pääkirjoitus: Pe­rus­suo­ma­lais­ten ta­voit­te­le­ma maa­han­muu­ton tu­lo­ra­jan ki­ris­tys on ku­tis­tu­mas­sa kos­meet­ti­sek­si muu­tok­sek­si

kolumni: Vie­rai­den vaa­ti­mat­to­muus voi olla enemmän vai­vaan­nut­ta­vaa kuin toi­vot­ta­vaa

Kittilä-käräjät: Kit­ti­lä-ju­pa­kan kä­sit­te­ly jatkuu kor­keim­mas­sa oi­keu­des­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Dia­lyy­si­hoi­don aloit­ta­nut Liisa Lilja joutuu lo­pet­ta­maan triath­lon­uran­sa

Liisa Liljan hieno ura päättyi kun molemmat munuaiset jouduttiin poistamaan.
Liisa Liljan hieno ura päättyi kun molemmat munuaiset jouduttiin poistamaan.
Kuva: Harri Kapustamäki

Paratriathlonin moninkertainen arvokisamitalisti Liisa Lilja lopettaa urheilu-uransa. Lilja, 30, on aloittanut dialyysihoidon, sillä hänen molemmat munuaisensa jouduttiin poistamaan alkuvuodesta.

Liljan munuaisvaurio kehittyi lapsena sairastetun syövän ja sytostaattihoitojen seurauksena. Munuaisten toiminta heikkeni hiljalleen viime vuosina.

– Tilanteesta konsultoitiin lääkäreitä ympäri maailmaa, mutta lopulta ainoana keinona oli molempien munuaisten poisto ja dialyysin aloitus. Huippu-urheilu-uran jatkaminen on näin ollen mahdotonta, Lilja sanoi Paralympiakomitean tiedotteessa.

Lilja voitti urallaan kahdeksan arvokisamitalia alaraaja-amputoitujen PTS2-luokassa, muun muassa MM-kullan ja neljä EM-kultaa. Rion paralympialaisissa 2016 hän oli neljäs.

– Kiitollisena voin kuitenkin katsoa uraani. Pystyin kilpailemaan kestävyysurheilun ehdottomalla huipulla yli viisi vuotta ja 15 vuotta kestävyysurheilun parissa. Urani oli näköiseni.