pääkirjoitus: Suomi juhlii 106. it­se­näi­syys­päi­vään­sä en­sim­mäi­sen kerran puo­lus­tus­liit­to Naton jä­se­ne­nä – sul­je­tun itä­ra­jan takaa on turha odo­tel­la korkean tason on­nit­te­lu­ja

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Juhlapyhä: Lapin Kansa il­mes­tyy it­se­näi­syys­päi­vä­nä vain nä­köis­leh­te­nä ver­kos­sa – seu­raa­va pai­net­tu lehti il­mes­tyy per­jan­tai­na 8.12.

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Connor Bedard va­lit­tiin odo­te­tus­ti en­sim­mäi­se­nä NHL:n va­raus­ti­lai­suu­des­sa – ka­na­da­lais­lu­pauk­sen uusi koti Chi­ca­gos­sa

Toisena ensimmäisen kierroksen varaustilaisuudessa valittiin ruotsalaispelaaja Leo Carlsson, joka suuntaa Anaheimiin.

Nashville/Helsinki
Connor Bedard valittiin NHL:n vuosittaisen varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana.
Connor Bedard valittiin NHL:n vuosittaisen varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana.
Kuva: IIHF

Jääkiekon NHL:n vuosittaisen varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana on valittu odotetusti kanadalainen Connor Bedard. Heinäkuun puolivälissä 18 vuotta täyttävä Bedard suuntaa Chicago Blackhawksiin.

WHL:n Regina Patsissa ja Kanadan juniorimaajoukkueissa ennätyksiä rikkonutta Bedardia on vertailtu jo pitkään lajin 2000-luvun suurpelaajiin Sidney Crosbyyn ja Connor McDavidiin.

Bedardilla on pituutta vain vajaat 180 senttiä, mutta keskushyökkääjän kropassa piisaa voimaa. Nuorukaista on hehkutettu etenkin hurjasta ja monipuolisesta laukauksestaan, jota on verrattu Toronton Auston Matthewsin kutiin. Pelkällä laukausuhallaan Bedard voi olla käänteentekevä pelaaja heti NHL-uransa alussa.

Kanadalainen muistuttaa hyökkäysalueen juonikkuudellaan, luistelullaan ja peliälyllään hieman Patrick Kanea, joka voitti Chicagossa kolme Stanley Cupia. Vuodenvaihteen nuorten MM-turnauksessa Bedard takoi poikkeuksellisen 23 tehopisteen saldon.

Ensimmäinen ruotsalainen kärkivaraus vuosiin

Ensimmäisen kierroksen varaustilaisuus alkoi Tennesseen Nashvillessa Suomen aikaa torstaina alkuyöstä.

Toisena varaustilaisuudessa valittiin ruotsalaispelaaja Leo Carlsson, jonka uusi osoite on kalifornialaisseura Anaheim Ducks.

Ruotsalaisuutistoimisto TT:n mukaan Carlsson on viiteen vuoteen ensimmäinen ruotsalainen, joka on yltänyt NHL:n varaustilaisuuden ensimmäisten kolmen varauksen joukkoon.

Varaustilaisuuden kärjen osalta suurimmaksi jokerikortiksi arvioitiin etukäteen venäläishyökkääjä Matvei Mitshkovia, jota on lajitaidoiltaan pidetty Bedardin tasoisena lupauksena. Mitshkovia ei oltu kuitenkaan nähty pitkään aikaan kansainvälisissä turnauksissa, ja lisäksi venäläisen pitkän KHL-sopimuksen arveltiin voivan olla mörkö monelle NHL-seuralle.

Varaustilaisuuden ensimmäisen kierroksen myötä Mitshkov lähtee kuitenkin Philadelphiaan, jossa hän sonnustautuu Flyersin pelipaitaan. Venäläispelaaja valittiin tilaisuudessa seitsemäntenä.

Suomalaispelaajia ei nähty ykköskierroksella

Kymmenen ensimmäisen varauksen joukkoon valikoituivat myös Columbus Blue Jacketsiin suuntaava Adam Fantilli, San Jose Sharksin valitsema Will Smith, Montreal Canadiensin riveihin lähtevä David Reinbacher, Arizona Coyotesiin liittyvä Dmitri Simashev, Washington Capitalsiin valikoitunut Ryan Leonard, Detroit Red Wingsin paitaan sonnustautuva Nate Danielson ja St. Louis Bluesissa jatkossa nähtävä Dalibor Dvorsky.

Kaikkiaan ykköskierroksella tehtiin 32 varausta. Varausvuorossa viimeisenä oli hallitseva liigamestari Vegas Golden Knights, joka varasi ruotsalaisen David Edströmin.

Ruotsalaispelaajia varattiin ensimmäisellä kierroksella peräti kuusi, joskin toisena valittu Carlsson oli ainoa kärkikymmenikössä.

Suomalaisvarauksia ei ensimmäisellä kierroksella sen sijaan nähty lainkaan, eivätkä suomalaispelaajat olleetkaan olleet asiantuntijoiden draft-rankingien kärkipäässä. Kasper Halttunen, Lenni Hämeenaho ja muut suomalaispelaajat saatetaankin varata toisesta kierroksesta eteenpäin.