Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Cheer­te­ko-pal­kin­to Kemiin - Kemin lä­mä­rei­den har­ras­ta­ja­mää­rä kasvoi poik­keus­vuo­des­ta huo­li­mat­ta hui­mas­ti.

2009-2011 syntyneiden kisajoukkue Crowns. Cheerleading on todella suosittu harrastus lasten ja nuorten keskuudessa.
2009-2011 syntyneiden kisajoukkue Crowns. Cheerleading on todella suosittu harrastus lasten ja nuorten keskuudessa.
Kuva: Vilma Hautaoja

Kemin lämäreiden cheerleadingseuran hurja harrastajamäärän kasvu poikkeusvuonna palkittiin cheerleadingin SM-kilpailujen yhteydessä vuoden 2021 Cheertekona. Cheerteko-kategoriassa oli yhteensä 12 ehdokasta, joista voittaja valittiin yleisöäänestyksellä. Kemin Lämärit nappasi äänistä huimat 24,1 %.

–Tuntuu aivan uskomattomalta, kun oli niin paljon hyviä ehdokkaita. Ollaan seurassa kaikki tosi otettuja. On hienoa, että pohjoisillekin alueille saadaan huomiota, iloitsee seuran valmentaja Vilma Hautaoja.

Cheerleading on niin Kemissä kuin koko Suomessa yksi vahvimmin kasvavista urheilulajeista. Kemissä cheerleadingharrastajien määrä kasvoi peräti 40% vuonna 2020. Hautaoja kertoo, että pääasiassa kasvu johtui uuden joukkueen perustamisesta.

–Syksyllä perustimme uuden mini-ikäisten joukkueen 2009-2011 syntyneille, mikä toi kerralla 30 urheilijaa lisää. Tuosta ikäluokasta on tullut paljon kyselyjä, juuri sen ikäiset tuntuvat nyt innostuneen lajista.

Kiinnostusta on edelleen

Kasvu ei näytä olevan laantumassa vieläkään.

Suuren kysynnän vuoksi samalle ikäluokalle perustettiin vielä toinenkin joukkue tämän vuoden tammikuussa, mikä lisäsi seuran urheilijamäärää jälleen 30:llä. Kyselyjä tulee edelleen varsinkin juniori-ikäisten, eli 2006-2008 syntyneiden joukkueeseen, joka on ollut jo pitkään täynnä. Uusien joukkueiden perustamisessa alkavat kuitenkin tulla jo resurssit vastaan.

–Meillä on tällä hetkellä vain kaksi päävalmentajaa meidän seurassa, ja toinen käy Oulusta saakka valmentamassa. Ja salivuoroja on myös todella niukasti saatavilla Kemissä. Meidän toisella Mini-joukkueella on vain yksi vuoro viikossa, mikä on aika vähän, varsinkin kun joukkueen on tarkoitus lähteä kilpailemaan ensi kaudella. Olemme yrittäneet saada joukkueelle toista vuoroa, mutta sitäkään ei ole ollut tarjolla, Hautaoja kertoo.

Cheerleadingissa harrastajia kiehtoo muun muassa lajin monipuolisuus.

–Lajissa on monta eri osa-aluetta ja loputtomasti kehittymisen varaa. Ja kun on kauniin ja näyttävän näköinen harrastus, niin sekin monesti vetää, Hautaoja pohtii.