Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mikä pu­hut­taa Lapin ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla? Kuun­te­le ter­vei­set Sal­las­ta, Muo­nios­ta ja Uts­joel­ta sekä viime hetken tun­nel­mat

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

"Der Bomber" on poissa – jal­ka­pal­lo­le­gen­da Gerd Müller kuoli 75-vuo­tiaa­na

Berliini
Gerd Müller teki Bayernille 365 liigamaalia ja voitti Bundesliigan maalikuninkuuden seitsemän kertaa. Länsi-Saksan maajoukkueessa hän teki 68 maalia 62 ottelussa ja oli voittamassa maailmanmestaruutta vuonna 1974.
Gerd Müller teki Bayernille 365 liigamaalia ja voitti Bundesliigan maalikuninkuuden seitsemän kertaa. Länsi-Saksan maajoukkueessa hän teki 68 maalia 62 ottelussa ja oli voittamassa maailmanmestaruutta vuonna 1974.
Kuva: STAFF

Jalkapallohistorian armoitetuimpiin maalintekijöihin kuuluva, saksalainen hyökkääjälegenda Gerd Müller kuoli varhain sunnuntainakertoi hänen entinen seuransa Bayern München. Viime vuodet Alzheimerin tautia sairastanut Müller oli 75-vuotias.

Lempinimellä "Der Bomber" ("Pommittaja") kutsuttu Müller teki Bayernille 365 liigamaalia vain 427 ottelussa, voittaen Bundesliigan maalikuninkuuden seitsemän kertaa. Hän on liigan kaikkien aikojen ykkösmaalintekijä, Bayernille hän teki kaikkiaan huimat 566 maalia pelaamissaan 607 kilpailullisessa ottelussa. Müllerin yhden kauden liigamaaliennätys (40) murtui vasta viime kaudella Bayern-kärki Robert Lewandowskin viimeisteltyä 41 osumaa.

Länsi-Saksan maajoukkueessa Müller teki 68 maalia 62 ottelussa ja oli voittamassa maailmanmestaruutta 1974, tehden voittomaalin MM-kotikisojen finaalissa Hollantia vastaan. Müller voitti Länsi-Saksan paidassa myös Euroopan mestaruuden 1972, viimeistellen EM-finaalissa kahdesti.

Bayernissa hän voitti neljä Bundesliigan mestaruutta, kolme Mestarien liigan edeltäjäkisaa Euroopan cupia sekä Euroopan cup-voittajien cupin. Peliuransa jälkeen Müller pysyi seurassa juniorivalmentajana.

– Tämä päivä on surullinen, musta päivä FC Bayernille ja kaikille sen faneille. Gerd Müller oli mahtavin hyökkääjä ikinä – ja hieno ihminen ja persoonallisuus jalkapallomaailmassa. Ilman häntä, FC Bayern ei olisi se seura jota me kaikki rakastamme tänä päivänä. Hänen nimensä ja muistot hänestä elävät ikuisesti, Bayernin puheenjohtaja Herbert Hainer sanoi.

Bayernin toimitusjohtaja, ex-maalivahtisuuruus Oliver Kahn kuvaili kuinka Müllerin "saavutuksiin ei ole ylletty tähän päivään saakka".

– Tämä tieto Gerd Müllerin kuolemasta koskettaa meitä kaikkia syvästi. Hän on yksi suurimmista legendoista FC Bayernin historiassa, hänen saavutuksiinsa ei ole ylletty tähän päivään saakka ja ne pysyvät ikuisesti FC Bayernin ja saksalaisen jalkapallon osana. Gerd on sydämissämme, ikuisesti.

Kuin kobra - ja aina oikeassa paikassa

Kuten tilastotkin kertovat, Müllerin maalivainu ja -viimeistely oli uskomatonta. "Der Bomber" teki kentällä kovin vähän rangaistusalueen ulkopuolella, mutta laatikon sisällä refleksit olivat kuin kobralla. Voimakas ja erinomaisen tasapainon omannut lyhyt "patukka" tuntui aina olevan oikeaan hetkeen oikeassa paikassa täyttämään maalitiliään.

– Rakastin katsoa häntä lapsena. Opin todella paljon. Suurin rangaistusalueen maalintekijä ikinä, totesi maaleja toisensa perään omalla urallaan takonut ex-brittihyökkääjä Gary Lineker Twitterissä.

– Kiitos Gerd! Ilman tätä miestä FC Bayern ei olisi sitä mitä se on nykyään, eivätkä meistä suuren osan urat luultavasti olisi olleet mahdollisia. Ajatukseni ovat hänen perheensä tykönä. Olen kiitollinen voidessani kutsua häntä yhdeksi valmentajistani, Müllerin opissa Bayern-uransa alkuaikoina ollut vuoden 2014 maailmanmestari Bastian Schweinsteiger tiivisti.

Manchester Cityn päävalmentaja Pep Guardiola summasi "Pommittajan" kenties ytimekkäimmin.

– Historian paras kärkimies.