Sää: Harmaa loska väistyy pian - ensi viikon hiih­to­lo­ma­lai­sil­le lu­va­taan jo au­rin­koi­sem­pia hiih­to­ke­le­jä

Bruno Fer­nan­des jahtasi hat­tu­temp­pua – vie yhden maalin Ro­nal­dol­ta

Portugalista kolmas joukkue, joka eteni MM-turnauksen jatkopeleihin.

Helsinki/Lusail
Bruno Fernades (oik.) oli Portugalin juhlittu sankari.
Bruno Fernades (oik.) oli Portugalin juhlittu sankari.
Kuva: JOSE SENA GOULAO

Portugali varmisti pudotuspelipaikkansa jalkapallon MM-turnauksessa 2–0-voitolla Uruguaysta. Portugalin voittomaali merkittiin Bruno Fernandesille, jonka keskitys upposi suoraan maaliin 54. minuutilla.

Osuma merkittiin ensin Cristiano Ronaldolle, joka yritti tilanteessa puskumaalia, mutta pallo ei osunutkaan tähtihyökkääjän päähän. Toisen maalinsa Fernandes teki lisäajalla rangaistuspotkusta, eikä pelintekijän hattutemppukaan ollut lopussa kaukana kun veto kolahti maalitolppaan.

Ronaldoa tilanne kismitti ja hän kävi vielä pelin jälkeen näyttämässä tuomarille miten pallo sipaisi hänen hiuskuontaloaan. Aluksi maali merkittiin Ronaldolle, mutta vaihdettiin myöhemmin Fernandesille.

Portugalista tuli Ranskan ja Brasilian jälkeen kolmas joukkue, joka varmisti jatkopaikkansa. Maa on H-lohkossa kuudessa pisteessä ennen kolme pistettä kerännyttä Ghanaa ja yhden pisteen Etelä-Koreaa ja Uruguayta.

Portugali kohtaa perjantaina lohkon päätöskierroksella Etelä-Korean. Turnauksessa yhä ilman maalia oleva Uruguay on pakkovoiton edessä Ghanaa vastaan.

Kisojen avausottelussaan Portugali kaatoi Ghanan 3–2.

Cristiano Ronaldoa kismitti maalin menettäminen.
Cristiano Ronaldoa kismitti maalin menettäminen.
Kuva: Noushad Thekkayil

Sateenkaarilippu herätti huomion

Kisojen toisen pelikierroksen päätösottelu keskeytyi 50 peliminuutin jälkeen Lusailin stadionilla, kun mieskatsoja juoksi kentälle sateenkaarilipun kanssa. Independent-lehden mukaan mies oli pukeutunut t-paitaan, jonka etuosassa luki "Pelastakaa Ukraina" ja selkämyksessä "Kunnioitusta iranilaisnaisille".

Ottelun turvamiehet saattoivat katsojan nopeasti pois kentältä, ja iranilainen erotuomari Alireza Faghani antoi luvan jatkaa ottelua.

Qatarin MM-turnausta on kritisoitu voimakkaasti muun muassa maan heikon ihmisoikeustilanteen, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kohtelun sekä MM-projekteissa työskentelevien siirtotyöläisten surkeiden olojen takia.

Sateenkaarivärit ovat olleet yksi turnauksen puheenaiheista. Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa kertoi ennen turnauksen alkua, että sateenkaaritunnukset ovat katsomossa kiellettyjä, mutta viime viikolla Fifa pyörsi päätöksensä.

Seitsemän eurooppalaisjoukkueen (Saksa, Belgia, Englanti, Hollanti, Sveitsi, Tanska, Wales) kapteenit aikoivat käyttää kisoissa sateenkaariteemaista One Love -kapteeninauhaa, mutta joukkueet vetäytyivät suunnitelmasta Fifan sanktiouhkauksen takia.

H-lohko (al-Rayyan/Lusail):

Etelä-Korea–Ghana 2–3 (0–2)

24. Mohammed Salisu 0–1, 34. Mohammed Kudus 0–2, 58. Cho Gue-sung 1–2, 61. Cho Gue-sung 2–2, 68. Kudus 2–3.

Portugali–Uruguay 2–0 (0–0)

54. Bruno Fernandes 1–0, 90+3. Fernandes rp. 2–0.

Portugali 2 2 0 0 5– 2 6

Ghana 2 1 0 1 5– 5 3

Etelä-Korea 2 0 1 1 2– 3 1

Uruguay 2 0 1 1 0– 2 1

Viimeiset ottelut: 2. 12. Ghana–Uruguay, Etelä-Korea–Portugali.