Tilaajille

Chilin polte kou­kut­taa ja sie­to­ky­ky kasvaa syö­mäl­lä – muista isää tai pik­ku­jou­lu­po­ruk­kaa suk­lai­sel­la chi­li­fud­gel­la

Voimakkaasti chilillä maustettu ruoka nostaa helposti hikihelmet otsalle. Syömistä ei silti malta lopettaa, sillä kipuaistimuksen tuottama endorfiini koukuttaa. Mistä polte johtuu ja miten chiliä tulisi käsitellä? Chilillä voit maustaa ruokia ja leivonnaisia halutessasi myös hillityn tyylikkäästi. Kokosimme viisi erilaista chilireseptiä klassisesta piri piri -kanasta suklaiseen chilifudgeen, josta saat kivan tuomisen esimerkiksi pikkujouluihin tai isäinpäivän kahvipöytään.

Tomaatin ja paprikan sukulainen chili on levinnyt alun perin Meksikosta osaksi ruokakulttuuriamme. Chilillä maustettu ruoka viilentää kuumalla ja tuntuu ihanan lämpimältä kylmällä ilmalla. Sen eri lajikkeilla on tunnusomainen makunsa ja varsinkin poltteen vahvuus, jota perinteisesti mitataan scovillen asteikolla. Usein kuulee sanottavan, että mitä pienempi sitä tulisempi chili.

Chiliä voi käyttää sekä tuoreena että kuivattuna, jolloin se voidaan jauhaa, rouhia hiutaleiksi, liottaa ennen ruokaan lisäämistä tai käyttää sellaisenaan. Erilaiset valmiit chilikastikkeet ja -tahnat ovat myös näppäriä käytössä. Jos et löydä tiettyä chiliä, kokeile jotain muuta vaihtoehtoa.