös mielellään lähiopetukseen kotoaan Kukkolasta Tornion keskustaan.
Kuva: Jouni Valikainen

Tornion kansalaisopiston kielten vastuuhenkilö Tarja Laakso ja opistossa espanjan kieltä opettava Marja Alaperä  miettivät, mitä tehdään kun koronarajoitukset estivät lähiopiskelun opistossa. Mieleen tuli, että eihän kieliä voi opiskella verkon kautta. Nyt opettajien kelkka on kääntynyt päälaelleen. He ja pääosa kieltenopiskelijoista on sitä mieltä, että opiskelu onnistuu hyvin etänä tietokoneen välityksellä.

Tornion Kukkolassa asuva Jukka Lauri pistää kerran viikossa kuulokkeet korvilleen ja ottaa yhteyden Tornion kansalaisopistoon. Hänen mielestään oppimisen lopputulos on yhtä hyvä sekä etänä että lähiopetuksessa.

– Kaipaan silti opiskelijaryhmäämme. Livekontakti jää vaillinaiseksi tietokoneopiskelussa. Ei kukaan kerro esimerkiksi mukavia juttuja tietokoneen välityksellä. Kun välineet ja ohjelmat kehittyvät, niin etäopiskelun livekontakti lähestyy lähiopetusta, Jukka Lauri uskoo.

Etäopetukseen siirtyminen ei aiheuttanut Laurille minkäänlaisia ongelmia.

– Ennen eläkkeelle jäämistä olin opettajana ammattikorkeakoulussa. Siellä käytimme etäopetusta jo 2004, joten se on tuttua hommaa sekä opettajan että opiskelijan puolelta.

Hyppy tuntemattomaan

Päivämäärä 18.3. 2020 pysyy Tarja Laakson ja Marja Alaperän mielessä koko loppuiän. Silloin kansalaisopistossa  otettiin digiloikka, kun kielten opiskelussa siirrettiin verkkoaikaan

– Meillä molemmilla oli aiemmin samanlaiset mielipiteet. Kielten opiskelu ei onnistuisi verkossa, sillä opiskelijoiden pitää nähdä opettajan suun liikkeet livenä oikean ääntämisen vuoksi. Ajattelimme vielä silloin, että esimerkiksi jokin luento onnistuisi verkossa, mutta ei kielten opiskelu. Lisäksi meidän it-osaaminen oli vielä alkutekijöissä. Onneksi kansalaisopiston projektikoordinaattori Arja Jaako auttoi tietotekniikan saralla meitä opettajia ja myös opiskelijoita. Saimme syödä sanamme, kun mainitsimme aiemmin että meistä ei tule koskaan verkko-opettajia, naiset naurahtavat.

Opettajat ovat saaneet opiskelijoilta palautetta oppimistuloksista.

– Joidenkin mielestä opiskelu on jopa tehokkaampaa verkon kautta kuin lähiopiskeluna. Osa puolestaan oli aiemmin varautunut uuden tietotekniikan suhteen. Kun opiskelijat oppivat verkko-opiskelun salat, niin he olivat varsin tyytyväisiä itseensä, sillä kieltenopiskeluun liittyi tavallaan tietotekniikankin opiskelua. Sellainen opetustilanne ei onnistu, missä osa opiskelijoista on verkossa ja osa paikan päällä. Jompikumpi ryhmä jää liian vähälle huomiolle, Tarja Laakso ja Marja Alaperä sanovat.

Kansalaisopiston rehtori Tarja Hooli osaa arvostaa opettajien heittäytymistä uuteen tilanteeseen.

– Korona iski niin yllättäen ja voimalla, ettei kukaan osannut siihen varautua. On ymmärrettävää, että opettajia pelotti ajatus muuttaa tuttu ja turvallinen lähiopetus itselle vieraaksi etäopetukseksi. Arvostan suunnattomasti Tarjan ja Marjan kaltaisia opettajia, jotka uskalsivat haastaa sekä itsensä että ammattitaitonsa ja lähteä kokeilemaan verkko-opettajuutta. Se kannatti – opiskelijoilta saatu palaute on ollut pelkästään hyvää ja opettajat ovat itsekin uuteen tilanteeseen tyytyväisiä, Tarha Hooli sanoo.

Opettajat Tarja Laakso ja Marja Alaperä ovat saaneet ilokseen huomata, että kielten opetus sujuu etänäkin.
Opettajat Tarja Laakso ja Marja Alaperä ovat saaneet ilokseen huomata, että kielten opetus sujuu etänäkin.

Miten jatko?

Etäopiskelu  ei ole paikkaan sidottu, jos vain toimiva tietoverkko on käytettävissä.

– Kun koronarajoitukset ovat ohi, niin pystyn pitämään espanjan kielen tunteja vaikka Espanjasta käsin. Sama koskee myös opiskelijoita. Opiskelu ei jää enää esimerkiksi kuljetuksista kiinni. Haaparannaltakin olisi nyt omat ongelmat tulla Tornioon fyysisesti paikalle. Yksi opiskelijoista muutti Tukholmaan, mutta pysyi edelleen mukana opiskelijaryhmässä, Marja Alaperä kertoo..

Etäopiskelu ei ole täysin uusi asia Tornion kansalaisopiston kieltenopiskelijoille. Opistossa on opetettu hepreaa ja kreikkaa jo neljänä vuotena etänä.

– Näille kursseille ei Torniosta löydy lähiopetukseen tarpeeksi opiskelijoita Torniosta. Nyt meillä on etänä mukana ihmisiä joka puolelta Suomea. Olemme saaneet opiskelijoita aina Luxemburgia ja Israelia myöten, Tarja Laakso kertoo.

Opiston esitteestä käy ilmi, että kielikurssi jatkuu etäopetuksena, mikäli koronarajoitukset estävät lähiopetuksen.

– Viime syksynä tietotekniikka- ja kielikursseille ilmoittautui hieman vähemmän opiskelijoita kuin aiempina vuosina ja yhdistimme kieliryhmiä, jotta opiskelijoita olisi tarvittava määrä. Syksy alkoi lähiopetuksena, mutta osa opiskelijoista oli mahdollisen koronatartuntavaaran vuoksi varovaisia lähtemään opiskelemaan. Etäopiskelu oli puolestaan osalle sen verran uusi asia, että he eivät ilmoittautuneet mukaan, Tarja Laakso kertoi.

Kukaan ei osaa sanoa, kuinka pitkään rajoitustoimet vaikuttavat kansalaisopistoihin. Eri vaihtoehtoihin pitää vain varautua. Laakso ja Alaperä eivät sulje pois niin sanottua hybridimalliakaan.

– Osa opiskelijoista haluaa tavata kasvotusten opettajan ja opiskelukaverit. Verkko-opetus on osoittanut että opiskelu on pienryhmissä tehokasta. Opiskelu tiettyinä kertoina etänä ja toisina päivinä yhteisessä tilassa voisi olla tuleva malli. Joka tapauksessa kansalaisopisto säilyy jatkossakin fyysisenä kohtaamispaikkana, Tarja Laakso sanoo.

Opiskelemaan

Tornion kansalaisopisto

Etäopiskeluun siirtyneet kielet: suomi, englanti, espanja, italia, ranska ja saksa.

Jo aiemmin etäopiskelussa olleet kielet: heprea ja kreikka.

Muut opinnot: kädentaidot, taideaineet, kansalaisvalmiudet.